Vrijdag 16/04/2021

Eurostadion

Deal tussen Stad Brussel en Ghelamco niet langer heilig

Brussels schepen Alain Courtois (MR) zet nu toch de deur op een kier voor een herziening van het akkoord. Beeld Photo News
Brussels schepen Alain Courtois (MR) zet nu toch de deur op een kier voor een herziening van het akkoord.Beeld Photo News

De Stad Brussel onderzoekt of het de erfpacht met bouwheer Ghelamco kan opzeggen. Dat zegt schepen Alain Courtois (MR) nadat Vlaanderen de vergunning van het Eurostadion weigerde.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) schoot vorige week de Brusselse droom aan flarden om een stadion te bouwen op de Heizel. Schauvliege weigerde een vergunning voor de bouw en de exploitatie van het Eurostadion. Daarmee is de geplande voetbaltempel, althans in zijn huidige vorm met 60.000 zitjes, dood en begraven.

Vraag is: hoe moet het nu verder met de overeenkomst tussen bouwheer Ghelamco en de stad? De Stad Brussel gaf het terrein van Parking C op de Heizel voor 1 symbolische euro per jaar in erfpacht aan Ghelamco. In ruil zou de firma alle kosten dragen voor de bouw van het stadion, de bijhorende parking en een park.

De oppositie keerde zich van in het begin tegen de overeenkomst, omdat ze nadelig zou zijn voor de Brusselse belastingbetaler. Naast het feit dat Ghelamco de bouwgrond vrijwel gratis krijgt, mag het ook kantoren, hotels en restaurants bouwen en verhuren. Daarnaast zou voetbalclub Anderlecht een jaarlijkse huurprijs van 10 miljoen euro betalen (intussen haakte Anderlecht af, adb) en belooft de stad een extra jaarlijkse toelage van 4 miljoen euro.

Bocht ingezet

Tot nu toe wilde het stadsbestuur niet weten van een herziening. Maar nu zet schepen van Sport Alain Courtois (MR) de deur toch op een kier. Hij laat onderzoeken wat de juridische opties zijn om het akkoord eventueel op te zeggen. Dat zei hij maandagavond in de gemeenteraad, zo meldt nieuwssite Bruzz.be.

“De bocht lijkt ingezet”, reageert Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Groen. “Tot nu toe weigerde de stad te praten over deze deal, zelfs toen Euro 2020 niet meer haalbaar was. Terwijl de hele overeenkomst aan die deadline was opgehangen.” Het oppositielid is tevreden dat "het taboe" nu eindelijk sneuvelt. “Dit is goed nieuws voor de democratie.”

Op het eerste zicht lijkt een annulering mogelijk. In de overeenkomst staat dat partijen “ten allen tijde in gemeen akkoord en onder door hen bepaalde modaliteiten de overeenkomst kunnen beëindigen.”

Bovendien zijn meerdere voorwaarden uit de overeenkomst achterhaald. Zo stelt die dat het stadion met 60.000 zitjes klaar moet zijn voor Euro 2020. En dat Anderlecht erin komt spelen. Intussen heeft Anderlecht afgehaakt, is Brussel geen gaststad meer voor Euro 2020 en overweegt Ghelamco een kleiner stadion te bouwen. In de hoop dat zo’n kleiner stadion wel een Vlaamse vergunning krijgt.

Pacta sunt servanda

Toch is het duidelijk dat Ghelamco het project niet zomaar wil opgeven. Als de erfpachtovereenkomst sneuvelt, dan is de kans reëel dat er een nieuwe openbare aanbesteding nodig is. In dat geval moet Ghelamco terug naar af. “Als de firma het hard wil spelen, dan kan het wellicht nog wat voordelen uit de brand slepen”, meent Dhondt.

Philip Neyt, bestuurder bij Ghelamco, reageerde gisteren kort maar krachtig: "Pacta sunt servanda." Ofwel: gemaakte afspraken moeten worden nageleefd.

Juristen van de Stad Brussel moeten nu uitklaren of de stad de overeenkomst ongestraft kan stopzetten. Volgens schepen Courtois loopt de stad alvast "geen enkel financieel risico".

Of het lopende onderzoek ooit effectief zal uitmonden in een annulering van de deal, is nog lang niet zeker. De kans is reëel dat hij overleeft. De Brusselse gemeenteraad zou binnenkort meer informatie krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234