Woensdag 21/10/2020
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

ColumnHugo Camps

De zelfverklaarde reus Jan Jambon kan de macht niet aan

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

De uitschuiver van Jan Jambon over de bouwlust van migranten met geld van de sociale zekerheid is kwaadaardig. Dit is geen slip of the tongue, dit is stigmatisering. Wie in de illusie leefde dat de samenleving met de jaren 10 de ruigste tijd achter de rug had, staat weer met de voetjes op de grond. Het antagonisme blijft de motor van menselijk handelen. 

De confrontatiegeest is opgeleefd in de controverse rond het klimaat en in het demonstratievirus van vermeende deplorables. De straat is opnieuw de heilige graal. In eigen land komt daar nog een Kulturkampf bij, aangehitst door de N-VA. Nee, het ziet er niet naar uit dat 2020 het Jaar van de Ander wordt. Dat is nochtans het enige antwoord op verzuring en verzuiling. Denken in naam van de ander. 

In de politiek is de ander een uitgeroeid ras. Op institutioneel vlak negeren de grote jongens elkaar volkomen. De staatshervorming blijft nog vier jaar ingevroren en bruggenbouwers tussen Noord en Zuid geven geen teken van leven. Ze zijn er niet meer of hun stem is uitgewoond. Ook in de politieke wandelgangen is van de ‘ander’ geen spoor. De democratische gezanten spreken niet eens met elkaar, hoe zouden ze dan de ander kennen? 

Het gaat in de gremia van politiek en maatschappij altijd over onszelf, nooit over de ander. Ons inlevingsvermogen is catastrofaal uitgedund. Alleen als er iets te vieren valt kunnen Vlamingen en Franstaligen nog door een deur. Verbroederen met het zweet van de Rode Duivels, dat lukt wel. Maar zwijg over het nationale stadion, anders gaan straten en gehuchten vechten.

Rampen en catastrofes gaan pas echt leven als er ook Vlamingen bij betrokken zijn. Een Brusselse ket of freule moet al meer lijden om aandacht te krijgen. Het blijft goedaardig nationalisme, maar het is beschamend. Dat wordt het helemaal als de rekeningen worden gemaakt van steun aan de zogenaamde kunst- en cultuurslurpers. Het komt niet in de gedachten voor wat een gemis het zou zijn als zij worden drooggelegd. Dan krijgen we nog meer  een samenleving van gebetonneerd opportunisme en stompzinnigheid in de ik-vorm.  

In de groei en bloei van de welvaartsstaat komt de ander niet voor. Handen af van óns kindergeld, van ónze pensioenen, van ónze premies en douceurtjes. Wat er overblijft voor de ander is onze zorg niet. In dat gestolde egoïsme sneeft elke gemeenschapsvorming. En gaan we uiteindelijk als Jan Splinter door de winter, uit- en overgeleverd aan kapitaal en fanatisme. Aan sentimentalisme ook. Tranerigheid verbergt veel machtshonger.

De zelfverklaarde reus Jan Jambon kan de macht niet aan. Hij spreekt een nieuwe taal, bot en provocatief, waant zich  superieur. De ander bestaat niet eens meer als tegenspeler. Euro-commissaris Frans Timmermans heeft ook geen respect voor de ander. In zijn bedelbrief aan de Britten benoemt hij zichzelf als Grote Verzoener. Timmermans voert een kwijlend nummertje op op het altaar van zijn ijdelheid. Hij misbruikt de ander (de Britten) om cosmetisch te vermenselijken in vergevingsgezindheid.   

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234