Donderdag 19/09/2019

Trump onder vuur

De zoveelste uitglijder van blufpresident Trump: wie kan en wil nog samenwerken?

Amerikaans president Donald Trump. Beeld AFP

Een zoveelste uitschuiver voor Trump: tijdens een onderonsje met de Russische buitenlandminister Lavrov heeft de VS-president strikt geheime info gedeeld. En zo komt de al gespannen relatie tussen Trump en de Amerikaanse veiligheidsdiensten nog meer onder druk te staan.

"Ik zou tegen de inlichtingendiensten willen zeggen: als je aan deze man verslag moet uitbrengen, vertel hem niets, doe gewoon alsof, want hij is gevaarlijk." Dat was het vernietigende commentaar van Harry Reid, de vroegere leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, toen het nieuws bekendraakte in de Amerikaanse pers.

Volgens The Washington Post zou Trump zijn mond hebben voorbijgepraat toen hij Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur Sergej Kisljak vorige week in het Witte Huis ontving. In een tweet reageerde Trump dat hij de Russen 'om humanitaire redenen' op de hoogte had gesteld. Bovendien had hij als president het volste recht de informatie door te geven. Ter geruststelling liet het Kremlin weten dat Trump niets geheims had verteld.

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov. Beeld AFP

Ook partijgenoten van de president reageerden geschokt. Bob Corker, de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, constateerde dat er 'chaos' heerst in het Witte Huis. Trumps medewerkers zijn de hele tijd bezig brandjes te blussen die hun baas heeft aangestoken.

De uitglijder van Trump zal de toch al gespannen relatie tussen de president en de Amerikaanse veiligheidsdiensten geen goed doen. Die voelen zich nog steeds diep gekwetst doordat Trump hen beschuldigde van 'nazipraktijken' na het uitlekken van hun onderzoek naar de contacten tussen zijn campagneteam en de Russen.

Medewerkers van de CIA en de NSA waarschuwen dat de loslippigheid van Trump buitenlandse veiligheidsdiensten kopschuw zal maken informatie met de VS te delen. Zelf beginnen ze zich ook af te vragen wat ze moeten doen, als hun geheimen zelfs bij de president niet veilig zijn. "We kunnen staatsgeheimen toch niet weghouden van de president?", merkte Mark Warner op, de Democratische ondervoorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat.

Trumps critici maken zich vooral zorgen over zijn ijdelheid en behoefte aan lof. Ook dit keer bleek dat zijn zwakke plek. Volgens The Washington Post praatte hij zijn mond voorbij toen hij tegenover Lavrov zat op te scheppen over de 'geweldige info' die hij van zijn inlichtingendiensten krijgt.

De misser komt boven op een reeks andere blunders die Trump heeft begaan in zijn contacten met buitenlandse leiders. Hij gooide de hoorn op de haak midden in zijn eerste telefoongesprek met de Australische premier Turnbull - een van Amerika's trouwste bondgenoten. Bij een bezoek van de Japanse premier Abe konden gasten van zijn buitenverblijf Mar-a-Lago meeluisteren terwijl hij een crisisberaad hield over Noord-Korea.

Lak aan voorbereiding

Medewerkers van het Witte Huis klagen anoniem tegenover de Amerikaanse pers dat Trump er een hekel aan heeft zich diepgaand voor te bereiden op zijn gesprekken met buitenlandse bezoekers. Het gevolg is dat ze met angst en beven moeten afwachten hoe het afloopt als Trump aan het improviseren slaat, zeker als hij tegenover een gehaaide en ervaren diplomaat als Lavrov staat.

Voor sommige buitenlandse bezoekers is het uiteraard een voordeel als Trump niet goed beslagen ten ijs komt. Zo bereidde de Chinese president Xi Jinping zich voor op een stormachtige ontmoeting met Trump, toen hij vorige maand de VS aandeed. In plaats daarvan prees Trump hem uitbundig na het gesprek: na tien minuten praten met Xi was hij erachter gekomen dat de kwestie Noord-Korea ingewikkelder was dan hij had gedacht.

Amerika's bondgenoten maken zich zorgen over Trumps onvoorspelbaarheid, zijn uitbarstingen en zijn gebrek aan kennis. Toen Trump de Turkse premier Erdogan uitgebreid begon te prijzen in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Merkel, bleek Trump helemaal niet op de hoogte van de diplomatieke ruzie tussen Turkije en Duitsland.

Tegenover Reuters vertelden Duitse diplomaten dat ze meer vertrouwen hebben gekregen in Trumps medewerkers, zoals nationale veiligheidsadviseur generaal McMaster (die gisteren zei dat Trump helemaal niet wist wie de bronnen waren van de informatie die hij met de Russen deelde) en minister van Defensie James Mattis. Wat betreft Trump zelf is de twijfel alleen maar toegenomen. "Je mag de invloed van Trump op de regering-Trump niet onderschatten", merkte een van hen met veel gevoel voor understatement op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234