Woensdag 28/07/2021

debat u onderwijs en cultuur samen optimistisch op de bank

'Het cultuurveld moet gebruikmaken van de knowhow van het jeugdwerk'

Anciaux: 'School moet wijkcentrum worden'

Als afsluiter van de studiedag 'No Fake. Over jongeren, cultuur en communicatie' reageerden Vlaams minister van Cultuur en Jeugd Bert Anciaux (Spirit) en Valerie Del Re, medewerkster van Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke (SP.A), op de beleidsaanbevelingen die Franky Devos formuleert in zijn boek Ambrassadeurs. Over jongeren, cultuur en communicatie. Moderator Greet Op de Beeck confronteerde hen met de eerste stelling: 'Geen cultuurbeleid voor jongeren zonder een cultuurbeleid voor kinderen'.

"Hoe gaat men dat aanpakken of hoe pakt men dat aan?" Het optimisme van Anciaux en Del Re zette de toon. De goodwill droop van hun antwoorden. Onderwijs en Cultuur zaten gisteren niet alleen letterlijk samen op de bank, ze onderstreepten het succes van de Leerlingenkaart. Dat is een kortingskaart voor leerlingen van vijftien tot achttien jaar die scholen gratis bij het Departement Onderwijs kunnen aanvragen.

Ook het 'bredeschoolidee' lichtten ze uitvoerig toe. 'Brede school' staat voor een school die meer is dan een plek waar les wordt gegeven. "De school moet eigenlijk een wijkcentrum worden", aldus Del Re. "Een wijkcentrum waar kinderen, buren, ouders... over de vloer komen", vulde Anciaux aan. Hij temperde zijn enthousiasme door eraan toe te voegen dat alles stap voor stap moet gebeuren. "We leven in tijden van besparing. We kunnen enkel hopen." Geld blijft het heikele punt. Ze zijn ervan overtuigd dat samen projecten opzetten noodzakelijk is: "Iedereen heeft het recht om aan cultuur te participeren." Maar ze verlangen beide dat de ander met geld over de brug komt.

Anciaux merkte fijntjes op dat Onderwijs 47 procent van de portefeuille bezit terwijl Cultuur het met minder dan 2,5 procent doet. Anciaux en Del Re leggen daarom de verantwoordelijkheid niet alleen bij de overheid. De verschillende sectoren moeten meer samenwerken en leren van elkaar. "Het cultuurveld moet gebruikmaken van de knowhow van het jeugdwerkveld", pleitte Anciaux. Als ook de onderwijs- en cultuursector elkaar kennis meer zouden gebruiken, zou het helemaal mooi zijn. Al jaren organiseert Canon cultuurcel projecten om leerkrachten tot grotere cultuurkenners te maken. Het blijft wachten op verdere concrete initiatieven achter de wensen en beloftes. Zoals de VRT tot een echte uitdrager van cultuur maken of de lang beloofde oprichting van een Steunpunt voor Cultuur en Onderwijs, waarin verschillende kunsteducatieve organisaties partners zijn in het bevorderen van de communicatie tussen jongeren, hun ouders en cultuur. Volgens Anciaux is het nu of nooit. De politieke kaarten liggen gunstig, volgens de minister. Hij zal "keihard vechten" om het nodige geld vrij te krijgen. Hoop doet leven.

Els Van Steenberghe

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234