NieuwsDefensie
Defensie zal extra geld krijgen, maar hoeveel is nog niet duidelijk
Defensie zal een extra financiële injectie krijgen, bovenop de 10 miljard euro die er tegen 2030 al bijkomt. Hoeveel? Daarover onderhandelen bevoegd minister Ludivine Dedonder (PS) en premier Alexander De Croo (Open Vld) nog. ‘Maar eindelijk zouden we onze belofte van de NAVO moeten nakomen: tegen 2030 2% van het bbp investeren in defensie’, vindt Open Vld-ondervoorzitter Jasper Pillen. Dat komt neer op nog eens minstens 12 miljard euro extra.
Net voor de oorlog in Oekraïne zette de federale regering het licht nog op groen om tegen 2030 10,3 miljard euro extra – of zo'n 1,54% van het bbp, tegenover 1,1% nu – te investeren in het Belgische leger. Sindsdien heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) de invasie nog geen enkele keer gebruikt om extra middelen te vragen voor haar – jarenlang ondergefinancierde – departement. Tot zondag. “We hebben op korte termijn – dit jaar – een extra enveloppe nodig om de meest dringende noden in te vullen”, zei ze in de gelijknamige krant. Een bedrag wil ze daar niet op kleven. Ook premier Alexander De Croo (Open Vld), die ook extra middelen wilt, houdt voorlopig de kaarten tegen de borst. Tegen de begrotingscontrole van april zou er een akkoord uit de bus moeten komen.
Vanuit de oppositie wordt de druk al opgedreven: N-VA-Kamerlid Theo Francken dient een resolutie in om het budget tegen 2030 op te drijven naar 2% van het bbp, zoals de NAVO eigenlijk al jaren vraagt. Defensie-expert en Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) vindt ook dat België die belofte eindelijk moet nakomen. “Een mogelijke tussenstap is om minstens 1,77% van het bbp te investeren: dat is het gemiddelde budget van alle NAVO-landen zonder nucleaire wapens. Maar ook dat zal te weinig zijn: bijna alle leden hebben al aangekondigd stevig te investeren in defensie. Als België niet naar 2% gaat, dreigt ons land opnieuw achteraan te bengelen in de rangorde.” Maar kan onze begroting, die met deze oorlog nog meer dreigt te ontsporen, dat wel aan? “Zie het als een verzekering: niemand betaalt dat graag. Maar op de dag dat je die verzekering nodig hebt, ben je blij dat die betaald is.”