Donderdag 13/08/2020

Standpunt

De zwakke link in de profsport, dat zijn eenvoudige supporters, zoals ik

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Dit is een bekentenis. De laatste keer dat ik tot kippenvel toe ontroerd werd, was toen Eden Hazard namens Chelsea de halve ploeg van Liverpool slalomde bij een fenomenaal doelpunt. De laatste keer dat ik uitzinnig van geluk was, was toen Nacer Chadli de Rode Duivels alsnog voorbij Japan knalde op het WK.

Er zijn sporttechnisch vast en zeker mooiere sporten te bedenken dan voetbal. Gymnastiek. Zwemmen. Tennis, als Roger Federer speelt. Voetbal is anders. Voetbal is een spel. The Beautiful Game: het mooiste spel ter wereld, voor eenvoudige supporters zoals ik.

“Het voetbal is door en door immoreel”, zegt ervaringsdeskundige Dimitri Dedecker. Hij spreekt met kennis van zaken. Maar hier is een nieuwsflash: het voetbal is al een kwarteeuw rot tot op het bot. We weten dat. Het heeft eenvoudige supporters zoals ik nooit verhinderd te supporteren. Clubliefde maakt blind.

Minstens twee evoluties hebben de verrotting in het voetbal versneld. De wanstaltige instroom van miljoenen via de Champions League van de corrupte UEFA-voetbalbond en ook via de voornamelijk Britse uitzendrechten. Daardoor is iedereen die twee correcte passes kan geven gaan denken dat een sportwagen en een tasje van Louis Vuitton de norm zijn. Twee: de boom van de voetbalgokindustrie. Competitievervalsing is van alle tijden, maar nu is de corruptie geglobaliseerd. Dat is geen nieuws, we weten dat.

Het Belgische voetbal heeft die globale evoluties ondergaan. De profcompetitie is een uitdragerij voor makelaars geworden, een amper verhulde vorm van mensenhandel. Buitenlandse voetballers passeren als transitmigranten. De gelijkenis is pijnlijk: twee groepen passanten, die, gek gemaakt door Theofiel Boemerang-achtige handelaars, hopen op een oversteek naar Engeland.

Nu de hemel – alweer – neerdondert op de schlemielige koterij van het Belgische profvoetbal, is het verleidelijk eenvoudig om het morele vingertje te verheffen. Nooit meer juichen om een doelpunt van een overbetaalde vedette. Alle malafide sjacheraars eruit!

Zou het? Een mooie club als FC Barcelona is helemaal kapotgemaakt door de miljoenenstroom, zoals een mooi mens kapotgemaakt kan worden door drugs. Juicht iemand minder om de dribbels van Lionel Messi? Juich ik minder om de dribbels van Lionel Messi?

De zwakke link in de profsport, dat zijn eenvoudige supporters, zoals ik. Wij zijn het publiek voor wie de beren dansen, bijna elke avond van de week, op elke zender.

Wij zijn uiteraard tegen corruptie, maar applaudisseren voor een kampioenschap waarbij zelfs de loting getrukeerd wordt. Wij zijn uiteraard tegen doping in de koers, maar vereren stiekem junkiekampioenen als Frank Vandenbroucke of Jan Ullrich.

Bij elk sportschandaal is er verontwaardiging van eenvoudige supporters, zoals ik. Dat is goed en dat is logisch. Maar hier is nog een nieuwsflash: die woede duurt maar tot de volgende goal van Eden Hazard. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234