Zaterdag 21/05/2022

De Zesdaagse

Van 17 tot 22 november staat 't Kuipke in Gent weer op zijn kop door de Zesdaagse, de jaarlijkse hoogmis van het baanwielrennen, die sportheroïek en onvervalst volksvermaak combineert. Omdat de Zesdaagse dit jaar haar 75ste editie viert, kun je ook in het Huis van Alijn de sfeer gaan opsnuiven, want daar opende zonet de expo De Zesdaagse. Die laat de hoogdagen van de Belgische Zesdaagses herleven en zet de rijke historiek en het wielererfgoed van zesdaagsen en van het baanwielrennen in de kijker.

Nog tot 10 april 2016, Huis van Alijn,

Kraanlei 65, 9000 Gent. www.huisvanalijn.be.

Wandelen aan de Donk en in de Meersen

Een fonkelnieuw wandelnetwerk dat je laat genieten van voorbijglijdende boten, weidse landschappen én dichte bossen? Dat moet wel in het Scheldeland liggen. In het landschap langs de Schelde, tussen Berlare en Dendermonde, vormde Toerisme Oost-Vlaanderen niet minder dan 100 kilometer wandelpaden om tot het knooppuntnetwerk Kalkense Meersen-Donkmeer, met ruimte, water en groen als grootste troeven. Onze wandelschoenen staan al klaar!

www.tov.be, www.scheldeland.be.

Yevgueni op theatertoer met 'Van Hierboven'

"Wat ik het beginnende Yevgueni zou zeggen? Verander je naam!"

Geen Vlaming die weet wat de bandnaam betekent, maar ook geen Vlaming die niet minstens al eens ooit van ze hoorde. Een fundament van de Nederlandstalige muziekscene kun je Yevgueni dus wel noemen. Dit najaar gaan ze intiem wezen in de Vlaamse theaterzalen, of dat is toch de bedoeling.

Zanger Klaas Delrue: "Op de voorbije theatershows waren we nog wat in festivalmodus, dus de mensen kregen een versie die íéts meer rock-'n-roll was. (lacht) Normaal gaan we voor verstilling, maar die knop draai je niet zomaar om wanneer je de week ervoor nog voor 10.000 mensen speelde. Ook al is de show anders. We pakken soms heel intiem uit, vertalen nummers naar een akoestische of triobezetting en spelen met het licht. Op een festivalpodium gaan zulke dingen verloren, maar in een theaterzaal kunnen we net ontroeren door die spanning af en toe te doorbreken."

Wat doe je het liefst: de intieme theatershows of de intense festivals?

"Als performer krijg ik van een festival veel voldoening en gaat mijn jongensdroom in vervulling wanneer mensen meezingen en -dansen, maar in een theater kom ik dan weer aan m'n trekken als tekstschrijver. Daar voelen we dat het publiek de nummers van A tot Z beleeft en krijgen we visuele feedback wanneer we op ontroerende momenten mensen in de ogen kunnen kijken. Dat is ook de sterkte van Yevgueni, denk ik: dat we op beide fronten actief kunnen zijn en het zo nooit eentonig wordt."

Stel: je kunt tijdreizen naar 2001. Welke vergaarde kennis bezorg je de beginnende Yevgueni?

"Verander je naam nu je nog kunt. (lacht) Ondertussen vormt het geen probleem meer, maar het eerste jaar kenden mensen onze singles wel, maar niet de bandnaam. Niet echt handig wanneer ze naar de cd-winkel gingen. In het begin worstelden we ook met het Nederlands en wilden we bewijzen dat dat geen apart genre is. Maar dat is het wél. In het Nederlands heb je opties: je kunt een melodieus sterk popnummer maken én ontroeren met een sterke tekst, want de mensen begrijpen álles. Dat is een voorrecht en dat beseffen we nu meer."

Worden jullie de oudere nummers niet moe nu jullie op toer ook nieuw materiaal kunnen spelen?

"Zouden we voelen dat we het een klein beetje gehad hebben met een nummer, dan steken we het gewoon in een nieuw - bijvoorbeeld akoestisch - jasje. Tijdens een theatertoer kan dat perfect, daarom is zo'n toer ook heel verfrissend. Maar eerlijk? Wij hebben het geluk onze nummers helemaal niet snel moe te worden. Zelfs onze bekendste nummers spelen we nog héél graag."

16 oktober, CC Nova, Molenstraat 2/B, 9230 Wetteren.

www.ccnovawetteren.be.

2x woonbeurs

BISbeurs

In een woonspecial kunnen we er niet omheen: dé woonbeurs van het najaar vind je in Flanders Expo. Meer dan 400 exposanten tonen je nieuwe, verrassende bouwmaterialen, duurzame oplossingen, vloeren, trappen en ramen, functionele keukens, knappe badkamers en nog veel meer.

