Maandag 28/11/2022

De zeven levens van de opgelichte dwarsliggers

Etienne Schouppe gooit stok in hoenderhok

Het beheerscomité van de Brusselse maatschappij voor openbaar vervoer, de MIVB, wil via gerechtelijke weg 25 miljoen frank (0,6 miljoen euro) terugvorderen voor wat ze de met corruptie gepaard gaande aankoop noemt van houten dwarsliggers. Het is NMBS-topman Etienne Schouppe die dit keer de kat de bel aanbond en op die manier een oud dossier nieuw leven inblaast.

Brussel

Annemie Bulté en Ludwig Verduyn

Het verhaal begint meer dan tien jaar terug wanneer de NMBS beslist voor haar sporen niet langer uitsluitend te werken met houten dwarsliggers. Onder impuls van Etienne Schouppe worden ook betonnen dwarsliggers in aanmerking genomen. Schouppe zegt op die manier het monopolie te willen doorbreken van de twee grootste leveranciers van houten dwarsliggers, de bedrijven CCB en ITB. Bij Christian Thomas, topman van laatstgenoemd bedrijf, schiet die keuze duidelijk in het verkeerde keelgat. De hele zaak ontaardt in een aanslepend conflict waarbij de ene de andere verwijt corrupt te zijn.

In de nasleep van de zaak dient Etienne Schouppe klacht in wegens smaad en eerroof. Op 19 juni 1995 overhandigt de advocaat van Schouppe aan het Brussels parket terzake bijkomende documenten. Vreemd is wel dat die documenten betrekking hebben op de MIVB en niet op de NMBS. De documenten omvatten drie conventies die zijn afgesloten tussen ITB en CCB, de twee leveranciers van houten dwarsliggers. In die conventies, daterend van 1986, 1989 en 1992, spreken de bedrijven uitdrukkelijk af welke prijs ze zullen hanteren in hun offertes voor de aanbestedingen die de MIVB uitschrijft en hoe ze daarna in samenspraak de bestelling zullen uitvoeren. Kortom, ze verdelen de markt onder elkaar. "Dergelijke conventies kunnen zonder meer gekwalificeerd worden als oplichting," zo zegt de raadsman van Schouppe.

Flauwekul, reageert Thomas tegenover onze redactie, in 1987 kocht CCB een afdeling over van ITB en toen werd afgesproken dat we elkaar niet voor de voeten zouden lopen bij die ene activiteit. Al geeft Thomas toe dat de conventies wel zeer gedetailleerd zijn. Maar hij wijst er ook op dat de NMBS twee jaar geleden 51 procent kocht van CCB en nog deze maand in beroep werd veroordeeld wegens het niet naleven van de concurrentieregels bij de aankoop van dwarsliggers. "Gemanipuleerde informatie," besluit Thomas.

Toch is het opmerkelijk dat de prijs van dwarsliggers na 1992 fel zakt, van 1.000 frank (25 euro) per stuk tot om en bij de 500 frank (12,5 euro) per stuk (zie grafiek). In 1992 verbrak CCB blijkbaar de conventies en dook het gewoon 34 procent onder de afgesproken prijs.

MIVB-voorzitter Werner Daem ploos het hele dossier uit en besluit nu dat de MIVB in de periode 1989-1991 om en bij de 25 miljoen frank teveel betaalde voor de aankoop van in totaal 50.000 houten dwarsliggers. Gisteren besloot het beheerscomité van de MIVB om te pogen met een burgerlijke procedure dat bedrag terug te vorderen van de betrokken bedrijven.

Blijft de klacht die in 1995 werd aangevuld met de betrokken conventies. Op het Brussels parket kan die niet onmiddellijk worden thuisgebracht. "Misschien is de klacht wel bij een ander dossier gevoegd, maar onze specialist die het tien kartons dikke dossier analyseerde kon er niets van terugvinden," zo luidt het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234