Woensdag 18/05/2022

De zorgen achter Berlusconi’s glimlach

De positie van Silvio Berlusconi, de met prostitutie- en andere schandalen kampende premier van Italië, is zelden zo wankel geweest als vandaag. Berlusconi doet alsof er niets aan de hand is, maar beweegt intussen hemel en aarde om te redden wat er te redden valt. Het knipperlicht staat op oranje, zegt Lode Delputte.

In een geur van heiligheid heeft Silvio Berlusconi nooit gezeten. De meeste Italianen lagen evenwel niet wakker van het feit dat hun premier door zijn vermenging van publieke en persoonlijke belangen verre van loepzuiver is, dat enkel een rist legaal-technische kunstgrepen hem uit de klauwen van het gerecht kon houden en dat hij met fratsen gelardeerde praatjes verkoopt die hun land fikse imagoschade heeft berokkend.Spannender werd het toen ‘Il Cavaliere’ met al dan niet minderjarige vrouwen in verband gebracht werd, met door de belastingbetaler opgehoeste vliegtuigreizen voor ijverige suikerbabes, met prostitutie en cocaïnegebruik ook, met complete nalatigheid ten slotte inzake veiligheidsvoorschriften. Getuige daarvan het gemak waarmee genodigden met staatsgeheimen aan de haal hadden kunnen gaan of de premier aan chantage hadden kunnen onderwerpen.Opnieuw zijn onderzoeken geopend. In het zuidelijke Bari voelen magistraten een dertigtal vrouwen aan de tand en is een naaste medewerker van de premier, Gianpaolo Tarantini, in verdenking gesteld voor zijn rol als spreekwoordelijke nationale opperpooier.Zoveel is zeker: labieler dan de jongste dagen is de positie van Silvio Berlusconi maar zelden geweest. Hoezeer de Presidente del Consiglio ook doet alsof zijn neus bloedt en zijn eigen luchtige zelf blijft, kinderen over de bol aait en baby’s kust, uitgejouwd worden door de menigte zoals hem vorig weekend in zijn eigenste Milaan overkwam, doet pijn. Op onomwonden wijze gewaarschuwd worden door politieke bondgenoten als het Vaticaan of de nummer twee van zijn eigenste partij, parlementsvoorzitter Gianfranco Fini: ook dat moet Berlusconi treffen. Maandag ten slotte kwam de vraag van een brede groep vrouwelijke academici aan de echtgenotes van de G8-leiders die in juli naar Italië komen: dat ze de uitnodiging aan zich zouden laten voorbijgaan en zo een krachtig signaal naar de Italiaanse regeringsleider zouden uitsturen.

Afrikaans Rome

Berlusconi zit in het oog van de storm en handelt alsof hij hem gewoon wil laten overwaaien. Maar de premier zou zijn geslepen zelf niet zijn als hij niet terzelfder tijd krachtig gereageerd had, zelfs als daar het hele register moest worden voor opengetrokken. Zo is het niemand ontgaan dat Berlusconi sinds enkele dagen opnieuw volop de xenofobe kaart trekt. De man maakte zich bijvoorbeeld druk over “het hoge aantal Afrikanen in de straten van Milaan” en zei op de radio dat het “pijn doet om rond te wandelen in steden als Rome, Napels en Palermo en vast te stellen hoezeer de graffiti en vuilnis hen er veeleer Afrikaans dan Europees doen uitzien”. Ook haalde hij uit naar de Chinese migranten in het Toscaanse Prato, kwestie van zich te vergewissen van de steun van zijn cruciale coalitiepartner Lega Nord, wier aanhang staat of valt met retoriek tegen buitenlanders.Niet alleen migranten moeten het ontgelden. Berlusconi haalde ook zijn tirades naar de Europese pers weer van stal, met name naar de Spaanse, centrumlinkse krant El País, die als eerste de beelden uit Certosa wereldkundig maakte nadat zulks in Italië van rechtswege verboden was. In de Berlusconigezinde krant Il Giornale noemde niemand minder dan Sandro Bondi, de Italiaanse minister van Cultuur, de gezaghebbende Italiaanse oppositiekrant La Repubblica dan weer “een gevaar voor de democratie”. La Repubblica is het blad dat het gros van de recente schandalen onthulde.Een meevaller voor Berlusconi is dan weer dat hij aan de vooravond van het uitbreken van de schandalen, vóór zijn echtgenote Veronica Lario haar scheiding bekendmaakte en een reeks confidenties in de groep gooide, de G8-top van Sardinië naar L’Aquila verplaatste, de Abruzzische stad die in april door een aardbeving getroffen werd. De verplaatsing maakte dan wel deel uit van een beleidsoptie om meer fondsen naar het rampgebied over te hevelen, ze vermijdt toch maar mooi dat de Obama’s en Medvedevs van deze wereld zich in Villa Certosa aandienen (wat ze niet eens meer zouden willen), een oord dat inmiddels over één kam geschoren wordt met morele verdorvenheid. Neen, dan is L’Aquila veel beter, synoniem als het plaatsje is met de hoogste populariteit die Berlusconi in zijn politieke loopbaan wist neer te zetten.Officieel maakt Il Cavaliere zich geen zorgen, maar de werkelijkheid is anders. Gesteld dat de premier ten val komt, dan zou hij zijn oude ambitie gefnuikt zien om over enkele jaren met het Italiaanse presidentschap aan de haal te gaan, de meest prestigieuze functie in de republiek. Erger nog voor Berlusconi is dat in zijn zog ook zijn hele politieke vehikel, van Forza Italia tot het ruimere Popolo della Libertà, mee ten onder zou gaan. De centrumrechtse club is zijn eigen geesteskind, en het valt zeer te betwijfelen of een postfascist als Fini al sterk genoeg staat om de hele formatie op zich te nemen.

Tekenen aan de wand

Berlusconi heeft veel reden om zich ongerust te maken, maar voorlopig houdt hij stand. Niet alleen won centrumrechts in de recente Europese parlementsverkiezingen, ook bij de partiële gemeenteraadsverkiezingen van vorig weekend maakte het Berlusconisme een goede beurt, met linkse steden als Venetië die naar de andere kant overliepen. Toch zijn er tekenen aan de wand: zo weet links zich her en der te herpakken, won Berlusconi niet afgetekend genoeg om de stembusgang voor een plebisciet te laten doorgaan, en zitten de kiezers die zondag hun kat stuurden vooral in het kamp van de premier. Oranje knipperlichten alom dus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234