ReportageHeropening winkels
De winkelstraat herademt: ‘Mijn kind zit in de groei, online shoppen is voor zoiets te moeilijk’
Door de fun uit shopping te halen, bleef de verwachte drukte in de winkelstraten uit op dinsdag. Toch deed de heropening de handelaars zichtbaar deugd. ‘De mensen die opdagen zijn allemaal kopers.’
De drukte vorig weekend op de Brusselse Grote Markt deed het allerslechtste verhopen, de grootsteden leken de heropening van de winkels op dinsdag manu militari tegemoet te treden. “Het wordt zeker een overrompeling”, klonk het bij de handelaars op de Meir. Als je maar voldoende het woord ‘overrompeling’ in de mond neemt, eindig je uiteindelijk met wat rimpelingen in het water. De aangekondigde massa bleek in de meeste steden een makke kudde.
Ja, een half uur voor de opening van Primark stonden er in de Nieuwstraat in Brussel of in de Langemunt in Gent al een rij gegadigden klaar. Maar zodra de deuren om 9 uur opengingen, kon iedereen naar binnen. “Iedereen hield ook goed afstand in de winkel, daar werd vrij streng op toegekeken”, zeggen Tim (28) en Annelies (26), die rond de middag apart buitenwandelen in de Gentse vestiging.
“We hebben volledig gescheiden geshopt”, beloven ze plechtig. De Gentse shoppingas lijkt in die zin wel de vertrek- en aankomsthal op Zaventem. Aan de vitrines van Primark, C&A of Kruidvat staan altijd wel een paar enkelingen te wachten op de terugkeer van vrouw- of manlief, al gebeurt dat af en toe met een boze blik. “Niet met twee. Het. Mag. Niet”, houdt een medewerker van Snipes kordaat een vrouw tegen die slim denkt te zijn door pas 10 seconden na haar man binnen te wandelen.
De redenen waarom mensen specifiek komen shoppen op de eerste dag dat het weer kan, zijn ook al niet zo heel erg spannend. “We hadden toevallig vandaag vrij”, zeggen Tim en Annelies. Fatimah (35) is meer van het type: “Mijn kind zit in de groei, online shoppen is voor zoiets gewoon te moeilijk.”
Vrij rustig
Van funshopping is amper sprake, daarvoor hoef je alleen maar te observeren hoe weinig zakken er aan de armen van mensen bungelen. Is het dan runshoppen, zoals minister Vincent Van Peteghem (CD&V) opperde? Veel haast en spoed komt er nu ook weer niet aan te pas. “Het is gewoon dinsdag, dan is het hier altijd vrij rustig”, zegt een handelaar.
Shoppingbarometers of monitoringsystemen via gsm-signalen zijn voorlopig dus een beetje overdreven. Enkel in Brussel, waar de toegang van het Muntplein naar de Nieuwstraat vanaf 13 uur werd afgesloten, kwam de social distancing even in gevaar. Al bij al leek het eerder een preventieve ingreep.
Volgens handelsfederatie Comeos, op basis van een korte rondvraag bij haar leden, was het wel beduidend drukker dan op een gewone dinsdag. Sonny Breine, die al twintig jaar vanuit zijn Gentse neuzenkraam de Groentenmarkt overschouwt, is echter niet onder de indruk: “Neem het van mij aan, om 1 december te zijn is het echt een slechte opkomst.”
“Ik denk dat veel mensen gewoon afgeschrikt zijn omdat iedereen verwacht had dat het zo druk zou zijn”, zegt Breine. “Al meen ik dat we dit weekend toch op een piek afstevenen.” Iets waar het Gentse stadsbestuur zich overigens voor hoedt: als zondag te druk wordt, zullen de resterende koopzondagen deze maand alsnog moeten wijken, liet het stadsbestuur weten.
Goed verkocht
Ondanks die moeizame opstart zien we bij de handelaars toch vooral fonkelende ogen boven het mondmasker. Klanten in een winkel doen deugd, ook al liep het online verkeer bij sommigen als een trein. “En ik heb al erg goed verkocht”, zegt Petra Bracke van Filou & Friends, ondanks een volledig lege winkel. “De mensen die opdagen zijn allemaal kopers, dus klagen doen we zeker niet.” Ze checkt even haar omzettabel: “Kijk, vandaag zit ik al even ver als 1 december vorig jaar.”
Volgens haar hebben heel wat mensen sowieso ingezien dat het beter is om wat gespreider te shoppen. Kortom: dinsdag 1 december was eigenlijk ideaal voor wie rustig de kerstinkopen wilde doen. Alleen weet u dat pas een dag te laat.