Zondag 25/09/2022

Update

Debat over taxshift zorgt voor vuurwerk in de Kamer

Meerderheid en oppositie hebben in de plenaire Kamer meteen de degens gekruist over het akkoord rond de begroting en de taxshift. De factuur komt opnieuw bij de gezinnen terecht, hekelde de oppositie, die vooral CD&V onder vuur nam. De christendemocraten lieten zich echter niet vermurwen.

"We kunnen niet anders dan vaststellen dat de beloofde vereenvoudiging, de beloofde vergroening en de beloofde rechtvaardigheidsoefening uitblijft. Wat u met de ene hand geeft, neemt u aan de andere kant weer terug", betreurde Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Sp.a-collega Karin Temmerman noemde de regering "hard voor de gezinnen en zeer zacht voor de vermogenden". Die laatsten dragen volgens haar helemaal niets bij, van een eerlijkere verdeling van de lasten is in haar ogen geen sprake.

"Waar is die taxshift?"

Dat regeringspartij CD&V net daar de voorbije maanden hoog op had ingezet, duwde de oppositie haar meermaals onder de neus. "Waar is die taxshift, collega's van CD&V? Waar is de btw op huurinkomsten, de verhoging van de vermogenwinstbelastingen? Die is er niet", sneerde Temmerman.

"Ik heb gezocht naar een eerlijke bijdrage van de grote vermogens, maar heb ze niet gevonden", zo richtte Calvo zich tot CD&V-voorzitter Wouter Beke. Diens vicepremier Kris Peeters spoorde hij dan weer aan om niet op te geven. "Als u een ruggengraat hebt, meneer Peeters, dan komt die vermogensbijdrage er nog."

CD&V: "Zal nooit genoeg zijn"

CD&V liet zich echter niet doen. "Voor sommigen zal het nooit genoeg zijn. Maar als we de optelsom maken, dan zeg ik u: nog nooit heeft een meerderheid als deze zoveel taksen gelegd op vermogenden en vermogenswinsten", schoot fractieleider Servais Verherstraeten terug, onder meer verwijzend naar de kaaimantaks, de speculatietaks en de verhoging van de roerende voorheffing.

En de btw-verhoging op elektriciteit "compenseren we voor zij die het lastig hebben en voor zij die werken, voor de laagste en middeninkomens", besloot de CD&V'er. "Wat is daar asociaal aan?"

Vuye: "Stommiteit weer rechtzetten"

N-VA'er Hendrik Vuye verwoordde het nog wat forser. "Er is geen btw-verhoging", poneerde hij. "Het enige wat hier gebeurt met de 21 procent op elektriciteit, is dat we een stommiteit van het verleden weer rechtzetten. Bovendien wordt het gecompenseerd door maatregelen die de koopkracht verhogen."

Maar dat is gewoon "bedrog", vindt sp.a. De meerderheid zwaait met honderd euro extra per maand, maar heeft daar simpelweg de middelen niet voor uitgetrokken. Met 4,5 miljoen werkenden komt de factuur op meer dan vijf miljard, hekelde Temmerman, die slechts 1,7 miljard in de tabellen las. De meeste fractieleiders van de meerderheid staken echter niet weg dat het om een gemiddelde gaat, en enkel gaat naar wat zij de laagste en middeninkomens noemen.

Onkelinx: "Speculatietaks is grap"

Dat het akkoord extra jobs kan opleveren, trok de oppositie eveneens in twijfel. "Met een verhoging van de btw op elektriciteit en hogere lasten op consumptie? Heel veel economen zeggen net dat dit de economie verstikt", waarschuwde PVDA'er Raoul Hedebouw.

PS-fractieleidster Laurette Onkelinx verwacht dan weer weinig heil van de verlaging van de werkgeversbijdragen. Voor het merendeel van de bedrijven zit die immers in de praktijk al op 25 procent, argumenteerde ze. Niettemin had de PS-politica ook een positieve noot klaar, maar dan vooral om N-VA te jennen. De regering-Michel verhoogt immers de roerende voorheffing van 25 naar 27 procent. "Toen wij die destijds verhoogden, was dat onder luid geroep en getier van N-VA", bracht ze in herinnering.

De speculatietaks is voor Onkelinx een grap. Met iets meer dan 25 miljoen euro zal die tien keer minder opbrengen dan de besparingen op de gezondheidszorg alleen, sneerde ze. En ook de vettaks heeft volgens de PS niets met gezondheid te maken, maar dient enkel om de mensen verder te "pluimen".

CdH genuanceerd

Oppositiepartij cdH klonk tot slot wat genuanceerder. "Lastenverlagingen zijn een goede zaak. Ik zie ze niet als een cadeau voor de bedrijven, maar als zuurstof voor de economie", zo verwoordde Benoit Dispa het. Al hekelde ook hij de btw op elektriciteit, de "gemiste kans" bij de speculatietaks en nieuwe lasten voor gezinnen.

N-VA: "Taxcut"

De meerderheid liet de kritiek echter niet aan haar hart komen. N-VA spreekt niet meer van een taxshift maar van een taxcut, aangezien de totale lasten volgens Vuye dalen. De regering zorgt hier voor een efficiëntere overheid, zuurstof voor de ondernemingen, een verhoging van de koopkracht en een betaalbare sociale zekerheid, besloot hij.

Open Vld'er Patrick Dewael wilde tot slot niet weten van winnaars of verliezers. "De winnaars, dat zijn de mensen die werken en werk geven. Ik wil niet spreken over welke partij al dan niet gewonnen heeft", besloot hij. Dat "de brutokosten dalen en de mensen netto meer in handen houden", is voor hem de kern van het verhaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234