Zaterdag 25/06/2022

Sociale huisvesting

Decruynaere over sociale woningen: "We zijn in de fout gegaan"

Gents schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd, Elke Decruynaere. Beeld BELGA
Gents schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd, Elke Decruynaere.Beeld BELGA

De Gentse schepen Elke Decruynaere (Groen) zegt af te weten van de problemen bij de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent. "De maatschappij beheert meer dan 9.000 woningen. Elk krot dat bewoond wordt, is er een teveel. Dus in die zin zijn we in de fout gegaan", zegt ze in een interview met De Standaard. Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) laat weten dat hij zijn verantwoordelijkheid in het dossier heeft genomen.

HC

De sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent zal de komende dagen nu langsgaan bij alle bewoners van de wijk en zal elke woning controleren. Decruynaere laat weten op de hoogte te zijn van de situatie in de Gentse Sint-Bernadettewijk. "Elk krot dat bewoond wordt, is er een te veel. Dus in die zin zijn we als stadsbestuur in de fout gegaan."

"Maar ik wil het ook wel nuanceren, want er is deze bestuursperiode voor het eerst een inhaalbeweging gebeurd", zegt Decruynaere aan De Standaard. "Er zijn 900 sociale woningen gerenoveerd en er staan er nog eens 700 op de planning. Is daarmee alles opgelost? Neen natuurlijk."

Gents burgemeester Daniël Termont zegt op de hoogte van de moeilijke financiële situatie van de sociale huisvestingsmaatschappij. Op basis van vaststellingen van de bevoegde diensten verklaarde hij de woningen ook ongeschikt, maar “WoninGent had de nodige maatregelen moeten treffen”, klinkt het.

Lees ook: Zinzen over reactie Gentse schepen op sociale woningen: “Bij Groen zijn lichten uitgegaan, dit is een van de slechtste politieke interviews sinds lang”

Termont vindt het onaanvaardbaar dat mensen in die omstandigheden leven. “Ze moeten daar weg en een gezonde woning krijgen”, belooft de burgemeester. Die riep vanochtend WoninGent-voorzitter en gemeenteraadslid Guy Reynebeau (sp.a) bij zich. Wie in tijdelijk ongeschikte woningen verblijft, krijgt zo snel mogelijk een nieuwe woning toegekend. Alle andere woningen worden gescreend en er komt een bewonersvergadering. Eerder bleek dat sociale woningen die ongeschikt werden verklaard, soms toch nog worden verhuurd. "Alle gezinnen die in een ongeschikte woning wonen zullen een voorstel tot herhuisvesting krijgen", belooft Reynebeau.

Lees verder onder de foto.

Gents burgemeester Daniel Termont. Beeld Photo News
Gents burgemeester Daniel Termont.Beeld Photo News

De socialistische burgemeester vindt niet dat het stadsbestuur schuld treft. "Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en heb als burgemeester op basis van een verslag van onze diensten vastgesteld dat enkele woningen niet voldeden aan hygiënevoorschriften, veiligheid en gezondheid van de inwoners", klinkt het.

"De procedure is dat dan overleg met de woningmaatschappij volgt, die na drie maanden niet langer mag verhuren", legt Termont uit. Het parket onderzoekt of dat in dit geval alsnog is gebeurd. Maar Termont vindt niet dat de stad verantwoordelijk is voor de situatie. "Die is hoofdaandeelhouder, maar de woonmaatschappij treft schuld."

Lees hieronder verder.

Een sociale woning die moet worden gerenoveerd in Gent. Beeld BELGA
Een sociale woning die moet worden gerenoveerd in Gent.Beeld BELGA

De uittredend burgemeester wist dat WoninGent in moeilijkheden zit, maar ontkent wel dat financieel wanbeheer bij WoninGent de oorzaak is van de moeilijke papieren waarin de sociale huisvestingsmaatschappij zich bevindt. "Zonder de hete aardappel door te schuiven, roep ik Vlaanderen op om te investeren in sociale woningen en de financiering te herbekijken."

Achterstallige huur en een te grote investeringslast brachten WoningGent in moeilijke papieren. Het kartel sp.a-Groen belooft bijkomende inspanningen om gelijkaardige situaties in de toekomst te vermijden. Maar "als stad kunnen we dat niet alleen dragen", vindt Termont. "Vlaanderen moet niet alleen lenen, maar ook bijkomend investeren."

"Geen zuiver Gents probleem"

"Er heerst een probleem met de financiering van sociale woningen", reageert burgemeester Termont aan Radio 1, "dat geldt niet alleen voor Gent, maar dat is bijvoorbeeld ook het geval in Antwerpen. Bovendien is het zo dat heel wat sociale woningen in Gent dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Die zijn dus aan renovatie of aan vervanging toe. Ik heb vanochtend de verantwoordelijke van de huisvestingsmaatschappij op het matje geroepen om te melden dat ik dit onaanvaardbaar vind."

"Dit is niet een zuiver Gents probleem", gaat Termont verder, "maar een structureel probleem. We zullen alle gepaste maatregelen nemen om dit dossier zo snel als mogelijk op te lossen." Termont roept minister Homans tenslotte op om van dit dossier geen politieke spelletjes te maken en dit structureel op te lossen.

Homans: “Pik verwijt niet dat dit schuld van Vlaanderen is”

“Als de stad Gent een dossier indient voor de sloop en vervangbouw, zal ik dat met bekwame spoed behandelen en op de lijst zetten”, zegt ondertussen Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) in het Vlaams Parlement. De kritiek dat dit de schuld is van Vlaanderen, pikt Homans niet. De Vlaamse regering heeft deze legislatuur een recordbedrag van 3,86 miljard euro voorzien voor de bouw en renovatie van sociale woningen.

“Het verwijt dat dit de schuld is van Vlaanderen, ga ik dus niet pikken”, aldus Homans. Zij kijkt eerder in de richting van WoninGent en het Gentse stadsbestuur. Zo kampt WoninGent bijvoorbeeld met “historisch hoge huurachterstallen”. En het Gentse stadsbestuur is niet verdergegaan met een dossier voor de sloop en vervangbouw van de Sint-Bernadettewijk dat in 2016 was ingediend. “De stad Gent heeft daar geen beslissing genomen”, aldus Homans.

Liesbeth Homans. Beeld Photo News
Liesbeth Homans.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234