Woensdag 08/12/2021

"Defensie te weinig transparant over aankoop controversiële helikopters"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De Federale Ombudsman heeft het Ministerie van Landsverdediging op de vingers getikt in een zaak over de controversiële NH90-helikopters. Een journalistiek verzoek voor een kopie van het aankoopdossier werd verschillende keren geweigerd, met telkens bijkomende argumenten. Dat het verzoek te vaag geformuleerd zou zijn, kon volgens de Ombudsman alvast geen reden zijn, omdat Defensie zich intern zo moet organiseren dat transparantie mogelijk is.

Sinds juni 2012 loopt een persvraag bij Defensie om een kopie te kunnen krijgen van het aankoopdossier van de controversiële helikopters van fabrikant NHIndustries. Een van de gevraagde documenten is het advies van de Inspectie van Financiën (IF), dat eerder al naar De Morgen uitlekte en concludeerde dat de helikopter te duur was.

Defensie weigerde het initiële verzoek, maar de Commissie voor de Toegang tot Bestuursdocumenten vond dat op het eerste gezicht onterecht. Wat betreft het advies-IF "blijf ik bij mijn standpunt", reageerde de verantwoordelijke kolonel Jean-Paul Claeys daarop. Andere documenten zouden onaf zijn en kunnen leiden tot misvattingen.

Klacht gegrond
Een klacht bij de Federale Ombudsman over de kwestie werd vorige maand gegrond bevonden omdat de motivering volgens de dienst niet voldoende was. "Artikel 32 van de Grondwet voorziet niet enkel in een fundamenteel recht van toegang tot bestuursdocumenten, maar houdt voor een federale administratieve overheid ook de verplichting in om zich zo te organiseren dat de bestuursdocumenten die (gedeeltelijk) openbaar zijn, gemakkelijk ter beschikking kunnen worden gesteld", motiveerde de ombudsdienst.

Defensie stelde in haar recentste schrijven dat het advies-IF niet kan worden vrijgegeven vanwege de geheimhouding van de federale beraadslagingen, hoewel die al is afgerond. Voor het overige zegt het advies dat documenten niet kunnen worden vrijgegeven door regels op NAVO-niveau.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234