Woensdag 08/12/2021

De Zinneke Parade

Bedankt Brusselse bastaards die zaterdag de hoofdstad inpalmden. De Zinneke Parade toonde hoe mooi samenleven wel kan zijn. Ik deed me volop te goed aan de stoot positieve energie die over de stad walste. En het mooie is dat de parade maar het toonmoment is van een voortdurend proces: Zinneke brengt honderden verenigingen en duizenden mensen met elkaar in contact, over alle mogelijke grenzen heen... Zinneke zaait op die manier gul hoop en warmte en dat werkt pas echt ontwapenend. Zinneke is een bijzonder krachtig bestrijdingsmiddel tegen woekeraars die enkel haat zaaien om angst te oogsten. Meer dergelijke parades! Dan is er in de toekomst minder nood aan stille optochten. Ik kreeg een briefje toegestopt van een zowat tienjarig meisje dat mee opstapte: 'Je rêve d'être styliste. Yasmine Sakr.' Wel meid, ik gun het je van harte en kijk al uit naar de creaties van je voor de Zinneke Parade van pakweg 2020.

Geert Meire, Koekelberg

Antwerpen (1)

Vrijdagavond 12 mei mooie wedstrijd gelopen in Torhout. Winnares bij de dames is een jong meisje met een donkere huid. Ze haalde een gemiddelde van 16,69 km/u over 10 km, mooi is dat. Op het moment dat dat meisje gevraagd wordt om naar het podium te komen, hoort iemand van onze club een vader tegen zijn kind zeggen: "Da's die zwarte beeste die gewonnen heeft." Zie ik spoken als ik vrees dat zo'n kind kandidaat is om op zijn achttiende een jachtgeweer te kopen?

Naam en adres bekend

Antwerpen (2)

Hugo Camps, hierbij wil ik u hartelijk danken voor de mooie, gruwelijke column die u schreef in de zaterdagkrant. Uw tekst en de feiten hebben me tot tranen toe bewogen. Het is goed dat er iemand is die de juiste woorden en inzichten kan vinden om op een moment als dit te schrijven. Ik ben haast beschaamd om een blanke Antwerpenaar te zijn.

Nicole Vandevelde, Antwerpen

Antwerpen (3)

Vlaanderen anno 2006: een samenleving waar racisme niet meer shockeert, neen zelfs bijna tot de norm is verworden. Ook ik ben schuldig aan die normvervaging, en samen met mij vele anderen. Neen ik ben geen racist, integendeel zelfs. Maar we hebben wel toegestaan dat racistische taal 'normaal' werd. We hebben er niet elke keer op gereageerd als iemand een racistische mop vertelde, we hebben gezwegen als iemand in het gezelschap het had over "makakken, die bruinen...", we hebben gewoon het racistische mopje uit onze mailbox gedeletet. We hebben telkens het conflict vermeden, om de lieve vrede in de familie, vriendenkring of tussen de collega's. Zijn we dus niet allemaal schuldig aan deze racistische tendens? Ik heb in ieder geval beslist om niet meer te zwijgen, elke keer zal ik reageren. Ik wil racisme niet als norm aanvaarden, nooit. En ik hoop van u hetzelfde!

Gert Parisis, Kallo

Antwerpen (4)

De racistische moorden in Antwerpen hebben mijn mening over het Vlaams Belang grondig gewijzigd. Alhoewel ik geen enkele sympathie had voor die partij vond ik wel dat ze als vertegenwoordiger van heel veel landgenoten gehoord moest worden. Deze partij is echter moreel verantwoordelijk voor de jarenlange hetze tegen mensen met een andere huidskleur of mening. De vrije meningsuiting is zowat het belangrijkste instrument in een democratie, maar de overheid mag niet langer een partij subsidiëren die van de haat haar handelsmerk heeft gemaakt. Bovendien, en dat is een opdracht voor iedere Vlaming, moeten we telkens reageren als we in onze nabije omgeving opnieuw worden geconfronteerd met allerlei racistische opmerkingen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar zwijgen kan niet meer: de dood van deze mensen heeft mij eindelijk wakker geschud.

Patrick Garré, Merelbeke

Antwerpen (5)

African Genesis van Robert Ardrey uit 1961 was een bestseller die de mythe van de mens als jager zowel bij het grote publiek als in wetenschappelijke kringen heeft verspreid. Sindsdien worden agressie en competitie beschouwd als natuurlijke eigenschappen van onze soort, als cultureel surrogaat van evolutionaire, adaptieve overlevingsmechanismen. Bewijzen daarvoor zijn echter nooit gevonden, wel integendeel. Onderzoek van fossiele resten van australopithecen wijst erop dat onze voorouders geen jagers maar prooidieren waren, geen killers maar een wandelende vleesmaaltijd voor tijgers, arenden en krokodillen (Man the Hunted, Primates, Predators and Human Evolution van Donna Hart en Robert W. Sussman werd besproken in De Morgen van 21 februari).

