Woensdag 13/11/2019

Deel van agenten kent de jongeren en Brusselse context onvoldoende

Dirk De Block is jeugdwerker in Molenbeek en verantwoordelijke van Comac-Wijken, de jongerenbeweging van de PVDA in de Brusselse wijken. Beeld UNKNOWN

'Het respect voor de agent is helemaal zoek', klinkt het na de reeks confrontaties tussen jongeren en politie in Brussel (DM 7/8). Jeugdwerkers reageren: "Jongeren en agenten hebben meer gemeen dan ze denken".

Naar aanleiding van enkele incidenten tussen jongeren en politie laaien de emoties hoog op, en worden conclusies getrokken op basis van incidenten die niet noodzakelijk met elkaar te maken hebben. Als het zo is dat er een valstrik gespannen is voor de politie, dan is dat vrij uitzonderlijk, en geen daad van de gemiddelde jongere, zelfs niet van de gemiddelde jongere die geen positief beeld heeft van de politie. Het gerecht zal er zich over moeten uitspreken.

Een maatschappelijk relevantere vraag is de context van dit verhaal: waarom een bredere groep van jongeren op gespannen voet leeft met de politie. Met de jongeren van de Comac-Wijken proberen we nu al 3 jaar op een constructieve manier antwoorden te zoeken voor dit probleem. Verschillende van onze jongeren hadden negatieve ervaringen met agenten. Ze wilden daarover met de politie praten. We maakten een reportage van getuigenissen van jongeren (geen 'probleemjongeren') die echt geconfronteerd werden met geweld of uitspraken die niet te verantwoorden waren vanuit het standpunt van de politie. We gingen het debat aan met de politie en met beginnende politieagenten.

Bij de ontmoetingen met de beginnende politieagenten, die vaak van buiten Brussel kwamen, stelden we vast dat vooroordelen tegenover en generaliseren van 'de Ander' belangrijke schakels waren in de vicieuze cirkel. We stelden de vraag: "Welk beeld hebben jullie van Brussel en de Brusselse jongeren?". Onze jongeren legden uit welk beeld zij hadden van politie. Daaruit bleek dat een deel van de agenten de jongeren en de Brusselse context onvoldoende kent. Dat maakt hen vatbaarder voor veralgemenende reflexen. Daarom ook het belang van wijkagenten die de jongeren en de bewoners kennen. En verder is het gevecht tegen vooroordelen een werk van lange adem. Onze gasten zijn alvast vragende partij voor die dialoog.

Agenten zegden ook in deze krant (DM 7/8) dat het gevoel van straffeloosheid mee aan de basis ligt van het probleem. Ze hebben gelijk, maar op een andere manier dan ze bedoelen. België is reeds veroordeeld door het Europese Hof omdat klachten tegen politieagenten zo weinig leiden tot veroordelingen. Het gevolg is dat dit het gevoel versterkt bij de jongeren dat alle agenten elkaar beschermen, en dat een klacht niets uithaalt. Een inspecteur verklapte dat de frustratie over de straffeloosheid leidde tot situaties waarbij agenten beslissen de jongere dan maar zelf een lesje te leren. Net zo leidt de frustratie over de straffeloosheid van agenten bij een minderheid van jongeren tot de idee dat ze die rotte appels dan maar zelf een lesje moeten leren. Als de politie niet meer inspanningen doet om klachten ernstig te nemen, noch duidelijk en openlijk communiceert over de disciplinaire maatregelen die daar een gevolg van zijn, zal het lijken alsof alle agenten de rotte appels in bescherming nemen.

Daarom hebben we besloten om - parallel met onze ontmoetingen en dialoog - jongeren te helpen met het formuleren van klachten. De politie argumenteert dat het te openlijk communiceren over sancties, hun autoriteit zou kunnen verzwakken. Een politiekorps in een democratische samenleving zal echter net méér autoriteit krijgen in de ogen van de mensen als ze de rotte appels eruithaalt, en daar openlijk over communiceert.

 
Een deel van de agenten kent de jongeren en de Brusselse context onvoldoende. Dat maakt hen vatbaarder voor veralgemenende reflexen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234