Zaterdag 19/10/2019

'De zaak Alzheimer', een film om nooit te vergeten

Met een duidelijke knipoog naar het succes van de jaarlijkse Flikken-dag in Gent vroeg de woordvoerder van de Antwerpse politie zich gisteren, bij de officiële presentatie van het filmproject De zaak Alzheimer, gebaseerd op de gelijknamige politiethriller van Jef Geeraerts, af of het nu misschien de bedoeling was dat er elk jaar in de Schelde-stad ook een Alzheimer-dag georganiseerd zou worden.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

Een grapje, uiteraard. Maar wel betekenisvol. Vooreerst is er de vaststelling dat de Antwerpse politie, ondanks de recente perikelen, haar gevoel voor humor blijkbaar nog niet verloren heeft. Daarnaast kon die ironische speldenprik begrepen worden als een duidelijke hint naar MMG-producent Erwin Provoost, die met de succesrijke televisieseries Windkracht 10 en Flikken (de vijfde reeks wordt momenteel opgenomen en een zesde seizoen werd reeds door TV 1 besteld) het begrip 'city marketing' zo niet introduceerde, maar dan toch zeker concretiseerde in het gemeentehuis van Koksijde, waar hem inmiddels trouwens het ereburgerschap werd toegekend, en in het stadhuis van Gent. En ten slotte bevatte die retorische vraag van de woordvoerder ook een impliciete verwijzing naar de toekomst: het moet voor de Antwerpse politie wellicht niet bij een eenmalige Geeraerts-verfilming blijven.

Van Jef Geeraerts (°1930) werd al eerder de roman Diamant bewerkt tot een zesdelige televisieserie voor VTM, maar De zaak Alzheimer wordt wel degelijk de allereerste bioscoopfilm die gebaseerd is op een van zijn talrijke misdaadthrillers. De Antwerpse televisie- en filmregisseur Erik Van Looy (°1962) vindt dat "vreemd, want Geeraerts schrijft sterke en dynamische policiers, die bovendien zijn feeling voor het visuele en filmische verraden. Policiers met een ziel ook, die dieper graven dan je in het genre gewend bent."

Van Looy, die eerder de bioscoopfilms Ad Fundum (1993) en Shades (1999) regisseerde, heeft naar aanleiding van De zaak Alzheimer in interviews al verwezen naar enkele absolute toppers in het thrillergenre, zoals Heat, Insomnia en Se7en. Niet toevallig, zo blijkt, want hij maakt zich sterk dat als Jef Geeraerts geen Vlaming was "zijn verhalen over gekwelde huurdoders, corrupte machtsspelletjes en vernuftige speurders nu verfilmd zouden worden door Michael Mann, Christopher Nolan of David Fincher." De opnamen van De zaak Alzheimer gingen vorige week van start, maar Erik Van Looy is nu al volledig overtuigd: "Dit is een wereld die veel te lang voor de cinema verborgen bleef."

De plannen om De zaak Alzheimer te verfilmen zijn inderdaad niet nieuw. Het project kreeg jaren geleden al groen licht van de toenmalige Filmcommissie, maar de rest van de financiering raakte niet rond. Programmamanager Mark De Geest, verantwoordelijk voor fictie bij TV 1, zei gisteren tijdens de persconferentie dat sommigen wellicht zullen hebben gedacht dat dit filmproject "in navolging van zijn naam totaal in de vergetelheid was geraakt". Niet dus. In de perstekst schrijven Multimedia-producers Erwin Provoost en Hilde De Laere dat de lange ontwikkelingsperiode "niet alleen te maken heeft met de moeilijke financieringsomstandigheden voor Vlaamse langspeelfilms, maar ook met het feit dat we niet van start wilden gaan vooraleer we alle troeven in handen hadden om van de roman van Jef Geeraerts de film te maken die we voor ogen hebben". Volgens hen zijn al die voorwaarden momenteel vervuld: "een goed scenario, een goede ploeg, schitterende acteurs en een budget dat toelaat om een waardig alternatief te bieden voor gelijkaardige buitenlandse speelfilmprojecten." De cast van De zaak Alzheimer oogt inderdaad behoorlijk indrukwekkend. Behalve Koen De Bouw en Werner De Smedt in de hoofdrollen van het speurdersduo Vincke en Verstuyft, zijn er rollen voor Jan Decleir, Jo De Meyere, Els Dottermans, Lucas Van den Eynde, Dirk Roofthooft, Gène Bervoets, Hilde De Baerdemaeker, Tom Van Dijck, Johan Van Assche, Filip Peeters, Jappe Claes, Geert Van Rampelberg, Vic De Wachter, Lone van Roosendaal, Anaïs Terryn, Marc Peeters, Deborah Ostrega enz. Carl Joos en Erik Van Looy tekenen voor het scenario, Danny Elsen is verantwoordelijk voor de fotografie, Johan Van Essche neemt de decors voor zijn rekening en Henny Vrienten zorgt voor de muziek.

Van zijn kant sprak VRT-programmamanager Mark De Geest gisteren ook de hoop uit dat de samenwerking aan De zaak Alzheimer, waarbij de openbare omroep niet aan de kant blijft staan maar daadwerkelijk coproduceert, een nieuwe start zou betekenen in de synergie tussen film en televisie. Hij had het in dat verband over een 'win-winsituatie' voor beide partners. De zaak Alzheimer wordt in de eerste plaats een bioscoopfilm en zal daarna ook als een driedelige miniserie op televisie worden uitgezonden. De Geest liet er geen twijfel over bestaan: "We dromen nu al van mogelijke vervolgen". In totaal schreef Jef Geeraerts immers acht politieromans over de avonturen van commissaris Eric Vincke en inspecteur Freddy Verstuyft.

In De zaak Alzheimer zitten beide politiespeurders achter de huurmoordenaar Angelo Ledda (rol van Jan Decleir) aan. Het wordt een wedloop tegen de tijd: niet alleen voor hen, maar ook voor de killer, die merkt dat zijn geheugen wordt aangevreten door de ziekte uit de titel...

Het budget bedraagt zo'n 2,45 miljoen euro. De draaiperiode zal in totaal tien weken in beslag nemen en loopt nog tot 20 juni. De film zal medio oktober door KFD in roulatie gebracht worden in de Belgische bioscopen.

'Sommigen zullen wellicht gedacht hebben dat dit filmproject in navolging van zijn naam totaal in de vergetelheid was geraakt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234