De zwarte rosé
Dirk Rodriguez proeft de beste betaalbare wijn
Het edele druivenras pinot noir wordt van oudsher niet alleen in Bourgogne geteeld, maar ook in de Elzas. In Bourgogne vormt ze de basis van erg exclusieve rode wijnen zoals Chambertin, Richebourg, Clos de Vougeot... In de Elzas beschikt men niet over de juiste bodems voor een dergelijk niveau, dus kiest men er eieren voor zijn geld: men maakt er een erg donkere rosé van. Elzasser pinot noir is dus een rode wijn die u koelt en drinkt zoals een rosé.
Deze pinot noir is echter niet zomaar rode wijn met wat minder kleur. Om een wijn te kunnen koelen mag hij niets bitters hebben, wat bij tanninerijke rode wijn wel het geval is. Koude accentueert de bitterheid op een onaangename manier. Dus moet men een beroep doen op aparte technieken om rode wijn te maken zonder tannine. De macération carbonique is de oudste techniek die toegepast wordt om primeurwijn in de Beaujolais te maken. Hierbij wordt gas toegevoegd aan een gesloten kuip met intacte druiventrossen. De schillen geven hun kleur af aan het sap in de druif met minder tannine-extractie.
Maar er is ook de relatief nieuwe Thermo Flash-techniek, die maakt dat de most van blauwe druiven in enkele minuten opwarmt tot 70°C en heel wat kleur afgeeft. Zo heeft men vanaf het begin al een mooie rode tint zonder extractie van tannine. Ideaal voor het maken van dit soort pinot noir en voor het vinifiëren van rode wijn in slechte jaren. Machines zoals deze matchen natuurlijk niet met de lyrische taal die wijnbouwers graag gebruiken, maar ze zorgen in het geval van deze rosé wel voor meer drinkplezier.
Koele minnaar van terrasjes
Licht kersenrood getint. Geurige aanzet van kamperfoelie, kers en specerijen. In de mond elegant en fijn met een vlotte finale en nauwelijks een spoortje bitter. Perfecte vervanger voor elke rosé en dat van aperitief tot salade folle. Schenken bij 10 à 12 °C. (13%)
Domaines Schlumberger 'Les Princes Abbés', Pinot Noir, Elzas 2014 Delhaize, 10,19 euro HHH
Rosé met rood karakter
Licht en helder granaatrood. Goed getypeerde pinotneus met impressies van zwarte kers en jeneverbes. Mond met wat structuur die dicht aanleunt bij lichte pinot noir uit de Nieuwe Wereld. Verfrissende maaltijdwijn die we eerder bij gevogelte, wit vlees en worstjes zien dan bij slaatjes of aperitief. (13%)
Jean Geiler Pinot Noir, Elzas 2015 Match, 6,19 euro HHH
Ongekunstelde zomerwijn
Ouverture met animale ledertoets met na walsen wat gekonfijt fruit. In de mond lichtvoetig en ongecompliceerd. Na een frisse aanzet volgt een vluchtig middengedeelte en een korte afdronk. Goed gekoeld houdt deze pinot van mooie nazomerdagen. (12,5%)
Jean-Baptiste Adam 'Collection Privé', Pinot Noir, Elzas 2015 Carrefour Hyper, 7,65 euro HH
NIEUWTJES
Krab als het jeukt
Krab is een recente creatie van Scheldebrouwers, een grensoverschrijdend Belgisch-Nederlands initiatief. Het is bedoeld als een 'oerbier' voor meerwaardezoekers. Het bier kleurt donkerblond en heeft een subtiel kruidig aroma. In de mond ontwaren we mouttoetsen en een fris-bittere afdronk. (5,2% alc.)
Klinkklare negroni
Al heel wat klassieke cocktails maakten hun comeback de laatste jaren, en de nieuwste in het rijtje lijkt de negroni, voor het eerst geserveerd in 1919 in Firenze, met gelijke delen Campari, rode vermout en gin. Campari brengt nu een ready- to-drinkversie op de markt. (26% alc.)