Donderdag 19/09/2019

'Deel van onze diplomatie denkt alleen aan imago en belangen van België'

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) haalt in een gesprek met De Morgen scherp uit naar de Belgische diplomatie. Hij doet dat nadat uitlekte dat de Belgische ambassadrice bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) een doorlichtingsrapport van de Belgische ontwikkelingssamenwerking probeerde te wijzigen. 'Er is zowel openlijk als achter onze rug gesaboteerd', zegt Boutmans.

Brussel

Eigen berichtgeving

Maarten Rabaey

Uit een brief van de Belgische ambassadrice bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), die gisteren uitlekte in De Standaard, zou blijken dat minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (PRL) een nieuwe poging doet om het budget van staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) op te slokken. Met de brief van 23 mei probeert ambassadrice Régine De Clercq de ontwerpversie van een audit van de Belgische ontwikkelingssamenwerking door de Oeso te wijzigen. Het rapport is zeer kritisch over Michels plannen om zijn budget met dat van internationale samenwerking te integreren. "Zo'n integratie valt af te raden omdat ze de Belgische ontwikkelingssamenwerking minder transparant zou maken en tot verwarring zou kunnen leiden", stelt de Oeso.

"Ik was niet op de hoogte van de brief", zegt Boutmans aan De Morgen. "We zijn wel op 8 mei in Parijs bij de Oeso geweest, waar we met een panel over het interessante rapport hebben gediscussieerd. Die mensen zijn zeer goed geïnformeerd. Ze zijn in Brussel geweest, hebben de vrijheid gehad om onze activiteiten te onderzoeken en hebben zelfs Belgische ontwikkelingsprogramma's bezocht in Vietnam en Niger. Maar ik heb al tijdens de vergadering gemerkt dat de ambassadrice de conclusies probeerde te veranderen. Er is zowel openlijk als achter onze rug gesaboteerd. Ze heeft zowat bij iedereen gelobbyd waar mogelijk. Ik ben verrast dat een diplomate de academische vrijheid van de Oeso-onderzoekers durft aan te vallen. Dat toont twee dingen aan. Eén: een deel van onze diplomatie heeft weinig besef van de Oeso-aanpak en denkt alleen aan het imago en de belangen van België. Twee: door in de brief te stellen dat het rapport 'schade toebrengt aan het Belgische imago' heeft de diplomatie net het tegenovergestelde bereikt: het Belgische imago is schade toegebracht. Bij de Oeso reageert men geschokt op de agressieve en volhardende manier waarop men probeert om hun rapport te herschrijven."

In het Oeso-rapport staat dat "de federale regering zich uitsprak voor het behoud van een afzonderlijk budget voor ontwikkelingssamenwerking, om het belang en de eigenheid ervan te onderstrepen". Volgens de Belgische ambassadrice moet er staan dat "de Belgische regering tijdelijk een afzonderlijk budget behouden heeft", en wordt aan het rapport het best een zin toegevoegd die het opneemt voor een geïntegreerd budget. Boutmans is hierover heel stellig: "In deze regeringsperiode zal daar geen sprake van zijn."

Boutmans verwijst naar het Copernicusplan, het regeringsplan voor hervorming van de overheidsadministratie, waarin duidelijk staat dat Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken gescheiden budgetten hebben. "Het ligt voor de hand dat verschillende beleidsplannen verschillende budgetten hebben", zegt Boutmans. "Een wijziging is alleen mogelijk als het parlement zich daarover uitspreekt."

De uitgelekte brief is de tweede kaakslag voor Boutmans in een paar dagen tijd. Afgelopen vrijdag annuleerde premier Guy Verhofstadt (VLD) buiten zijn medeweten om zijn geplande Kongo-reis. Boutmans mocht niet alleen naar Kinshasa en moest eind deze maand mee in de pas lopen met de regeringsleider en Michel als zij in Kongo het Belgische actieplan voor de voormalige kolonie voorstellen.

De staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking herhaalde dat hij het initiatief alleen maar zal steunen als in het actieplan zijn groene accenten aanwezig zijn, waaronder de garantie dat de ontwikkelingssamenwerking 'enkel voor de bevolking is'. "Ze dient niet voor regeringen, niet ginder of hier en niet voor het prestige van België of zijn ondernemingen", zegt hij. "De regering moet snel knopen doorhakken over het actieplan. Wij zijn de enige die een open, coherent dossier op tafel kunnen leggen. Het is nu tijd dat er van de andere regeringspartners voeding komt in dit dossier. We hebben een politieke discussie nodig over Centraal-Afrika. We willen in de komende dagen duidelijkheid krijgen. Zo niet zullen we daar op inspelen."

'De regering moet snel knopen doorhakken'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234