Donderdag 28/10/2021

De zondvloed treft ook India

Na China, Zuid-Korea en Bangladesh, waar de hoofdstad Dhaka voor de helft blank staat, wordt nu ook India getroffen door de zwaarste overstromingen sinds mensenheugenis. Officiële cijfers maken gewag van 2.353 dodelijke slachtoffers sinds begin juni.

lucknow.

reuters en eigen berichtgeving

In de noordelijke en volkrijkste deelstaat Uttar Pradesh heeft het wassende water al honderdduizenden mensen dakloos gemaakt, meer dan achthonderd inwoners werden de dood ingesleurd. Regeringsverantwoordelijken hopen dat het ergste leed na het weekend voorbij is. Weerkundigen voorspellen immers minder hevige regenval, waardoor de kans vermindert op een toename van het aantal rivieren dat buiten zijn oevers treedt.

De economische verliezen en de schade aan de wegeninfrastructuur wordt intussen op meer dan een miljard frank geschat. Ontelbare boeren kunnen dit jaar immers niet oogsten, waardoor ze op een ware ramp afstevenen. Ook de schade aan de infrastructuur in Uttar Pradesh is aanzienlijk. Verschillende spoorwegverbindingen zijn afgesneden. Ofwel zijn ze door het water over een aanzienlijk gedeelte van hun traject weggespoeld, ofwel maken verschillende breuken in de rails het treinverkeer onmogelijk.

Het leger werkt intussen onophoudelijk met man en macht om een dam op te werpen tegen het aanzwellende water. Zandzakjes worden massaal aangebracht in de hoop de rivieren in een vaste baan te leiden. Voorlopig lijkt de massale inzet lonend, alhoewel er al veertien dijkbreuken werden vastgesteld.

Volgens regeringsafgevaardigden worden de dijkbreuken veelal veroorzaakt door de verontruste boeren zelf. Onafhankelijke ingenieurs duiden de massale houtkap en een gebrek aan vooruitziende maatregelen aan als oorzaken van de onoverzienlijke afmetingen van de ramp. De dijkbreuken zouden dan ook tekenend zijn voor de povere inzet en kwaliteit waarmee de werken om het overstromingsgevaar te beperken werden uitgevoerd.

Voorlopig is Uttar Pradesh het ergst getroffen gebied. In de deelstaten Bihar en West-Bengalen vielen minder slachtoffers. Niettemin wordt de situatie precair geacht. Dorpen en steden die gevaar lopen op overstroming kunnen wel al op extra voedselbevoorrading rekenen.

De regering van Bihar verzoekt buurland Nepal inmiddels om dringende bijstand. De lager gelegen gebieden in Bihar dreigen overspoeld te worden door rivieren die ontspringen in het Nepalese Himalya-gebergte. "We kunnen dit probleem enkel oplossen middels overleg op het allerhoogste niveau", klinkt het bij monde van een regeringsverantwoordelijke.

West-Bengalen telde tot nu toe acht slachtoffers, maar evacueerde al honderduizend inwoners naar scholen, snelwegen en andere plaatsen waar ze beschutting vonden tegen de aanzwellende modderstroom. Spijts de inspanningen van het leger kon niet voorkomen worden dat in Murshidabad al 7.610 huizen beschadigd werden.

De federale Indiase regering krijgt nu vanuit diverse hoeken forse kritiek omdat ze in het verleden onvoldoende geld uitgetrokken heeft om een ramp van dergelijke afmeting te voorkomen. Zo werden maatregelen om erosie van rivierdijken te voorkomen niet of half uitgevoerd. Compensatie voor de boeren die hun land na de zware overstromingen verloren wordt niet voorzien. "Hoe kunnen we nu compensatie betalen voor landbouwgrond die niet langer bestaat", luidde het enigszins verontwaardigde commentaar op het federale landbouwministerie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234