Vrijdag 07/08/2020

Defensie

Defensie mikt op studenten voor nieuwe reservistenopleiding

In navolging van een succesvol experiment met één universitair studente zal het Belgisch leger nu in alle hogere opleidingen jongeren zoeken die tijdens de zomervakantie van hun academiejaar de reservistenopleiding willen volgen.Beeld Tim Dirven

Het leger breidt de nationale reserve uit en biedt vanaf volgend jaar ook studenten van universiteiten en hogescholen de mogelijkheid om tijdens de zomervakantie de reservistenopleiding te volgen. “Zo kunnen ze later tijdens hun loopbaan reservist blijven, of zelfs tijdelijk dienst nemen in het leger.”

“Voor het eerst mogen we ook studenten van hogere opleidingen aantrekken om reservist te worden”, zegt generaal Jean-Marie Nulmans, hoofd Beheer Human Resources bij Defensie, in een interview met De Morgen. “We zullen mensen in een opleidingstraject de mogelijkheid bieden om de reservistenopleiding te doen als een soort vakantiejob, zodat ze zich dan al kunnen vormen als reserveofficier of onderofficier. Ze moeten dan één maand algemene militaire vorming doen en één maand specialisatie. Iemand die bijvoorbeeld rechten studeert zou zo het ene jaar tijdens de maand juli in Leopoldsburg de gewapende opleiding kunnen volgen en dan de volgende zomervakantie al de praktijkopleiding ‘recht in gewapend conflict’ kunnen krijgen op onze juridische dienst.”

Afgelopen zomer was er al een succesvolle proef met een studente burgerlijk ingenieur, die de eerste twee weken van de reservistenopleiding met succes afrondde. 

Lees hier het interview met generaal Jean-Marie Nulmans: “We hebben een ‘triple win’ nodig, het moet interessant zijn voor Defensie, de reservist en de werkgever die zijn werknemer ter beschikking kan stellen”

“Dankzij deze mogelijkheid reactiveren we als Defensie ook terug het contact met de jongeren, waarvan sommige gediplomeerden misschien zin zullen hebben om Defensie aan het begin van hun carrière te vervoegen met een tijdelijk contract.”

Ook meer vacatures bij beroepsleger

Deze ochtend stelt defensieminister Steven Vandeput (N-VA) de nieuwe rekruteringscampagne van Defensie voor beroepsmilitairen én reservisten voor. Met 2.035 vacatures voor beroepsmilitairen zijn er volgend jaar, door extra begrotingsruimte, meer dan 300 plaatsen dan zijn strategische visie had voorzien. Ze moeten op termijn de werkdruk verlichten, die te groot was geworden door de combinatie van buitenlandse missies én Operatie Vigilant Guardian in onze straten.

De reserve wordt met 420 mensen uitgebreid en zal op termijn 3.300 mensen tellen in plaats van de huidige 1.300. “Van de huidige reservisten waarop we beroep kunnen doen zijn de helft vroegere dienstplichtigen”, zegt generaal Nulmans. “Daar zit niemand meer tussen onder de 40 jaar. We zitten daar echt wel met een leeftijdsprobleem. Als we nu niets doen aan de reserve zal die stilaan uitdoven.”

Defensie plant ook overleg met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), om te kijken hoe het jaarlijkse engagement van reservisten beter verzoend kan worden met hun vaste baan. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234