Zaterdag 27/02/2021

Dedecker

Het Kamerreglement is duidelijk: een fractie met recht op x aantal medewerkers telt minstens 5 leden. Punt. Het parlement moet het reglement respecteren. Het niet respecteren van dit reglement uit electorale overwegingen zou zeer opportunistisch zijn. Tenslotte een reactie op de visie van Ruud Goossens (DM 24/4). Bepaalde politici maken van Dedecker een martelaar. Maar degenen die de Buffel voortdurend vrije tribune gaven en voor zijn succes bij de kiezer gezorgd hebben, zijn in de eerste plaats de media, niet de politici.

Ann Brusseel, Brussel

Koppelverkoop

Gino Van Ossel beweert dat de consument van vandaag niet langer betutteld hoeft te worden met regels zoals die tegen de koppelverkoop (DM 25/04). Mooi dat hij verwijst naar de interactieve radio- en TV-programma's die betaald worden met publieke middelen (Volt, Peeters & Pichal) en moeten optornen tegen reclamespotjes op de commerciële zenders.

Van Ossel stelt dat de consument zichzelf kan beschermen, waardoor Test-Aankoop een onmisbare belangenvereniging is geworden. De consument hoeft dus wettelijk niet beschermd te worden, hij moet ervoor betalen. Om niet bedrogen te worden! Inzake koppelverkoop is het niet de vraag of de consument slim genoeg is om keuzes te maken, wel of het aanbod van de verkoper voldoende transparant is.

Frank Duerinck, Aalst

Susan Boyle

Het verhaal van Susan Boyle, die via een muziekwedstrijd, Britain's Got Talent, en een clip van YouTube eventjes wereldberoemd, is misschien niet alleen dat van een niet bijzonder slanke dame van 47 die succes kan oogsten in de beeldcultuur van vandaag. Het was haar stem. De popmuziek confronteert ons met het vreemde feit dat muziek door het visuele aspect niet enkel wordt ingekaderd, maar als klinkende vorm door het imago bijna helemaal aan de aandacht onttrokken wordt. Waar het bij het optreden van een popster om lijkt te gaan, is zijn visuele act, zijn zichtbare performance, zijn dramatiek en zijn extraverte gestes die het sonore gebeuren bijna in het beeld laten opgaan. De stem van de lead singer lijkt slechts een bijkomend element van het beeldenfeest te zijn, maar dat toont wellicht precies aan hoezeer de beeldcultuur datgene wat ze beweert te tonen, in dit geval muziek, veeleer overdekt en verdoezelt.

De YouTube-clip van Susan Boyle laat nu precies iets anders zien. De leden van de jury, uiteraard iconen van de beeldcultuur, keken haar met onverholen spot aan, want wat kom je daar als gewone huisvrouw doen als je er niet lekker sexy uitziet? Ook voor de talrijke aanwezigen leek haar optreden lachwekkend. Maar toen gebeurde er iets: ze zong. Na vijf seconden veranderde de gezichtsuitdrukking van de juryleden, en na twee minuten - Doyles stem was even naar een hoge noot geklommen - ging de hele zaal uit zijn dak. Wat er gebeurde was niets anders dan de zingende stem, de kern van de muziek. En die deed het omgekeerde van wat meestal gebeurt, ze deed het beeldspektakel even bijna verdwijnen.

Herman Van Campenhout, Kessel-lo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234