Maandag 05/12/2022

Debutante van 35 jaar op shortlist Man Booker Prize

De jury van de Britse Man Booker Prize heeft gisteren zijn shortlist onthuld. Grote namen als A.L. Kennedy en voormalig winnaar J.M. Coetzee werden wandelen gestuurd. De zes kandidaten voor de prestigieuze prijs zijn Paul Beatty (The Sellout), Deborah Levy (Hot Milk), Graeme Macrae Burnet (His Bloody Project), Ottessa Moshfegh (Eileen), David Szalay (All That Man Is) en Madeleine Thien (Do Not Say We Have Nothing).

Juryvoorzitter Amanda Foreman laat weten dat de zes genomineerden 'de centrale rol van de roman in de moderne cultuur' benadrukt, 'zijn vermogen om het onconventionele te bedwingen, het ongewone te verkennen en moeilijke onderwerpen aan te snijden'.

De Booker Prize staat sinds enige jaren ook open voor niet-Britse auteurs. De Amerikaanse Ottessa Moshfegh is met haar 35 jaar de jongste auteur ooit op de shortlist van de Man Booker.

De winnaar, die ongeveer 50.000 euro kan opstrijken, kennen we op 25 oktober. Vorig jaar won Marlon James met A Brief History of Seven Killings.

Vlamingen genomineerd voor Anton Wachterprijs

Twee Vlaamse auteurs prijken op de shortlist van de Anton Wachter-prijs, de tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalig prozadebuut. Het gaat om Lize Spit met Het smelt en Michael Bijnens met Cinderella.

Verder zijn vier Nederlandse auteurs in de running: Bregje Hofstede met De hemel boven Parijs, Roos van Rijswijk met Onheilig, Rutger Pontzen met Nu ik en Inge Schilperoord met Muidhond.

De Anton Wachterprijs haalt zijn naam bij de hoofdpersoon uit een romancyclus van Simon Vestdijk. Sinds 1977 is hij onder meer in de wacht gesleept door Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg, Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Buwalda en Niña Weijers.

Begin oktober kennen we de nieuwe winnaar, die op 12 november zijn/haar prijs in ontvangst mag nemen.

'Te gewaagde' verhalen Scott Fitzgerald eindelijk in druk

In april van volgend jaar verschijnt een nooit eerder gepubliceerde bundel met korte verhalen van Francis Scott Fitzgerald. I'd Die for You and Other Lost Stories zal bij Simon & Schuster uitkomen en groepeert de allerlaatste korte verhalen die nog nooit het licht hebben gezien.

Het gaat om verhalen die Fitz-gerald aanbood bij magazines en kranten, en die er eerst werden aanvaard, maar uiteindelijk nooit zijn verschenen omdat ze een te polemische en gewaagde inslag hadden. Ze dateren uit het midden en het einde van de jaren 30. De auteur van The Great Gatsby leefde toen - ondergedompeld in alcoholisme - in de bergen van North Carolina, terwijl zijn mentaal labiele vrouw Zelda in een sanatorium verbleef.

Architectuurcriticus Geert Bekaert (88) overleden

De Vlaamse architectuurkenner en -docent Geert Bekaert is in de nacht van zondag op maandag op 88-jarige leeftijd overleden.

Bekaert geldt als een van de meest productieve en gezaghebbende kunst- en architectuurcritici uit het Nederlandse taalgebied. Tussen 2008 en 2012 verscheen zijn verzameld werk in 10 delen. Het omvat zowat 1.500 teksten. Bekaert schreef ook diverse architectuurmonografieën, onder meer over Stéphane Beel, bOb van Reeth, Aldo Rossi of over kerkenbouw.

Bekaert doceerde aan diverse instellingen, waaronder de Technische Universiteit Delft, de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en de KU Leuven. Hij maakte tussen 1967 en 1989 ook BRT-films en televisiereportages over architectuur, samen met Jef Cornelis.

In 1971 was Bekaert curator van de geruchtmakende reizende tentoonstelling Bouwen in België 1945-1970, die voor het eerst een kritisch beeld gaf van de naoorlogse Bel-gische architectuurproductie.

TELEX

► Uitgeverij Gallimard kondigt de verschijning aan van de briefwisseling van voormalig socialistisch president François Mitterrand met Anne Pingeot, met wie hij lange tijd een buitenechtelijke relatie had. Pingeot is de moeder van zijn lang geheimgehouden dochter Mazarine. De brievenbundel telt 1.280 pagina's.

Ook Mitterrands dagboek van de periode 1964 en 1970 zal het licht zien. De boeken kaderen in de viering van de 100-jarige geboortedag van Mitterrand.

► Nico Keuning is aangeduid als de biograaf van de Nederlandse schrijver Willem Brakman (1922-2008) Keuning schreef eerder biografieën van Jan Arends, Max de Jong en Bob den Uyl. Twee jaar geleden overleed Brakmanbiograaf Gerrit-Jan Kleinrensink, die zijn werkstuk door ziekte niet kon afmaken.

► Ter ere van de 100ste 'verjaardag' van Roald Dahl heeft Van Dale een speciaal Roald Dahl-woordenboek uitgebracht, met alle bijzondere woorden die de schrijver verzon voor zijn kinderboeken, zoals snoskommer, mensbaksels en fantabuleus, inclusief uitleg over herkomst en betekenis. Huberte Vriesendorp zorgde voor de Nederlandse vertalingen.

► Op donderdag 22 september stelt Peter Terrin zijn nieuwe boek Yucca voor in de Gentse Vooruit, met een lofrede door Tommy Wieringa. An Pierlé verzorgt de muziek. vooruit.be

► De eerste editie van het 14de seizoen van 'Uitgelezen' (18 oktober) vindt traditiegetrouw plaats in het kader van FilmFest @ Vooruit en knipoogt uiteraard naar cinema. In het panel zetelt voor één keer ook Lize Spit, de meest besproken debutante van 2016. vooruit.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234