Donderdag 13/05/2021

De zigeuners hebben het weer gedaan

Siegfried Bracke heeft de Roma tot verkiezingsthema gebombardeerd. Omdat ze de Gentenaars op de zenuwen werken. Omdat ze vuilnis achterlaten, luidruchtig zijn en bedelen in de winkelstraten. Pieter Lesaffer

'Een kordate aanpak', 'het land uitzetten' en 'verscherpte controles in de wijken houden'. Siegfried Bracke, N-VA-lijsttrekker in Gent, laat er tijdens deze campagne geen misverstand over bestaan: als hij burgemeester wordt, is het gedaan met de 'halfzachte' aanpak van Roma-zigeuners.

"De problemen met deze groep slepen al zo lang aan, en het stadsbestuur krijgt het blijkbaar maar niet opgelost", zegt Bracke. "Ik begrijp dat niet. Want het is perfect mogelijk om daar komaf mee te maken. Zo kun je veel gerichter controleren. Je kunt zelfs mensen die criminele feiten hebben gepleegd, het land uitzetten. Waarom gebeurt dat niet?"

Bracke, uitdager van burgemeester Termont op 14 oktober, beukt daarmee in op een barst die de voorbije jaren in het Gentse multiculturele model is ontstaan. Dat model stond garant voor een min of meer harmonieus samenleven in de stad. Maar het staat nu onder druk, door de massale instroom vanuit Oost-Europa. Meer dan tienduizend Gentenaars zijn van Oost-Europese afkomst, vooral de Roma-families onder hen zorgen in de Gentse volkswijken voor spanningen.

Zondebok

Een rondvraag bij buurtbewoners in de Muidewijk, in het noorden van Gent, leert dat er niet echt een probleem van criminaliteit is, maar dat de opeenstapeling van overlast het lastig maakt: kleine vandalenstreken, nachtlawaai, vechtpartijen op straat.

"Eén keer nachtlawaai is op zich niet zo erg", zegt de jonge vader Wim Baert. "Maar als je dat keer op keer moet ondergaan, is de lol er wel af. Toen we hier drie jaar geleden kwamen wonen, was de wijk een mengelmoes van culturen. Maar nu is er een overconcentratie, dat vreet aan de leefbaarheid. En hoewel wij hier veel geïnvesteerd hebben om ons huis te verbouwen, zie ik ons hier zeker geen tien jaar meer wonen. Ook bij andere jonge gezinnen, die net als wij hier kwamen omdat de huizen betaalbaar zijn, hoor ik die verzuchting.'

Baert en zijn buren zijn lang niet de enigen die zich zorgen maken. In een enquête die de krant De Gentenaar vorig jaar publiceerde, vroeg 66,8 procent van de ondervraagden dat er maatregelen zouden komen 'om de toestroom vanuit Oost-Europa af te remmen'. Het is een enquête waar Bracke tijdens deze campagne gretig naar verwijst.

Een zeer beperkte steekproef die we in de Gentse binnenstad afnemen, bevestigt de trend. Van de tien Gentenaars die we naar hun mening vragen, zeggen er vijf dat er inderdaad problemen zijn. Het gaat daarbij van een winkelier die opvallend veel klanten hoort vertellen over inbraken in hun huis, tot een vrouw die zich stoort aan het toenemend aantal bedelaars in de winkelstraten. Ook de problemen van sluikstorten en van 'aanklampen op straat' komen aan bod.

Dat er zoveel klachten zijn over de Roma-families, betekent niet dat het stadsbestuur de voorbije maanden heeft stilgezeten. "We hebben vijftien families geïdentificeerd die in Gent overlast veroorzaken", zegt burgemeester Termont. 'Twaalf daarvan hebben we intussen min of meer onder controle. Met drie families zijn er nog problemen. Maar we zijn ermee bezig. Zo hebben we voor een aantal mensen die hardleers zijn de procedure ingezet om hun verblijfsvergunning in te trekken. Als dat goedgekeurd wordt, betekent het dat ze geen recht meer hebben op een leefloon of andere steun."

De kordate aanpak van Termont is ook zichtbaar in de wijk Muide. Eén Roma-familie die de buurt min of meer terroriseerde, is er enkele weken geleden uit hun gekraakte huis gezet. De ramen en de deur van het huis zijn intussen dichtgetimmerd. Op andere plekken stuurt het stadsbestuur buurtstewards ter plekke als er klachten zijn.

Volgens Marieke Lamaire, die de buurtstewards coördineert, gaan de meeste klachten over afval en nachtlawaai. "En meestal volstaat het om met de Roma-mensen te praten om het probleem op te lossen." Ze erkent dat er problemen zijn, maar nuanceert toch.

"Veel van die families zijn hier al meer dan tien jaar, en ik heb de indruk dat nu ineens alle problemen aan hen worden toegeschreven. Zo is het probleem van sluikstorten in bepaalde wijken zo oud als de straat, en kan het dus zeker niet volledig op hun conto worden geschreven. Soms lijkt het alsof de Roma de nieuwe zondebokken zijn geworden."

Burgemeester Termont benadrukt ook dat het om een kleine minderheid van alle Roma gaat die de boel op stelten zet. Maar dat noemt Bracke een vals argument: "De Bende van Nijvel bestaat, voor zover we weten, ook maar uit enkelingen. Toch heeft ze het hele land in rep en roer gezet."

Weinig vertrouwen

Bracke probeert met het Roma-dossier ook een wig te drijven tussen de sp.a en Groen in Gent. Zij gaan in kartel naar de kiezer, maar dat wekt volgens de N-VA-lijsttrekker weinig vertrouwen. "Want Groen wil lang niet zover gaan als Termont om het probleem aan te pakken. Als zij samen in het college zitten, blijft de kwestie aanslepen."

Groen-lijstduwer Filip Watteeuw ontkent grote verschillen. "Het klopt dat wij misschien meer oog hebben voor preventie. Maar dat betekent niet dat de politie niet kordaat moet optreden. We steunen de burgemeester daar dus zeker in."

In de Muide zelf raakt de discussie de harten van de bewoners niet. "Natuurlijk was het hier vroeger beter", zegt een 94-jarige bewoonster. "Maar uiteindelijk mag ik hier niet klagen. Over die zigeuners wordt veel gepraat, maar ik heb er nog geen last van gehad. Ze maken vooral 's nachts lawaai, dat hoor ik niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234