Woensdag 16/06/2021

De zoektocht naar alternatieve druiven

Surprises van de wijnstok (2)

Opnieuw duiken we in het druivenbad. Op zoek naar variëteiten met een kwaliteitsreputatie, maar vaak weinig aftrek bij het gros van de wijndrinkers. Kortom, een pleidooi tégen de obligate cabernet sauvignon, sauvignon blanc en merlot.

Onbekend blijft onbemind: het is in vele industrietakken en activiteiten een wet van Meden en Perzen, en dus ook voor de wijnindustrie. Op de wereldmarkt belanden dankzij de technologische en technische vooruitgang in het vinificatieproces, zóveel boeiende druivenrassen. Vooral sinds de jaren negentig is er heel wat veranderd. En toch blijft de keuzewaaier van de gemiddelde Belg soms verrassend gelimiteerd. Zelfs wanneer die nieuwe appellaties, regio's of landen aankoopt, blijven de bekende druivenvariëteiten dikwijls de voorkeur genieten.

Net als in de vorige aflevering focussen we daarom op een handvol druivenvariëteiten met heel wat potentieel, maar veel minder erkenning. Uit pure liefde voor de wijn bevrijden we die wijnen maar wat graag uit hun commerciële cocon. En we hopen dat ze snel in uw boodschappenmandje terechtkomen.

Druif 1: aglianico

Waar: Exclusief in Zuid-Italië.

Type: rode wijn

Waarom: Deze variëteit behoort objectief tot de top drie van de Italiaanse blauwe variëteiten - naast de sangiovese en nebbiolo - maar veel Belgen zijn zich daar onvoldoende van bewust. Hun liefde voor Italië beperkt zich veelal tot sangiovese. Ook deze druif stamt zoals zoveel populaire Europese rassen oorspronkelijk uit Griekenland, waar ze ellenico heet, maar tegenwoordig vinden we de beste klonen in Italië en meer bepaald in de gebieden Campanië en Basilicata, ten zuiden van Napels. Logisch, want deze druif aardt schitterend op vulkanische bodems. Een stijger met stip in Campanië waar de aglianico recent gecultiveerd wordt, is de historische streek Irpinia in de provincie Avellino. Om precies te zijn in de gemeente Taurasi, op hoogtes van 300 tot 500 meter. Op het etiket ontdekt u deze subvariëteit als Aglianico del Taurasi. Wie goed zoekt, zal ook kleinere volumes aglianico vinden in andere regio's, zoals Molise, Puglië en Calabrië. Conclusie? De aglianico-druif kan voor Campanië worden wat de sangiovese momenteel is voor Toscane: een karaktervolle, donker gekleurde, smaakintense en vaak tanninerijke variëteit. Veel observatoren van de Italiaanse wijnproductie beschouwen de aglianico nu reeds als één van de grootste blauwe druivensoorten uit de Mezzogiorno.

Onze tipMeteen de tanden zetten in het forse werk (31,75 euro)? De Terra d'Eclano 2005 is een exclusieve cuvée van amper 5.400 flessen per oogst uit Irpinia Aglianico met nog jaren voor de boeg. Verkrijgbaar bij Wineplus (089/61.54.50).

Druif 2: garnacha of grenache

Waar: Vooral in Frankrijk en Spanje (maar ook in de nieuwe wereld, onder meer in Australië).

Type: rode wijn

Waarom: Verwonderd dat deze schijnbaar populaire variëteit in deze selectie belandt? Ga dan even na wanneer u nog doelbewust een grenache uit het winkelrek hebt geplukt.

In Spanje, waar de historische wortels liggen, draagt ze de doopnaam 'garnacha'. We treffen haar zowel in het noorden als in het zuiden aan, zowel in massawijntjes als in luxeproducten. Ook in Zuid-Frankrijk heeft de druivenstok vaste voet aan de grond gekregen. In de zuidelijke Rhône wordt deze variëteit vooral gebruikt als mengdruif, bijvoorbeeld in de bekende châteauneuf-du-pape, maar ook solo of bij de productie van Provence-rosé. We vinden ook superaantrekkelijke grenache-cuvées in Californië en Australië. Ziedaar meteen het kernprobleem: grenache kan dus onder veel gedaantes in uw glas belanden, van onnozel fruitig tot een fruitkanon of gespierd exemplaar, al dan niet geblend met andere variëteiten. Zijn populariteit in blends dankt deze druif namelijk aan het feit dat ze goed tegen de hitte bestand is, lang kan rijpen en vandaar een hoog natuurlijk suikergehalte kan realiseren, waardoor ze in een druivenmix altijd extra zoetrijp fruit en rondheid bijbrengt.

Onze tip

Pure, 100% grenache-expressie ontdekt u in de Côtes du Rhône Les Garrigues 2006 (22 euro) van het Domaine de la Janasse, die zijn fruitkracht puurt uit oude stokken (60 à 80 jaar!), een magnifiek terroir en ultralage opbrengsten. Verdeeld door Jan De Clercq/Portovino (050/71.87.57).

Druif 3: arinto

Waar: Hoofdzakelijk in Portugal.

Type: witte wijn

Waarom: De arinto-druif vinden we ook onder andere benamingen terug, zoals pedernã in het Vinho Verde-gebied en pedreña in Galicië. Arinto werd lang beschouwd als een Brabants trekpaard, maar stilaan herontdekt men het potentieel. Als de wijnbouwer zijn rendementen weet te beheersen, resulteert dit vaak in een eindproduct dat vooral aromatisch sterk scoort en bovendien enorm zestefris en levendig overkomt, met verder impressies van onder andere sappige appel en peer. Door dit vrij hoge natuurlijke percentage aan zuren, kan de arinto ook prima vergisten op eiken vaten en zelfs ouder worden op fles. Enig probleem blijft voorlopig dat de exemplaren die in onze Belgische handel circuleren, nogal sterk variëren in prijs en vooral kwaliteit.

Onze tip

Als u een pure arinto-cuvée wil ontdekken, kies dan voor Quinta da Murta, Branco Seco 2007 uit de Portugese appellatie Bucelas (8 euro bij Vinea WCT, 02/460.86.00), een sappige plezierwijn propvol appel, kruisbes, witte perzik en doyenné-peer. Deze druif verkennen in een mix met florale bical-druiven? Ga dan voor de Ensaios 2007, een product waar de bekende oenologe Filipa Pato de hand in had. Deze Vinho Regional Beiras is voor 9,95 euro verkrijgbaar bij Wijnhuis Jeuris (011/42.89.07 en 051/22.28.50) of bij Tasttoe (016/20.66.46). Let wel: de oogst 2008 is stilaan op komst.

Een handvol interessante druiven-variëteiten kruipen eindelijk uit hun cocon

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234