Zondag 04/12/2022

De ziektes van Vlaanderen in kaart gebracht

Komt astma vaker voor bij vrouwen dan bij mannen? Wordt de diagnose depressie meer gesteld in de winter dan in de zomer? Komen luchtwegen- infecties vandaag vaker voor dan enkele jaren terug? Op al die vragen kon in Vlaanderen tot voor kort geen antwoord gegeven worden. Nu wel.

Leuven / Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Het registratienetwerk van huisartsen, Intego, dat tien jaar terug uit de grond werd gestampt, komt voor het eerst met stevig onderbouwde epidemiologische gegevens voor Vlaanderen. Enkele maanden terug schreeuwden artsen moord en brand omdat een privé-bedrijf artsen wou betalen in ruil voor hun geanonimiseerde patiëntengegevens. De angst dat de epidemiologische gegevens die op die manier verzameld werden, misbruikt zouden worden, zat er diep in. Een probleem dat zich niet voordoet met de Intego-databank.

"De gegevens die wij verzamelen zijn op geen enkele manier terug te brengen tot de patiënt van wie ze afkomstig zijn", zegt de aan de KU Leuven verbonden dokter Frank Buntinx. "Tussen 1994 en 1998 werden in totaal 216.960 diagnosen gesteld bij 45.684 patiënten in 26 verschillende huisartspraktijken die voldeden aan strenge eisen. De praktijken zijn geografisch verspreid over Vlaanderen en fungeren als referentiegroep waaruit de gegevens in de Intego-databank komen."

De databank zelf biedt een schat aan epidemiologische informatie. Het aantal keren dat een bepaalde diagnose wordt gesteld. Het verschil tussen man en vrouw. Een onderscheid naar leeftijd, zelfs een indeling per seizoen is mogelijk. Zo blijkt onder meer dat op jaarbasis per duizend patiënten bijna 1,5 keer de diagnose klierkoorts wordt gesteld. Eveneens op jaarbasis en per duizend patiënten wordt 0,17 maal hersenvliesontsteking vastgesteld.

Uit de honderden verschillende diagnoses selecteerde het Academisch centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG) in Leuven de top-20van de meest gestelde diagnoses in de huisartspraktijk. Zowel bij mannen als bij vrouwen vormen luchtweginfecties, acute bronchitis en griep de topdrie. Andere vaak gestelde diagnoses zijn diarree, keelontsteking, oorontsteking, depressie, lage rugpijn en eczeem. Alle diagnoses die met de luchtwegen samenhangen, maken in totaal bijna 37 procent van de diagnoses in de huisartsenpraktijk uit. Gevolgd door aandoeningen van het bewegingsapparaat (13,36 procent), problemen met het maagdarmstelsel (10,77 procent) en huidaandoeningen (9,86 procent).

De gegevens bevestigen onder meer ook het vermoeden dat depressies vaker gediagnosticeerd worden in de wintermaanden dan in de zomermaanden. In de donkere maanden november en december wordt de diagnose bijna twee keer zo vaak gesteld als in de zomermaand juli. Vrouwen, zo leren de cijfers krijgen meer dan dubbel zo vaak de diagnose depressie opgeplakt. Vooral late dertigers lijken gevoelig voor depressies.

De initiatiefnemers van het ACHG zien de nieuwe databank als een uniek wetenschappelijk instrument dat Vlaanderen op het niveau tilt van de ons omringende landen, waar vergelijkbare databanken vaak al langer bestaan. Het is overigens de bedoeling om in de toekomst de databank verder uit te breiden. Naast gegevens over diagnoses wil men ook gegevens over de behandelingen verzamelen.

Vrouwen krijgen dubbel zo vaak diagnose depressie

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234