Wie naar verklaringen zoekt voor de drama's van de laatste weken zou toch eens moeten nadenken over de manier waarop wij 'onze' westerse waarden van winstbejag en competitie blijven cultiveren, op school, in verenigingen, op het werk en steeds meer op televisie en internet. Hoog tijd dat we stoppen met die waanzin. Waar winnaars zijn, daar zijn ook gefrustreerde verliezers. Terwijl we niet gemaakt zijn om te winnen of te verliezen.

Stille marsen of betogingen verdienen alle steun. Maar diezelfde dag meespelen met de Lotto en uitkijken naar de volgende voetbalmatch of Eurosong, komt neer op het continueren van die tegennatuurlijke, collectieve waanzin.

Frank Duerinck, Aalst

Antwerpen (6)

Er is weer wat gestigmatiseerd over psychiatrische patiënten de laatste dagen, niet door gewone mensen, maar door mensen met grote politieke verantwoordelijkheden én door psychiaters allerhande! Unaniem wordt Hans Van Themsche door die elitaire goegemeente tot 'geïsoleerde gek' verklaard, terwijl men die persoon van haar noch pluimen kent, en wordt de mening versterkt dat psychiatrische patiënten potentiële misdadigers zijn, wat geenszins het geval is. Ze plegen minder misdrijven dan 'normale' mensen.

De partijvoorzitters gezien op Terzake vrijdagavond? Eensluidend werden de Antwerpse moorden toegeschreven aan een psychiatrisch geval, een 'geïsoleerde gek'? Blijkbaar menen de partijvoorzitters de groeiende onrust onder de bevolking te moeten bezweren door deze 'onverklaarbare misdaad' (die blijkens alle gegevens helemaal niet zo onverklaarbaar is en al via diverse hypotheses verklaard is, o.a. door de eerste minister zelf) zonder enige reserve toe te schrijven aan een geestesgestoorde, een psychiatrisch geval, een 'gek'. Alsof psychopathologie synoniem is met misdadigheid en zware misdadigheid per definitie het werk is van een 'gek'?

Tegelijk suggereren zij dat gekken en psychiatrische gevallen in een maatschappelijk vacuüm opereren, dat hun gekte dus inhoudt dat het feit psychiatrisch patiënt te zijn onverenigbaar is met een 'normale' inschakeling in het maatschappelijke leven. Heel wat geslaagde en wereldberoemde kunstenaars uit verleden en heden zijn naar psychiatrische normen 'gek'. En Hans Van Themsche opereerde zeker niet in een maatschappelijk vacuüm.

Mogen wij erop wijzen dat psychiatrische patiënten blijkens alle nationale en internationale onderzoeken veeleer slachtoffers zijn van misdrijven en misdaden dan plegers van dit soort criminele daden?

De psychiaters die het woord genomen hebben, gaan nog een stapje verder. Zijn de partijvoorzitters geen deskundigen, dan zijn die lieden het wel. Zelfs een gerechtspsychiater die mogelijk als expert Van Themsche zal moeten onderzoeken heeft voor de camera's al een 'diagnose' gesteld. Een ander noemde hem 'borderliner', blijkbaar niet wetende dat borderliners vaker aan zelfagressie (zelfverminking e.d.) doen dan aan zware agressie tegenover anderen.

Al die psychiaters deden hun uitspraken en diagnoses zonder dat zij Hans Van Themsche ooit hebben gezien of zelfs maar één woord met hem hebben gesproken, voordat de onderzoeksrechter en de politie hem de eerste keer hadden verhoord. De psychiaters gooiden in het wilde weg met allerlei etiketten zonder ook maar oog te hebben voor de persoonlijke levensgeschiedenis, de familiale situatie, de schoolsituatie (in een internaat waar het meerderjarigen blijkbaar verboden is een foto van een halfnaakte vrouw aan de muur te hangen) en de politiek-ideologische motieven van Hans Van Themsche. Blijkbaar leven de psychiaters zelf in een maatschappelijk vacuüm! Worden racisme en psychische gestoordheid straks ook synoniemen? En zullen alle psychiatrische patiënten dan opgezadeld worden met een aanleg of voorbestemdheid voor racisme?

Het siert de meeste kranten dat zij zo goed als mogelijk verslag hebben gegeven van de vele dimensies die aan deze zaak zijn verbonden en op die manier simplisme hebben vermeden.

Eric Rosseel, Netwerk Psychiatrie en Samenleving

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234