Donderdag 01/12/2022

Defensieminister De Crem wil 2.499 hectare gronden van het leger verkopenMilitaire domeinen veranderen in natuur- en recreatiegebied

Om de kas van Defensie te spijzen, wil België 2.500 hectare militaire domeinen van de hand doen. De herbestemming van die domeinen is nog niet helemaal uitgeklaard, maar het merendeel van de Vlaamse domeinen zou op de kaart ingetekend worden als recreatie- en natuurgebied.

Brussell De oppositie en vakbonden blijven evenwel sceptisch over de verkoop van de gronden. ‘De opbrengsten worden al jaren overschat. Zeker omdat natuurgronden goedkoper verkocht zullen worden dan industrieterreinen of woonzones’, klinkt het.

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil op termijn 2499 hectare militair domein van de hand doen. Via een speciaal akkoord is bekomen dat de opbrengsten daarvan rechtstreeks terugvloeien naar Defensie, kwestie van de kas wat te spijzen. Het merendeel van die domeinen op Vlaams grondgebied gaat, voor zover al bekend, een tweede leven als natuur- of recreatiedomein tegemoet. In theorie, althans. Dat blijkt uit verzamelwerk van Wilfried Vandaele (N-VA), dat het weekblad Knack kon inkijken.Vlaanderen verkoopt in totaal 1.671,4 hectare, waarvan 976 dit jaar. Op de gewestplannen, die in de jaren zeventig werden opgemaakt, staan die domeinen logischerwijze ingetekend als militair domein, waardoor er verschillende opties zijn over hun toekomst en bestemming na verkoop. Overleg tussen Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters en het defensiekabinet werpt alvast wat licht op de zaak. Van de domeinen waarvoor al een nieuwe bestemming gevonden is, wordt 42 hectare een domein voor openbaar nut en natuur, zoals het Fort Brosius in Zwijndrecht. Een zevental hectare, zoals het Depot in Tienen, wordt landbouwgrond. Acht hectare wordt voorbehouden voor de industrie, zoals het kwartier Gooreind in Herentals. “Voor de overblijvende terreinen hangt de bestemming nog van de context af”, stelt Vandaele, die erop wijst dat de lijst nog aangepast kan worden, maar toch al een duidelijke indicatie geeft. “Het grootste deel zal naar alle waarschijnlijkheid natuurgebied worden.”Op langere termijn wordt in Vlaanderen nog eens 695 hectare te koop aangeboden. Bijna de helft daarvan heeft al een specifieke ruimtelijke bestemming gekregen, aldus Vandaele. Zo’n 90 hectare is bestemd voor recreatie, 80 hectare gaat naar natuur. Landbouw is goed voor 70 hectare, Industrie en Woonzone tellen respectievelijk 15 en 12 hectare. In de meeste gevallen betonen de overheden of semi-overheden zoals intercommunales interesse om de domeinen over te nemen. “Dat zou helpen een aantal Vlaamse beleidsdoelstellingen te realiseren”, aldus Vandaele. “Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen stelt bijvoorbeeld dat er natuurgebied en bedrijventerreinen bij moeten komen.” Maar de militaire vakbond reageert sceptisch op de plannen. “Defensie raakt de gronden aan de straatstenen niet kwijt”, aldus Dirk Deboodt van ACOD. “Veel gronden zijn zwaar vervuild, en de sanering zal een flinke duit kosten. Bovendien wil Defensie zo graag van de terreinen af dat ze nooit de maximumprijs kan bekomen. Er zijn zeker dertig domeinen die al jaren te koop staan.”

Voor de begroting van 2010 moet de verkoop 21,5 miljoen euro bijdragen, in totaal wordt gerekend op 60 miljoen euro. “Hoewel de verkoop bijzonder slecht loopt, blijft De Crem bijzonder optimistisch over de opbrengsten van de verkoop”, zegt ook Wouter De Vriendt, Kamerlid voor Groen!. Het Rekenhof heeft ook al herhaaldelijk te kennen gegeven dat de opbrengstschattingen te hoog liggen. “Het is bijvoorbeeld helemaal niet duidelijk wie de nodige saneringen zal moeten betalen.” Deboodt: “Tel daarbij het feit dat natuurgrond veel goedkoper verkocht zal worden dan bouwgrond, dat scheelt dus ook al in de opbrengsten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234