interview
Decaluwé: "Denkt u dat ik een fascist ben?"
Volgens West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé zijn er in de eerste acht dagen van februari 318 mensen zonder papieren opgepakt in zijn provincie. In werkelijkheid zijn dat er veel minder, al ontkent een emotionele Decaluwé dat hij het probleem dramatiseert. "Ik heb geen politieke bijbedoelingen."
De cijfers die persagentschap Belga gisteren op gezag van Decaluwé heeft verspreid, klinken in sommige oren ongetwijfeld bijzonder alarmerend. Alleen al in de eerste acht dagen van februari zouden er in West-Vlaanderen 318, vooral Iraanse, vluchtelingen zijn opgepakt. Zeker in vergelijking met vorig jaar, toen er volgens dezelfde bron in de hele maand januari 115 vluchtelingen werden gearresteerd, lijkt dat een onheilspellende stijging.
Maar kloppen de cijfers wel?
Decaluwé geeft toe dat het cijfer 318 alleen maar iets zegt over het aantal arrestaties dat de politie in de kustgemeenten heeft verricht. Vooral in Zeebrugge en Veurne pakt de politie al weken systematisch alle vluchtelingen zonder papieren op, om ze na kort verhoor vrij te laten. Decaluwé noemt ze "de recidivisten". Een van hen zou volgens de gouverneur zelfs al zes keer zijn opgepakt en weer vrijgelaten. "In onze cijfers zitten ook die gevallen", zegt hij. "Maar ze vormen volgens mijn informatie zeker geen meerderheid. Wij schatten dat zowat een derde van de opgepakte illegalen zo'n recidivist is."
Nu geeft de gisteren verstrekte informatie ook om nog een andere reden een vertekend beeld. Zo blijft onvermeld dat de politie aan de kust de voorbije maanden veel meer ijver aan de dag legt dan vorig jaar. "Ook die vaststelling is natuurlijk juist", weet Decaluwé. "Maar al die nuances nemen niet weg dat deze cijfers duidelijk aantonen dat het probleem groter wordt."
Maar exacte cijfers hebt u niet?
"Neen. We kunnen alleen met zekerheid zeggen dat het probleem groter wordt. Vergeet ook niet dat sommige illegalen niet in de statistieken zitten, om de eenvoudige reden dat ze nooit gearresteerd zijn. (geïrriteerd) Maar ik weet natuurlijk wel waar u naartoe wilt. U wilt dit probleem relativeren, en schrijven dat ik bewust overdrijf. Doet u dat maar."
"Maar mischien moet u eens naar hier komen, en uw oor te luister leggen bij de bewoners. Of ga eens praten met de mensen van de haven in Zeebrugge, die hierdoor aanzienlijke financiële schade lijden. Geloof mij maar: die mensen hebben vandaag niet meteen nood aan veel relativering."
Vreest u niet dat overdreven cijfers toeristen zullen afschrikken? Naar verluidt zijn de eerste annulaties al binnen.
"We gaan die annulaties niet verhinderen door mensen iets wijs te maken. Er is een probleem, en we doen er alles aan om het te beheersen. En wat die exacte cijfers betreft: gelooft u nu echt dat mensen wél naar de kust zullen komen omdat het probleem niet vijf maar slechts drie keer groter is dan vorig jaar?"
Hebt u enig idee hoeveel vluchtelingen er vandaag precies in de kuststreek bivakkeren?
"Het is geen exacte wetenschap. Het kunnen er 200 zijn, het kunnen er ook 600 zijn."
Waarom stuurt u dan zulke precieze, maar in wezen misleidende cijfers de wereld in?
(boos) "Ik heb niemand misleid. Ik heb zelfs niets de wereld ingestuurd. Ik heb geantwoord op een vraag van Belga. Bij die cijfers horen inderdaad nuances, maar het is niet mijn schuld dat die niet in de kranten staan."
Dramatische cijfers zijn wel uiterst geschikt voor politieke doeleinden. Zo legitimeren ze bijvoorbeeld extra politiemacht.
"Wie mij verdenkt van politieke bijbedoelingen, vergist zich schromelijk. Ik ben om te beginnen al geen politicus. Ik ben een topambtenaar, die zijn werk zo goed mogelijk probeert te doen. Bij dat werk hoort het probleem benoemen, en er mee voor zorgen dat dit niet uit de hand loopt."
Vandaar uw oproep aan de bevolking om de vluchtelingen niet te voeden?
"Wat voor beeld wilt u van mij schetsen? Denkt u dat ik verdomme een fascist ben, zoals viroloog Marc Van Ranst onlangs zei? Beseffen jullie mensen van de pers wel wat zoiets doet met een mens? Denken jullie er wel eens over na hoe je dit als vader aan je zoon moet uitleggen?"
(stil) "Het zijn moeilijke weken geweest. Terwijl de allerergste beschuldigingen naar mijn hoofd werden geslingerd, zijn mijn ouders ernstig ziek geworden. Vandaar misschien mijn wat te felle reactie op uw vragen. Mijn excuses daarvoor."