Zaterdag 23/01/2021

Dedecker gaat door met LDD in 2014

LDD neemt sowieso deel aan de verkiezingen van volgend jaar. Jean-Marie Dedecker, de voorzitter van de zieltogende partij, is er bovendien van overtuigd dat hij verkozen zal geraken. Hij baseert zich daarvoor op een enquête die hij zelf liet uitvoeren.

Een vergrootglas is tegenwoordig geen overbodige luxe voor wie in peilingen op zoek wil gaan naar LDD. De partij van oprichter en voorzitter Jean-Marie Dedecker komt niet meer boven het procent uit. Maar dat houdt Dedecker niet tegen om zich volgend jaar bij de samenvallende verkiezingen van 2014 opnieuw verkiesbaar te stellen. De West-Vlaming maakt zich bovendien sterk dat hij ook verkozen zal geraken.

Daarvoor baseert Dedecker zich op een dure studie die hij zelf bestelde bij een naar eigen zeggen "erkend instituut". Dat instituut ondervroeg recentelijk 2.000 West-Vlamingen over hun kiesintenties. Er werd daarbij niet alleen gefocust op Dedecker zelf, maar ook op de politieke tegenstanders. De details van die enquête wil Dedecker niet kwijt. "Maar ze was geruststellend. We zullen niet moeten vrezen voor de kiesdrempel in West-Vlaanderen", zegt de voormalige judocoach.

Wat LDD in de andere provincies gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. "We gaan binnenkort samenzitten met de parlementairen en bekijken waar we nog leefbaar zijn", zegt de voorzitter. Dedecker zal zijn parlementsleden ook dan pas inlichten over de resultaten van zijn studie.

Hart bij de Kamer

Logischerwijs zal Antwerpen afvallen. Sinds enfant terrible Jurgen Verstrepen vorige zomer uit de partij werd gezet, telt LDD daar geen enkele verkozene meer. Het staat wel vast dat de partij lijsten zal neerleggen in West-Vlaanderen (met Dedecker zelf, Ivan Sabbe en wellicht Ulla Werbrouck) en Vlaams-Brabant (Peter Reekmans). Gesteld dat Boudewijn Bouckaert en Lode Vereeck ook beslissen voort te doen, komen daar ook Oost-Vlaanderen en Limburg bij.

Of dat zowel voor de Kamer als voor het Vlaams Parlement het geval zal zijn, is hoogst twijfelachtig. Enkel in West-Vlaanderen zullen mogelijk beide lijsten ingevuld worden. Maar dan enkel omdat Dedeckers hart bij de Kamer ligt. "Aan politiek doen is veruit het leukst op federaal niveau, ik hou van de Kamer. De Vlaamse regering, dat is een veredeld Antwerps schepencollege. Maar in dit geval zal het opportunisme waarschijnlijk moeten zegevieren."

De kiesdrempel ligt in Vlaanderen (124 zetels) immers lager dan in de Kamer (150 zetels), waarvoor verhoudingsgewijs veel minder zitjes beschikbaar zijn voor Nederlandstalige volksvertegenwoordigers.

Naar een Europese lijst van LDD zal u op 25 mei 2014 al zeker niet moeten zoeken. Huidig Europees Parlementslid Derk-Jan Eppink verhuist met zijn gezin naar New York en is niet beschikbaar voor een verlengd mandaat. En hoewel de partij over een oorlogskas beschikt van ruim 1,3 miljoen euro en dus wel degelijk centen heeft om de kiesstrijd aan te gaan, leeft binnen LDD het besef dat investeren in een Europese campagne helemaal verloren geld en moeite zal zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234