Woensdag 08/02/2023

Debie overleefde veroordeling voor racisme en foltering

Bart Debie is al veel langer een bijzonder omstreden figuur, ook binnen het Vlaams Belang. Hij werd opgevist door Filip Dewinter nadat zware aantijgingen over mishandeling en racisme een einde hadden gemaakt aan zijn carrière als politiecommissaris. Ook nadat de rechter Debie tot een celstraf had veroordeeld, bleef de partijtop hem de hand boven het hoofd houden.

Als politieman maakte Debie een blitzcarrière. Samen met Serge Muyters, broer van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA), veegde hij een paar van de meest beruchte Antwerpse wijken schoon. Het leverde hem zelfs een halve BV-status op. Daaraan kwam in 2003 echter een brutaal einde, toen Debie werd beschuldigd van het mishandelen van vijf leden van een Turkse familie en van het vervalsen van pv’s. De commissaris werd geschorst in afwachting van een rechtszaak, maar hield de eer aan zichzelf toen Dewinter hem een job aanbood bij het Vlaams Belang.

Bij het Vlaams Belang ontpopte Debie zich tot expert en woordvoerder als het over criminaliteit ging. Bij de lokale verkiezingen van 2006 veroverde hij een zitje in de Antwerpse gemeenteraad. Het Vlaams Belang trok zich niets aan van de dreigende rechtszaak tegen Debie. Er mocht onder geen beding geraakt worden aan de poulain van kopman Dewinter.

Het gerechtelijk onderzoek tegen Debie bracht een hele reeks wantoestanden aan het licht. In totaal vond het parket 27 slachtoffers van de commissaris. Ze werden hardhandig aangepakt, pv’s tegen hen werden vervalst, in beslag genomen bezittingen ontvreemd. De mishandeling van de leden van de Turkse familie woog het zwaarst, omdat ze volgens het parket ook nog eens ingegeven waren door racisme.

De rechter achtte Debie schuldig en veroordeelde hem. Het beroep van de ex-commissaris mocht niet baten. Hij kreeg één jaar effectieve gevangenisstraf en speelde ook zijn burgerrechten voor vijf jaar kwijt. Dat betekende meteen dat hij moest opstappen als gemeenteraadslid. Voor het Vlaams Belang was er geen vuiltje aan de lucht. Dewinter én toenmalig partijvoorzitter Frank Vanhecke vonden dat Debie het slachtoffer was van een ‘politieke lynchpartij’. Zijn wangedrag bestempelden ze als ‘gespierd politieoptreden’. Debie bleef aan de slag bij het Vlaams Belang, ook al kon hij geen enkel politiek mandaat meer bekleden. Er werd alleen wat gesleuteld aan zijn statuut: Debie was immers in dienst bij het Vlaams Parlement, en dat mocht na zijn veroordeling niet meer.

Binnen het Vlaams Belang was Debie nooit onomstreden. De voorstanders van de zachte lijn vonden dat de veroordeelde commissaris de salonfähigkeit van de partij in de weg stond. Maar Dewinter smoorde elk protest snel in de kiem. In de machtsstrijd die het Vlaams Belang steeds verder verscheurt, koos Debie dan ook steevast voor het kamp van beschermheer Dewinter. Hij werd door voorzitter Bruno Valkeniers al een keer op de vingers getikt, omdat hij geen enkele moeite deed om zijn leedvermaak over de ziekte van Marie-Rose Morel te verbergen. Maar het is pas nu het protest zo onhoudbaar wordt, dat ook Dewinter Debie niet langer in het zadel houdt. (JV)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234