Donderdag 06/05/2021

BESPARINGEN DEFENSIE

"Defensie kost Belg halve euro per dag"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De laatste weken wordt er opvallend veel geschreven over Defensie. Yves Huwart van de militaire vakbond, stafchef Defensie Gerard Van Caelenberge en oud-stafchef Charles-Henri Delcour stapten allemaal uit de schaduw om een breed debat over Defensie op gang te trekken. Geen rekruteringen, geen nieuwe buitenlandse operaties, geen investeringen en soldaten die niet klaar zullen zijn als er echt iets gebeurt. Maar de bevolking ligt daar duidelijk niet wakker van. "We moeten het beeld van Defensie bij de bevolking dringend bijstellen", zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP.

"Elke Belg betaalt zo'n halve euro per dag voor wat het leger biedt", zegt Yves Huwart. In 2011 kostte het leger op jaarbasis zo'n 254 euro per Belg. De politie daarentegen kost ons 384 euro (156 € voor de Federale Politie en 228 € voor de lokale politie). Maar volgens Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP is dat bedrag, vanwege de besparingen, vandaag nog lager gezakt. "De mensen liggen daar ook niet wakker van", zegt hij. "Besparingen bij de politie vallen onmiddelijk op in de straat." De betekenis van Defensie voor België lijkt een ver-van-mijn-bedshow. "Maar dat is het natuurlijk helemaal niet."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Kloof
Volgens professor Alexaner Mattelaer van het Institute for European Studies is de desinteresse van de mensen in Defensie een van de langetermijneffecten van de afschaffing van de dienstplicht. Ook Huwart volgt die redenering: "De afschaffing van de legerdienst heeft een grote kloof tussen bevolking en Defensie veroorzaakt". Maar ook de mensen die destijds hun legerdienst deden, hebben een verkeerd beeld van de krijgsmacht. Het clichébeeld dat die generatie heeft over de mentaliteit in de kazernes klopt al lang niet meer met de realiteit. Volgens Huwart denken veel mensen nog: "In mijn tijd was het alleen maar pintjes drinken bij het leger". Maar vandaag is het zoeken naar een druppel alcohol in de Belgische kazernes. "We zijn ook geëvolueerd naar een beroepsleger, hé."

Huwart wijt het ontbreken van een publiek debat over Defensie ook aan de manier waarop politici naar hun kijken. "Politici hebben nagelaten om van Defensie een speerpunt te maken." Ook tijdens de verkiezingscamapgne werd er geen woord gerept over 'onze jongens'. "Het draagvlak voor besparen op Defensie is veel groter dan voor investeren."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Beperkte traditie"
Heel wat militaire topfiguren vrezen voor de toekomst en willen een breed maatschappelijk debat over Defensie. Nochtans is onze krijgsmacht al langer vragende partij. Hun ergernis staat zelf in een 48 tellend document over de waarde van de Belgische Defensie: "België is een land met een beperkte traditie van strategische reflectie waarin Defensie nog nooit het voorwerp heeft uitgemaakt van een breed maatschappelijk debat". Veel stemmen binnen Defensie willen het leger dichter bij de burger brengen. "We moeten de mensen uitleggen wat we vandaag doen." Yves Huwart wil dat via congressen, infomomenten, culturele centra en desnoods in de parochiezalen doen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234