Woensdag 22/01/2020

De wisselaars van dé nacht

Rob gaat het zeggen

Op oudejaarsavond is TV 1 traditiegetrouw hét pretnet van Vlaanderen. Na Man bijt hond en de TV 1-soap Thuis is het jolijt tot in de vroege uurtjes. Al wist de kijker de comeback van Rosa Vermeulen maar matig te appreciëren, toch mag 'zij' in deze eindejaarsspecial (TV 1 20.25) nog één keer naar het jaar 2000 blikken. Hiervoor heeft zij o.a. Anja Daems, Els De Schepper, BTW en Bieke uitgenodigd.

Om TV 1 uit de penarie te helpen voor de voortijdig afgevoerde eindejaarscauserie Walter gaat het zeggen, gaat Rob Vanoudenhoven omstreeks halftien een dertiende en ultieme uitdaging aan. Die krijgt hij van Bart Peeters. Het programma is dinsdagavond opgenomen in Het Pakhuis in Gent. Een uurtje later is het dan tijd voor de eindejaarsspecial van het enige echte Swingpaleis. Gastheer Felice speelt Dagmar Liekens, Joyce De Troch, Leen Demaré, Isabelle A en Phaedra Hoste uit tegen Ben Van Ostade, Raf Van Brussel, Walter Grootaers, Sergio en Luc Steeno. Zij worden verder opgezweept door de optredens van Kim Kay, Jantje Smit, Sally Carr, George Mc Crae en Juan Carreras. Dat moet tot een spetterende apotheose leiden om klokslag twaalf uur. Daarna neemt Johan Verstreken de feestelijke boel over tijdens zijn Muziekdoos special, die trouwens tot nieuwjaarmorgen negen uur wordt herhaald.

Op nieuwjaar houdt TV 1 zich aan zijn beproefde vrijdagavondrecept: een aflevering van De Nieuwe Droomfabriek gevolgd door de actiefilm Street Fighter. Voor het eerst sinds jaren ontbreekt Geert Hoste op het nieuwjaarsmenu. Zijn eindejaarsconference, Geert Hoste 3000, wordt immers een dagje later uitgezonden, op zaterdag 2 januari, na FC De Kampioenen en de 1.000ste Blokken.

Jacques verzilvert succes

Terwijl TV 1 vooral investeert in zijn oudejaar, probeert VTM nieuwjaarsdag voor zich te winnen. Met Het gevoel van 1998 is de commerciële zender daar al bijna zeker van. Al weken verwijst deze variante van Het Swingpaleis met gastvrouw Ingeborg het TV 1-programma De Nieuwe Droomfabriek naar het tweede plan. Els Tibau, Peter Bulckaen en Alana Dante spelen tegen Kurt Rogiers, Wendy Van Wanten en Jimmy van Get Ready. De muzikale gasten zijn The Venga Boys en Opium.

Om het succes van de eerste dag van 1999 compleet te maken laat de commerciële zender ook nog eens ex-TV 1-gezicht Jacques Vermeire op het publiek los. Nu De Jacques Vermeire Show loopt als een trein - op oudejaarsavond is trouwens de vijfde aflevering te zien - wil VTM blijkbaar al meteen het succes verzilveren. Op 1 januari wordt de kijker gedurende ruim anderhalf uur getrakteerd op de talloze typetjes van Vermeire, zoals hij die heeft neergezet in zijn tweede zaalshow. Die is weliswaar al enkele jaren oud en zelfs al op video uitgegeven maar nooit in zijn geheel uitgezonden bij Vermeires vroegere werkgever, de VRT.

Toch kleurt VTM ook oudejaarsavond niet als andere donderdagen. Na Familie is er de vijfde aflevering van De Jacques Vermeire Show. Maar de commerciële zender vond het niet zo wijs om tijdens het aperitief of het voorgerecht een aflevering van de populaire serie Wittekerke uit te zenden. Ook Jambers mag een weekje rusten vooraleer hij met zijn nieuw magazine uitpakt. In de plaats komt de Amerikaanse film The Birdcage met Robin Williams en Gene Hackman, die samen de show stelen in de bekendste homonachtclub van Sun Beach.

Om tien voor elf viert VTM Christmas in Vienna met Helmut Lotti, Placido Domingo, Ricardo Cocciante en Sarah Brightman, die een selectie brengen uit de bekendste kerstliederen. Dan is het tijd voor de nieuwjaarswensen en wordt het nieuwe jaar ingezet met clips van binnen- en buitenlandse hits en dansmuziek. En dat tot zes uur 's morgens.

Bij het kleine zusje van VTM, Kanaal 2, gaat op deze bijzondere dagen alles zijn gewone gangetje.

Canvas kan beter

Ook Canvas zorgt op oudejaarsavond voor het nodige spektakel met om 21 uur Le Tour de dope. Een heel toepasselijke titel voor een 45 minuten durende special over de nu al legendarische Ronde van Frankrijk '98. Hiermee wordt ook het overzicht van een bewogen sportjaar afgesloten. Na de Tour is er een anderhalf uur durende kerstspecial (!) van de BBC-comedyserie One Foot in the Grave, die voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot One Foot in the Algarve. Victor, Margaret en Mrs Warboys hebben immers een vakantie geboekt in de Portugese Algarve, een reis die volledig in het honderd dreigt te lopen. Hilariteit verzekerd, van begin tot einde. Canvas maakt de overgang van oud naar nieuw heel toepasselijk met de uitstekende satire van Marco Ferreri: La grande bouffe.

Op de eerste dag van het jaar brengt het ernstige TerZake de laatste aflevering uit de reeks De Geldwisselaars, over het ontstaan van de euro. Om 20.55 uur volgt de Britse komische tv-film The Bare Necessities (in de serie Comedy Hour van ITV) over enkele kompels uit Yorkshire die een stripavond hebben gepland om de groep vrouwen te bedanken die hun steunden in de strijd voor het behoud van de mijn. Maar als de ingehuurde Chippendales hun kat sturen, zit er niets anders op dan zelf uit de kleren te gaan... Dan is er om 21.50 uur de vrijdagse afspraak met Mark Uytterhoeven en co in Alles kan beter. En knorpot Victor Meldrew is ook vanavond weer op post.

VT4 recycleert Chris

Voor de 'Britse' zender VT4 blijkt oudejaarsavond de ideale avond om de hoogtepunten uit zijn Vlaamse toppers te nog eens op een rijtje te zetten. Daarin speelt Chris Van den Durpel een vooraanstaande rol. Maar eerst brengt Jerry Springer een selectie uit zijn meest memorabele interviews met behalve enkele beruchte moordenaars ook grote sterren als Kirk Douglas en Janet Jackson. Om halfnegen heeft Inge Moerenhout weer een reeks Leuke Bloopers klaar. En dan, omstreeks 21.10 uur, presenteert sterreporter Paul Schampers in hoogsteigen persoon zijn beste reportages van 1998. Een uurtje later neemt Rani De Coninck het roer over. Zij praat de beste candid-camerafilmpjes uit haar programma Waarde Landgenoten aan mekaar. Chris Van den Durpel komt omstreeks 23 uur als zichzelf terug om nog eens de leukste reclamespots uit zijn Publiciteitsjaren te tonen. Het is dan hoog tijd om af te tellen. En VT4 zou wel eens de enige zender kunnen zijn die de exacte tijd geeft. Hij zal immers rekening houden met de 'schrikkelseconde'. Het wordt dus drie-twee-één-één-champagne..., meteen gevolgd door hits en muzikale acts uit het VT4-archief.

Teksten: Leo Bonte

Foto: Gert Jochems

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234