Vrijdag 15/11/2019

Deel artistieke ploeg KJT ontslagen

Acht artistieke medewerkers van het Paleis in Antwerpen (het vroegere KJT, Koninklijk Jeugdtheater) hebben maandagochtend hun ontslagbrief ontvangen. De ontslagen hingen al geruime tijd in de lucht. Na de omvorming van het stadstheater tot een Instelling van Openbaar Nut en de komst van Barbara Wyckmans als nieuwe directrice was duidelijk dat het vroegere personeelsstatuut - acteurs en regisseurs konden in dienst blijven tot hun pensioen - niet meer zou blijven gelden. Het KJT (nu dus Paleis) en de KNS (nu het ToneelHuis) waren trouwens een van de weinige gezelschappen in Vlaanderen waar dat statuut tot nu toe bestond. Vanaf nu zullen, zoals elders gebruikelijk is, contracten van bepaalde duur worden afgesloten. De artistieke ploeg van het Paleis zal worden samengesteld afhankelijk van de producties. Het ontslagen personeel kan nog wel voor projecten worden geëngageerd.

Wyckmans maakte er tijdens haar voorstelling als directrice geen geheim van dat ze niet zoveel op had met wat ze vroeger in het KJT had gezien. Voor het seizoen 1998-1999, het eerste dat echt haar stempel zal dragen, engageerde ze onder meer choreograaf Thierry Smits (voor de openingsvoorstelling Nat), het Nederlandse jeugdtheatergezelschap B&D (Cowboys), het vroeger ook al bij het KJT bedrijvige Nederlandse artistieke duo Ad de Bont en Guus Ponsioen (Alleen op de wereld, naar Hector Malot), regisseur Dirk Opstaele en choreograaf Sarrokh Abdelaziz.

Wat het technisch personeel van het Paleis en het ToneelHuis betreft, zijn de besprekingen nog bezig over de statutenwijziging. Dat personeel is momenteel in stadsdienst, maar de Instellingen van Openbaar Nut hebben voorgesteld dat ze uit die functie verlof zonder wedde zouden nemen, om dan hun baan uit te oefenen binnen de collectieve arbeidsovereenkomst voor de podiumkunsten. Deze cao is evenwel minder gunstig op het vlak van weekend- en avondvergoedingen. (AB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234