Woensdag 29/06/2022

Debuutprijs voor Lara Taveirne

De Brugse schrijfster Lara Taveirne (°1983) is voor haar eerste roman De kinderen van Calais bekroond met de Vlaamse Debuutprijs 2015. Ze krijgt de onderscheiding ter waarde van 6.200 euro overhandigd tijdens de opening van de Boekenbeurs op 30 oktober.

Lara Taveirne haalde het van acht mededingers, allemaal romans verschenen in 2014. De bekroning is verrassend te noemen, zeker omdat De kinderen van Calais (Manteau) een veeleer wisselvallig onthaal kreeg. Alom werd ervan uit gegaan dat Bart Meuleman (met zijn autobiografische roman De jongste zoon) of Seppe Van Groeningen (Aards paradijs) de grootste kans hadden. Ook Gaea Schoeters (met De kunst van het vallen) valt uit de boot, net als Neske Beks (met De Kleenex Kronieken).

De jury oordeelde dat zowel Schoeters als Meuleman niet langer het predikaat 'debutant' verdienden, omdat de auteurs al eerder publiceerden. En over Meuleman luidde het: "Kunnen we dat boek door de aanwezigheid van de - inderdaad wel bijzonder knappe - essays wel een echt fictieboek noemen?" De jury was duidelijk geen voorstander van de nochtans ingeburgerde vermenging van fictie en non-fictie in de hedendaagse roman.

In De kinderen van Calais vormen de kliffen van Calais het decor waartegen zich een tragische meisjesvriendschap aftekent. Taveirne haalde het idee voor de roman uit een krantenknipsel, dat lang op haar bu-reau lag te sluimeren. Centraal staat de zelfmoord van een vijftienjarig meisje in het Kanaal. Boven op de kliffen trof men behalve haar boekentas ook die van een vriendin aan. Ook zij bleek onvindbaar. Had ook zij zelfmoord gepleegd?

Taveirne zet aanvankelijk een zeemzoet verhaal van puberale symbiose op poten. "Paradoxaal genoeg is dat idyllische - dat zo goed werkt in de eerste twee hoofdstukken - ook de zwakte van de roman", schreef recensente Annick Vandorpe op Cobra.be. "Taveirne kan schrijven, daarvan getuigen haar sfeerschepping en vaak geslaagde beeldspraak, maar ze laat zich te zeer meevoeren door de emoties van haar personages en haar hang naar romantiek."

De jury van de Debuutprijs - onder voorzitterschap van Joost Houtman - kon het niet deren: "De auteur probeert deze zware en kille onderwerpen met de nodige lichtheid te bespelen: frivole noten klinken boven de zware baslijn van de dood uit."

De kinderen van Calais werd al genomineerd voor de Bronzen Uil, die andere Vlaamse debuutprijs.

Lara Taveirne is regisseur en auteur. In haar werk laat ze graag "alle mogelijke gevolgen van de liefde" zien, meer bepaald "de vernietigende kracht van het verlangen, de onbetrouwbaarheid van herinneringen, het gebroken hart & het moederschap".

Kledingstuk

Taveirne reageerde opgetogen op de bekroning. "Ze komt op een heel bijzonder moment. Mijn nieuwe boek zit eraan te komen. Ik was al een beetje aan het rouwen om De kinderen van Calais. Nu kan ik mijn eerste kind nog iets langer vasthouden. Als auteur stel je je zo bloot en kwetsbaar op. Nu voelt het alsof iemand me een kledingstuk heeft aangereikt." Gisteren verscheen Taveirnes tweede roman Hotel zonder sterren bij Prometheus.

De jury had enige commentaar op de slordige eindredactie van veel inzendingen: "Beste uitgevers, wij betreuren het heengaan van de redacteur. Te veel boeken uit de door ons gelezen verzameling vertoonden nog te veel 'mankementjes'."

Taveirne volgt op de erelijst van de Debuutprijs Kris Van Steenberge op. Eerdere winnaars zijn onder meer Yannick Dangre, Christophe Van Gerrewey, Joost Vandecasteele, Filip Rogiers en Rachida Lamrabet.

Gisteren werd ook het programma van de 69ste boekenbeurs voorgesteld, die tussen 31 oktober en 11 november haar beslag vindt. dit jaar komt er speciale aandacht voor kinder- en jeugdliteratuur. Dimitri leue wordt de curator van het totaalprogramma volwassenen toegelaten. De boekenbeurs mikt op 150.000 bezoekers.

Lara Taveirne en Herman Brusselmans worden op woensdag 11 november om 17 uur geïnterviewd door Marnix Peeters op de Boekenbeurs. Programma i.s.m. De Morgen. Zaterdag in 'Zeno' een uitgebreid interview met Lara Taveirne.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234