Zaterdag 12/06/2021

De XII werken van Kris Peeters

Van groepjes bakvissen die hem als een superster beschouwen tot gladde managers en CEO's die vechten om zijn handdruk. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is alom-tegenwoordig in het kwadraat, een vleesgeworden campagnemachine. Gisteren haalde de MP een record van twaalf plaatsbezoeken in evenveel uren.

'Als ik 's avonds thuiskom, vraag ik mij soms af wat de rode draad is in wat ik die dag heb gedaan. Vanavond moet ik gewoon naar mijn vuile schoenen kijken." Het is 17.15 uur in Hemiksem en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is toe aan zijn elfde persmoment van de dag. Zijn zwartgelakte schoenen zijn ondertussen bedekt met een laagje modder en beton. "Die ga ik vanavond nog zelf moeten kuisen."

Sinds vanochtend heeft de MP elf speeches gegeven, vier helmen opgezet, twintig selfies genomen en ontelbare handen geschud. Daartussen at hij twee magere broodjes.

Knikkeren

Hier staat Peeters nu, geklemd tussen de broeders Jacobs van 'Jacobs Beton', die hun glas champagne tegen het zijne klinken. Twee gebronsde mannen in krijtstreep en met een lading gel in het haar. Hoe een MP lijden kan in volle kiescampagne. Als het van Peeters afhing, zou hij eerder ergens in China of India ronddwalen dan stemmen ronselen in Hemiksem. Maar die luxe kan hij zich niet permitteren. De MP heeft nog twaalf dagen om CD&V naar de 20 procent te stuwen. En dat betekent vandaag: twaalf plaatsbezoeken in evenveel uren. Met telkens diezelfde zin in de speech: "Ik zal het kort houden."

De MP heeft al vier plaatsbezoeken achter de rug als hij om 10.40 uur aankomt in de Mechelse Technopolis. De komende uren draait de campagnemachine van Peeters op volle kracht. Eerst is er het Mechelse 3D-plan van CD&V, dan de prijsuitreiking aan de vier miljoenste bezoeker van Technopolis. Maar nu loopt hij nog snel naar buiten. "VTM wil dringend een quote", zegt Peeters verontschuldigend. De MP loopt achter op schema, maar voor nationale televisie wordt er tijd gemaakt.

Ondertussen galmt het gejoel van 250 kinderen door de inkomhal. Zij wachten ongeduldig op de komst van de MP. Als hij de zaal eindelijk komt binnengewandeld, gaat het publiek uit de bol. Het contrast met daarnet is enorm, van bittere ernst tot de vrolijkheid zelve. Peeters neemt deel aan een wetenschappelijk experiment: 'Kun je met een knikker een leerkracht omverduwen?' Tot groot jolijt van de kinderen slaagt hij erin om het slachtoffer van dienst - een lerares biologie - omver te kegelen. "Geef juffrouw Lieve een groot applaus!", zweept hij de kinderen verder op.

Achter het stuur

Het valt op: Peeters ligt goed in de markt bij de Vlaamse jongeren. Als hij straks het schooldebat in de Ursulinnen in Mechelen verlaat, dringen tientallen studenten aan op een foto. Ook in Technopolis worden de smartphones massaal uit de broekzak gehaald. De MP bukt zich om met de kleintjes op de selfie te gaan. Zijn medewerkers kijken tevreden toe, beter kan een campagnemeeting niet gaan. "Zeg nu nog eens dat de jeugd zich niet interesseert in politiek", zegt een Technopolismedewerker. Als een bodyguard spreidt hij de armen om de MP naar buiten te leiden.

11.56 uur, persmoment nummer 7. De MP zit nu achter het stuur van de eerste waterstofbus van De Lijn. In het gangpad staan tientallen politici en journalisten op elkaar gepropt. Na Peeters op de werf en Peeters in Technopolis is er nu dus Peeters achter het stuur. De fotografen laten zich helemaal gaan. Even later loopt de MP naast Luc Van den Brande, de voorzitter van Technopolis. Van den Brande raadt hem aan om beter in beeld van de fotografen te lopen. "Je hebt gelijk", reageert Peeters, die naar eigen zeggen nog iets van hem kan leren. "Ik heb zeker nog één termijn nodig om dat allemaal onder de knie te krijgen."

De campagnedag eindigt om 20 uur in Leuven, na de opening van het lokale Office Center. Tijd om die schoenen te gaan poetsen.

De drukke dinsdag van de minister-president

8.30u-11u Bezoek in UZ Antwerpen aan:

ZorgHotel Drie Eiken

Oncologisch Hematologisch

Dagcentrum

Centrum voor nucleaire

geneeskunde MICA

Moeder & Kind Centrum

11u Persvoorstelling 3D-plan CD&V Mechelen

11.30u Prijsuitreiking aan vier miljoenste bezoeker Technopolis

12.00u Persvoorstelling van de eerste waterstofbus van De Lijn

12.30u Testrit met de waterstofbus naar het AZ Sint-Maarten in Mechelen

12.45u Werfbezoek en persvoorstelling op de site AZ Sint-Maarten

14u Schooldebat Ursulinnen Mechelen

17u Werfbezoek aan nieuwe kaaimuur voor Schelde in Hemiksem

19u Opening Office Center in Leuven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234