Nog tot 11 oktober, Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Sint-Denijs-Westrem. www.bisbeurs.be.

Countryside

Wie een zwak heeft voor het landelijke leven, kan sinds jaar en dag inspiratie opdoen op de interieurbeurs Countryside. In vier hallen van Flanders Expo kun je je hart ophalen bij thema's als Home & Inspirations, Green & Garden, Cook & Taste en Outdoor Wear. Het overkoepelende theam is dit jaar 'het bos', en dat zul je geweten hebben: er wordt onder het toeziend oog van Bos+ een heus bos aangeplant in de expohallen, waarin je kunt wandelen maar ook fietsen uittesten of van een heuse picknick genieten.

30 oktober - 2 november, Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Sint-Denijs-Westrem. www.countryside.be.

4X kidspret

Erik of het klein

insectenboek (10+)

Godfried Bomans pende het verhaal over de droom van de 10-jarige Erik Pinksterblom neer in 1940, maar ook vandaag is het nog springlevend. Verteller en acteur Peter Drost verrast met een betoverende solo, want - jawel - hij geeft gestalte aan zowel Erik als aan de verschillende dieren die zijn pad kruisen. Spin, slak of wesp? Nooit eerder wisten dieren zo te beklijven.

21 november in CC Nova, Molenstraat 2B, 9230 Wetteren. www.ccnovawetteren.be.

Het laatste kind (8+)

Met haar grenzeloze fantasie en scherpe observaties troont Hanneke Paauwe je mee in het schaduwrijk van de klassieke sprookjeswereld. Een tovenaarsechtpaar kijkt teleurgesteld naar hun creatie: de mens. Ze spelen graag oorlogje en dumpen de zee vol plastic. Dit kan toch niet blijven duren? Maak je op voor een bonte mengeling van film, theater, soms masker- en figurenspel, zang en zelfs een magisch ritueel.

21 november, Kopergietery Rabot, Vlotstraat 22, 9000 Gent. www.kopergietery.be.

Ik ben een held! (5+)

Een kind dat slimmer en moediger is dan zijn vader? Dat moet haast wel als je te maken krijgt met een monster zonder kop en een vis met scherpe tanden én een spook onder je bed hebt zitten. Theatergezelschap Anna's Steen herneemt deze succesvolle productie uit 1996 die gebaseerd is op de vrolijke en spannende verhalen van Ted van Lieshout. Heldhaftige kids weten waarheen!

31 oktober, CC Stroming, Dorp 101, 9290 Berlare. www.berlare.be/cc-stroming.html.

Big Bang (6+)

Het Europese muziekfestival voor kinderen viert zijn 20ste verjaardag. Handelsbeurs Concertzaal en Opera Gent laten de kids kennismaken met muzikanten uit binnen- en buitenland en allerlei klankinstallaties. Zo kunnen ze op een hometrainer hun eigen muziekinstrument in gang trappen of overal aanzitten in het Mobiel Muziek Museum. En er zijn volop concerten om naar te luisteren. Voor de kleinsten is er muzikale opvang.

15 november, Opera Gent en Handelsbeurs Concertzaal, Gent. www.bigbangfestival.eu.

De Bonte Fabriek 7

Iedereen die houdt van hippe (kinder)kleren, leuke stoffen, juwelen, interieurspullen en andere hebbedingen, moet op 10 en 11 oktober in Sint-Niklaas zijn, want daar vindt al voor de 7de keer De Bonte Fabriek plaats, een beurs waar meer dan 70 webwinkels uit de sector hun waren in levenden lijve komen aanprijzen. Leuk toch, om te zien wie er schuilgaat achter al die www's? Terwijl jij je keuze maakt, kun je je kroost met een gerust hart achterlaten in de grote kinderhoek, waar ze gratis kunnen ravotten onder begeleiding van 3 professionele animatoren.

10-11 oktober, 't Bau-huis, Slachthuisstraat 60, 9100 Sint-Niklaas. www.debontefabriek.be.

Piaf, de musical

Om het 100ste geboortejaar van de legendarische zangeres Edith Piaf te vieren trekt Piaf, de musical dit najaar door Vlaanderen. Aan de regietouwtjes trekt Els De Schepper, die daarnaast ook de titelrol voor haar rekening neemt - ze vertolkt zowel de jonge als de oude Edith. Naast Els zien we onder anderen Gene Thomas aan het werk als Piafs grote liefde Marcel Cerdan, een bokser.

10, 11, 16 en 18 oktober in Capitole Gent, Graaf van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent. www.musichall.be.

Axelle Red

Onze eigenste roodharige koningin van de Franse chansons zoekt met haar kersverse album Acoustic de essentie op en doet hetzelfde met de bijbehorende zaalshows: haar beste nummers akoestisch, de oude arrangementen helemaal vernieuwd en de rock-'n-roll ingeruild voor intiemere quality time. Om weer helemaal opnieuw verliefd te worden.

