Donderdag 28/10/2021

De winter van Antwerpen

Bijzonder theater op locatie, circus van de bovenste plank, muziekoptredens en een oergezellig tentenkamp met - hoe kan het anders? - veel vuurtjes. Dat zijn de ingrediënten van Wintervuur, het festival dat dit jaar in Ekeren kampeert.

Het is ondertussen een traditie geworden. Zo groots als de Zomer van Antwerpen, zo klein en fijn is het festival Wintervuur. Dat zet telkens een andere wijk of gemeente in of rond Antwerpen in de kijker. Na voorgaande edities aan de Scheldekaaien, in Deurne, op Linkeroever en in Hoboken strijkt het festival nu neer in Ekeren. Tussen 't Stad en de grote haventerminals in heerst er nog een gezellige dorpsmentaliteit waar Wintervuur zich maar wat graag aan warmt. "Het voordeel aan een nomadisch festival als Wintervuur is dat elke editie steeds weer een ware ontdekkingstocht is, zowel voor ons als organisatoren als voor de artiesten en het publiek", zegt organisator Dré Demets van Antwerpen Open.

En het programma? Dat duwt circusartiesten, theatergezelschappen en muzikanten het podium op. Belgische muzikanten als Black Flower, dat grossiert in bezwerende Ethiopische jazzgrooves, het Antwerpse duo Echo Beatty, de Morricone-rockers van Condor Gruppe en singer-songwriter Douglas Firs staan er broederlijk naast compagnies als Circ' Ombelico, MartHa!tentatief en muziektheater Walpurgis.

In een leegstaand fabriekspand presenteert dat laatste gezelschap samen met de Antwerpse sociaal-artistieke werking Tutti Fratelli Café Bohème, een voorstelling losjes gebaseerd op het libretto van de bekende Puccini-opera. Cafébazin Jeanne, een voormalige operazangeres, runt een café waar dromers, migranten, kunstenaars, filosofen, asielzoekers en armoezaaiers verzamelen. Een artiestencollectiefje repeteert er de opera La Bohème. In afwachting van de tenor, die maar niet komt opdagen, proberen de zangers en de muzikanten zich een beetje te verwarmen. De rol van cafébazin Jeanne is Reinhilde Decleir, artistiek leider van Tutti Fratelli, op het lijf geschreven. "Café Bohème heeft veel weg van wat Tutti Fratelli in wezen ook is: een plek waar mensen, ongeacht origine, slag of stand, van de zakenman tot de kassierster, samenkomen, denken, praten en theater maken."

Ingenieuze buizen

Tutti Fratelli werkte eerder al met Walpurgis voor het Feniksfestival, waarbij ze samen het libretto van Beethovens Fidelio lazen, een vrijheidsopera die oproept tot liefde, mededogen en rechtvaardigheid. De bekende leus 'Alle Menschen werden Brüder' is ook nu weer van toepassing. Professionele muzikanten en acteurs zoals Decleir, Peter Seynaeve en Dimitri Duquennoy spelen samen met een deel van de Tutti Fratelli-ploeg. Ze leren van elkaar de ambacht van het spelen en de kunst van het leven. "Tijdens de eerste repetities stonden de profs versteld van de openheid waarmee de Fratelli's het stuk lazen en de spontaniteit waarmee ze spelen. Nu zijn we in een fase aanbeland waarin we repeteren op de locatie zelf, een pand dat qua akoestiek geen cadeau is en waarin de doorwinterde acteurs hun kneepjes van het vak laten zien."

Ondanks het kille pand belooft Café Bohème een hartverwarmende voorstelling te worden. Een ingenieus buizensysteem zorgt er immers voor dat je als publiek letterlijk aan een warme tafel komt te zitten.

Warm en wel

Wintervuurplein

Het grasveld aan het kasteel Veltwijck wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot Wintervuurplein. Het centrale festivalpunt ademt de nostalgische sfeer van oude nomadische circussen, met een tentenkamp, veel lichtjes en vuur, gratis voorstellingen en concerten en een heus Winterbal.

'Gluren' (Lieke Benders/Hoge Fronten)

Denk je ook wel eens, zeker tijdens koude winteravonden, wanneer je wandelt op straat en vluchtig binnen gluurt in die warme woonkamers: hoe zou het leven daar zijn? Welke verhalen schuilen er achter die vensterramen? Net als het meisje met de zwavelstokjes vroeg ook de Nederlandse theatermaakster Lieke Benders zich dat af. Ze maakte van haar nieuwsgierigheid een voorstelling en vond enkele bereidwillige inwoners van Ekeren bereid om hun huis open te stellen en hun verhalen te delen. Gluren mag maar let op, met de bewoners spreken is verboden!

'Dopo Ripopolo' (Circus Ripopolo)

Circus Ripopolo is een graag geziene gast op Wintervuur. Ook dit jaar staan ze er opnieuw met hun eigenzinnige baristabar Cafè Ripopolo, maar ze try-outen er ook hun nieuwe voorstelling Dopo Ripopolo, over een clownsduo dat een solo wordt. Onder het motto 'bij ons zit de tent altijd vol' speelt deze voorstelling in een piepklein tentje.

'Extrêmités' (Cirque Inextremiste)

Lachen met mensen met een handicap? Ja, het mag, en wel in deze bijzondere circusproductie! Drie acrobaten, waarvan één mindervalide in een rolstoel, brengen letterlijk explosieve acrobatie met gasflessen!

'Da/Fort' (Circ'ombelico)

Het Belgische circusduo Circ'ombelico toerde de afgelopen jaren met succes gans de wereld rond en speelde ruim vijfhonderd keer Da/Fort, een bijzondere circusvoorstelling op nauwelijks vier vierkante meter in een camion. Op Wintervuur spelen ze hun dernière en nodigen ze artiesten, die de afgelopen jaren hun pad kruisten, uit om tijdens een exclusief Micro-cabaret hun invulling te geven aan die vier vierkante meter.

'Bye Bye Gillo' (Moussem & 't Arsenaal)

Bye Bye Gylo is een internationaal bekroonde en al meermaals gespeelde theatertekst van de in Brussel wonende schrijver Taha Adnan. Zet je samen met de acteurs aan de feestdis in het solidariteitscentum EVA voor wat het laatste avondmaal wordt van Gillo, een asielzoeker die het land wordt uitgezet. Om zijn verblijf in België in schoonheid af te sluiten geeft hij een afscheidsfeestje. Bloemen noch kransen!

Wintervuur, van 28 december t.e.m. 4 januari in Velwijckpark, Ekeren. www.wintervuur.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234