Zondag 27/11/2022

Scheepsramp Noordzee

Defensie houdt twintigtal militairen klaar om stranden schoon te maken

De zanddam aan het Zwin. Meerdere mensen gebruikten de dam al om naar beide landsdelen te wandelen. Beeld PHOTO_NEWS
De zanddam aan het Zwin. Meerdere mensen gebruikten de dam al om naar beide landsdelen te wandelen.Beeld PHOTO_NEWS

Het ministerie van Defensie houdt een twintigtal militairen paraat om deel te nemen aan een schoonmaakoperatie indien er olie van het gezonken vrachtschip Flinterstar op de stranden zou belanden, zo is uit militaire bron vernomen. Vanaf maandag zal de zanddam aan het Zwin, tussen Knokke en Sluis, op geregelde tijdstippen gedeeltelijk verlaagd worden.

Op vraag van West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé kan een twintigtal manschappen op zeer korte tijd ingezet worden in het kader van een eventuele schoonmaakactie, zo stelt de bron.

Het leger mobiliseerde eerder al de patrouilleschepen Castor en Pollux en helikopters na de botsing van de Flinterstar met een tanker voor de kust van Zeebrugge. Ook drones zou het leger vanaf maandag kunnen inzetten.

Zanddam

De opgeworpen zanddam beschermt het natuurgebied ondertussen tegen olieresten van het gezonken vrachtschip Flinterstar, maar daardoor dreigt het Zwin uit te drogen. Dat zegt Jacques D'Havé van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Volgens metingen zou er al honderd ton zware olie en dieselolie uit het vrachtschip zijn gelopen.

Van dinsdag op woensdag werd voor de monding van het Zwin, pal op de Belgisch-Nederlandse grens, een dam opgetrokken van 300 meter lang, met een hoogte van zes meter. Die zorgt ervoor dat er geen zware olie of dieselolie, afkomstig van de Flinterstar, in het natuurgebied terecht komt.

Er is tot nu nog geen olie aangetroffen in de omgeving, "maar de kost van de dam weegt niet op tegen de mogelijke milieuproblemen in het Zwin", aldus gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. "We hebben tot op heden heel veel geluk gehad met het weer. Tevreden moeten we niet zijn, want het kan niet de bedoeling zijn dat er olie op onze zeeën drijft", vult staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein aan.

Besmeurde vogels

Ook al wordt het Zwin beschermd, toch dreigt het natuurgebied schade op te lopen door uitdroging en verzilting. "We gaan vanaf maandag de dam om de drie tot vier dagen gedeeltelijk afbreken zodat er bij hoogtij water in en uit het Zwin kan stromen", aldus D'Havé. "We doen dit uiteraard enkel als er zeker geen olie of diesel dreigt in de Zwinvlakte te lopen."

Er wordt nog steeds opgeroepen om niet over de dam te wandelen. Enkele toeristen gebruikten de dam al om naar beide landsdelen te wandelen.

Volgens metingen zou er al honderd ton zware olie en dieselolie uit het vrachtschip zijn gelopen. Daarvan kwam nog niets terecht op de Vlaamse stranden. Er zijn wel al besmeurde vogels aangetroffen maar die kunnen nog altijd vliegen. In het Vogelopvangcentrum in Oostende zijn nog geen dieren binnengebracht.

Nederland kreeg onder meer ter hoogte van Westkappelle wel olieklodders op de stranden. Door de oostenwind dreigen kleine oliedeeltjes ook Groot-Brittannië te bereiken, ongeveer ter hoogte van Ramsgate. De Britse instanties zijn ingelicht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234