14 oktober, CC De Werf, Aalst; 15 oktober, CC De Fabriek, Sint-Lievens-Houtem. www.axelle-red.com.

Een onvervalst griezelige Halloweenfuif in de Vooruit in Gent, daarvoor komen wij nog eens graag de deur uit zie. Op het 'extra demonische programma' staan acts als King B (de Dr. Jekyll van Radio Modern, gentleman overdag en duivel zodra de nacht valt), een Halloweendansles en de 'demonische rock-'n-roll van de Italiaanse duivels Howlin' Lou & His Whip Lovers'. In het Bloody Boudoir van De Modernettes kun je je kapsel van extra spinrag laten voorzien. Om middernacht is er een Costume contest waarbij de drager van het meest angstaanjagende kostuum een mandje vol lekkers in vloeibare en vaste vorm wint.

30 oktober, Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent.

'Haunted Halloween' op Facebook.

Freddy twijfelt

Wie Freddy De Vadder al eens bezig zag, weet het: hij spuwt de vettigste anekdotes en meest groteske uitspraken met een zelfzekerheid zo groot als zijn torenhoge ego. Maar nu, vijftien jaar na het begin, lijkt het tij gekeerd te zijn voor de felle West-Vlaming: de twijfel slaat toe. Is het een depressie? Een midlifecrisis? Wordt het geen tijd om te stoppen? Toch maar best naar zijn liveshow gaan om die mysteries te ontrafelen en de man ineens ook te smeken om te blijven.

14 november, CC De Plomblom, Graanmarkt 12, 9400 Ninove. www.freddydevadder.be.

Vaginamonologen 2.0

Remember De Vaginamonologen? Een flink decennium geleden was deze productie over l'origine du monde een gigantische hit voor actrice An Nelissen. Anno 2015 is de wereld en dus ook de kijk op al wat ons beweegt weer veranderd, en dus komt er een remake. En niet zomaar eentje: de gloednieuwe cast bestaat uit drie klinkende en vooral verrassende namen: niemand minder dan Slongs Dievanongs, Sandrine Van Handenhoven en Nele Goossens laten je kennismaken met deze legendarische kaskraker. Verwacht geen lauwe heruitzending: behalve de cast werden ook de teksten aan een grondige opfrisbeurt onderworpen. Het enige wat hetzelfde blijft, is het uitgangspunt: we maken ons allemaal (onnodig) zorgen over vagina's. Come and see!

27 oktober, Stadsschouwburg, Richard Van Britsomstraat 21,

9100 Sint-Niklaas.

13 november, NTGent, Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent.

www.driepees.be.

Het Lortcher Syndroom

Dimitri Leue (a.k.a. Jean-Mark uit Team Spirit of een van de Peulengaleisers) en zijn oom Warre Borgmans (die ken je van Zone Stad, Van Vlees en Bloed of duizend andere dingen) tackelen samen een zwaar onderwerp. Alzheimer wist langzaam de herinneringen van componist Peer Lortcher. Zijn zoon Marcel wil dat proces tegengaan door met hem zijn pianostukken te beluisteren en zo zijn verleden samen te puzzelen. Livemuziek en meesterlijk acteerwerk: veel mooier dan dat wordt het niet.

15 oktober, CC De abdij, Geraardsbergen;

21 oktober, CC Zottegem;

24 oktober, CC Nova, Nazareth. Rataplanvzw.be.

Robby Longo

Om zijn familie, vrienden en fans te bedanken voor hun steun richt countryster Robby Longo - die twee jaar geleden tweede werd in The Voice van Vlaanderen - een groots verjaardagsconcert in in de Oktoberhallen in Wieze. Tijdens het avondvullende Country Birthday Concert speelt Robby zelf met zijn liveband en zijn er enkele 'muzikale verrassingen'.

21 november, Oktoberhallen, Schrovestraat 22A, 9280 Wieze. www.teleticket service.com.

Willem I

en België

In 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland en het latere België werden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederlanden. Van 1815 tot 1830 waren 'Belgen' en Nederlanders inwoners van dezelfde staat, geregeerd door koning Willem I, een onvervalst verlicht despoot. De expo Het verloren koninkrijk. Willem I en België vertelt het verhaal van wat er allemaal precies gebeurde onder zijn bewind en waarom het uiteindelijk foutliep. Via sprekende citaten, spotprenten, historische objecten en interactieve multimedia krijg je inzicht in de tijdsgeest van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de beginjaren van het onafhankelijke België. Er zijn heel wat bruiklenen uit binnen- en buitenland en fotograaf Michiel Hendryckx maakte een fotoreeks op zoek naar sporen van die periode in België en Nederland.

15 oktober - 28 maart 2016, STAM Stadsmuseum Gent, Bijlokesite - Godshuizenlaan 2, 9000 Gent. www.stamgent.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234