Woensdag 21/10/2020

'DeAuteurs': nieuwe beheersvennootschap voor en door auteurs

Een gloednieuwe, transparante beheersvennootschap voor en door auteurs: dat is deAuteurs. Zonder muziekauteurs, met nadruk op Nederlandstalig. Onder meer Willem Wallyn, Manu Riche en Judith Vanistendael zitten in de raad van bestuur.

Het idee dateert van vijf jaar geleden, gisteren publiceerde het Staatsblad het ministerieel besluit. "Het was niet vanzelfsprekend, we hebben verschrikkelijk lang moeten wachten op de goedkeuring", zegt Katrien Van der Perre, juriste en experte auteursrecht aan de Universiteit Gent en directeur van deAuteurs. "Er heerst nu eenmaal een groot wantrouwen tegenover beheersvennootschappen."

DeAuteurs heeft als opzet "nog meer transparantie, nog meer internationale samenwerking". Van der Perre: "DeAuteurs ontstaat in de schoot van de van oorsprong Franse vennootschappen SACD en Scam, die ook al vele Belgische artiesten aantrokken. Ze konden bijvoorbeeld ook internationaal heel goede tarieven afdwingen, en Sabam bestaat tenslotte voor 95 procent uit muziekauteurs. Maar omdat SACD en Scam niet goed bekken en nooit helemaal gezuiverd raakten van het Franse imago, willen we nu op eigen benen staan."

Achter die 'we' schuilt alvast een stevige raad van bestuur. Zowel Rik d'Hiet (scenario), Paul Pourveur (podiumkunsten), Manu Riche (documentaire), Koen Stassijns (poëzie), Patrice Toye (regie), Judith Vanistendael (strip en illustratie), Erik Vlaminck (literatuur) als Willem Wallyn (audiovisuele fictie) engageren zich immers voor deAuteurs.

Markant: muziekauteurs noch producenten, uitgevers, theaterorganisatoren. "Klopt", aldus Van der Perre. "Zeer belangrijk bij ons is namelijk dat alles voor en door auteurs gebeurt. Bij Sabam bijvoorbeeld zit ook Studio 100 in de raad van bestuur, die niet alleen auteur maar ook producent zijn. Wij willen met dergelijke spelers wel een constructieve dialoog aangaan, maar nemen hen niet in onze raad van bestuur op. Dan belanden we toch maar in oeverloze discussies. DeAuteurs wil bijvoorbeeld sneller en makkelijker in dialoog treden met dienstenverdelers als Telenet. Ik zeg niet dat zoiets van vandaag op morgen zal worden geregeld, maar we hebben wel de ambitie om dergelijke zaken in detail te behandelen."

Eveneens een ambitie van deAuteurs: de brug slaan met Nederland. "Onze vennootschap zal nauw samenwerken met de Nederlandse evenknieën LIRA, voor literaire werken en scenaristen, en VEVAM, voor regisseurs", zegt Van der Perre. "Op politiek vlak zijn we Vlaams, in zijn totaliteit willen we Nederlandstalige auteurs in een internationaal daglicht stellen. Daarbij zal de aandacht onder meer gaan naar digitalisering en exploitatie van werken op het internet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234