Vrijdag 10/04/2020

'Deel Iraakse wapens naar Syrië overgebracht'

Een deel van het geheime wapenarsenaal van Saddam Hoessein is voor de Amerikaanse en Britse aanval op Irak, in maart vorig jaar, naar Syrië overgebracht. Dat heeft David Kay bevestigd, de voormalige leider van het Amerikaanse inspectieteam dat belast was met de zoektocht naar de Iraakse massavernietigingswapens. Kay deed zijn uitspraken gisteren in de Sunday Telegraph.

Brussel / Londen

Persagentschappen / Eigen berichtgeving

V rijdag had Kay gesteld dat Irak geen massavernietigingswapens bezat, maar toen die uitspraak kennelijk zowel in Washington als in Londen op officiële onvrede werd onthaald, nuanceerde hij ze. Een deel van de Iraakse massavernietigingswapens zou dus naar buurland Syrië zijn overgebracht. Daar zou bewijsmateriaal over voorhanden zijn, aldus nog Kay. "Ik spreek niet over een groot aantal wapens. Maar uit gesprekken met voormalige Iraakse bewindvoerders weten we dat een aanzienlijke hoeveelheid militair materieel, waaronder ook onderdelen van het Iraakse programma voor massavernietigingswapens, voor de oorlog naar Syrië is overgebracht. Wat er precies naar Syrië is vertrokken en wat ermee gedaan werd, is een belangrijk probleem dat we moeten oplossen."

Kay had vrijdag ontslag genomen als chef van de Iraq Survey Group (ISG). Onder zijn leiding is het ISG er niet in geslaagd de wapens te vinden waar de oorlog helemaal om te doen was en die VS-president Bush en vice-president Cheney maandenlang aanvoerden ter rechtvaardiging van de invasie in maart. Kay, die eerder als lid van Unscom aan inspecties in Irak had meegewerkt, gold nochtans als een 'believer'. Zijn verklaringen komen dan ook op een uiterst ongelegen moment voor Tony Blair, die deze week, na publicatie van het Hutton-rapport (zie pagina 11), kans loopt te moeten opstappen als premier.

Inmiddels is Kay vervangen door de voormalige tweede man van de VN-wapeninspecties in Irak, Charles Duelfer. Maar ook Duelfer had eerder gesteld dat er vermoedelijk geen massavernietigingswapens te vinden waren in Irak. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, gisteren in de Georgische hoofdstad Tbilisi voor de inhuldiging van kersvers president Mikhaïl Saakachvili, houdt rekening met de mogelijkheid dat er zich geen massavernietigingswapens in Irak bevonden.

"Het antwoord op die vraag luidt dat we het nog niet weten", zei Powell, daarover ondervraagd door journalisten. Nu gebleken is dat er in Irak geen spoor van massavernietigingswapens gevonden is, heeft Washington zijn discours aangepast. Waren de VS vroeger vastbesloten dat Saddam Hoessein over de omstreden tuigen beschikte, dan heet het recentelijk steeds vaker dat hij plannen had om ze te fabriceren. President Bush zinspeelde vorige week nog op die plannen toen hij tijdens zijn jaarlijkse State of the Union melding maakte van het tussentijdse rapport dat Kay in oktober overhandigd had. Daarin werd gewag gemaakt van tientallen wapenprogramma's. "Als de VS niet tussenbeide gekomen waren om het Iraakse regime omver te werpen", zei Bush, "dan zou Saddam tot vandaag met die programma's zijn doorgegaan."

Had Saddam massavernietigings-wapens of niet? Colin Powell: 'Het antwoord op die vraag luidt dat we het nog niet weten'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234