Donderdag 20/02/2020

De Wevers lange mars op 't Schoon Verdiep

Een mars op het stadhuis. Daarmee onderstreepte de toekomstige Antwerpse burgemeester Bart De Wever gisteravond zijn glansrijke overwinning in de Scheldestad. En meteen maakte hij van de lokale overwinning een nationale: 'Ik doe een oproep aan Di Rupo: werk nu mee aan de confederale hervorming van dit land.'

Happiness' van Sam Sparro. Op de tonen van dat nummer stapte Bart De Wever gisteravond om zeven over zeven de Zuiderkroon aan de Vlaamse Kaai binnen. De fotografen gingen net niet op elkaar staan, terwijl hij de trappen van de grote zaal opging. Een handvol veiligheidsmensen probeerden hem boven te krijgen. 1.200 kandidaten en militanten van N-VA stonden hem op te wachten. Zodra hij een half metertje door de ingang was, hield hij even halt. Twee vingers gingen de lucht in, de zaal ging uit de bol. De Wever knikte, dit was het begin van een feestavond. Een avond van ontlading, na een bijzonder zenuwachtige dag.

De Wever kwam 's ochtends nog naar het stadscentrum voor een interview. Daarop trok hij richting Deurne. Om te stemmen. De Wever maakte gisterochtend ook nog even tijd om langs het graf van zijn vader te gaan. En dan zen: joggen, een heel eind, om toch tot rust te komen. Of ten minste te proberen. Tegen drie uur in de namiddag werd hij vervolgens door zijn chauffeur richting het Ramada Plaza Hotel gereden. Daar wachtte de rest van de top van de Antwerpse N-VA. Ze trokken zich terug in een zaaltje, waar ze de verkiezingsresultaten op de voet zouden volgen.

Het eerste resultaat dat bekend raakte over Antwerpen was er een van het district Antwerpen. N-VA scoorde niet goed, maar de tendens bleek al vrij snel een heel andere. Om halfzeven verscheen Patrick Janssens op 't Schoon Verdiep van het stadhuis. Hij gaf er zijn nederlaag toe. Het kon niet lang meer duren voor ook De Wever zich zou vertonen, en zo liep het ook. Iets voor zeven stapte hij het Ramadahotel buiten. Richting Zuiderkroon. Speech onder de arm.

De toespraak die hij om kwart over zeven in de Zuiderkroon gaf, was er een voor de Antwerpse kandidaten aanwezig, maar nog meer een als partijvoorzitter van N-VA. "Vrienden, Vlamingen, stadsgenoten", zo begon hij eraan. "Wat wij doen in ons leven, gaat mee in de geschiedenis. Wat wij vandaag hebben gedaan, gaat mee in de geschiedenis. Op basis van de provincieraadsverkiezingen zijn we in een klap de grootste lokale partij van Vlaanderen geworden. Dit is de grootste verkiezingsoverwinning sinds de oorlog. Vrienden, niet alleen evenaren wij onze monsterscore van 2010. We doen zelfs beter. Dit is een zwart-gele dag. Wij worden de nieuwe volkspartij van Vlaanderen. De Vlaming heeft onze mensen veel vertrouwen gegeven. De N-VA is niet langer een reus op dwergenvoeten. Onze mensen hebben veel vertrouwen gekregen van de Vlaming. Nu moeten we dit waarmaken."

Antwerpen is van N-VA

En toen viel de naam... Di Rupo, de premier. "Ik doe een oproep aan Di Rupo en alle Franstalige politici: neem uw verantwoordelijkheid en bereid samen met ons de confederale hervorming voor." Meteen formuleerde hij ook de conclusie, die volgens hem uit deze verkiezing moet worden getrokken: "Uw belastingregering wordt door de Vlaming niet gesteund." Een paar zinnen later somde De Wever nog even op in welke gemeenten N-VA de absolute meerderheid heeft veroverd. Een lange lijst, die werd begeleid door ritmisch applaus.

De Wever glunderde en genoot. Hij kon het dan ook niet laten om nog even de slogan van Antwerpen in zijn verhaal mee te nemen. "Antwerpen is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons!" Hij bedankte nog duidelijk burgemeester Patrick Janssens, vroeg nederigheid, om tegelijkertijd euforie te verraden. "U kent het liedje: het is moeilijk bescheiden te blijven. We gaan het toch proberen. Maar vandaag is het moeilijk, heel moeilijk..."

De Wever rondde zijn toespraak af met een uitnodiging. Alle kandidaten op de gemeenteraadslijst, én de lijsttrekkers van de districten, riep hij op mee te stappen richting stadhuis. Het werd een volksverhuizing, een mars, een betoging bijna. De Zuiderkroon liep leeg, en De Wever ging aan het stappen, voorafgegaan door oneindig veel fotografen en cameramensen. Hoe dichter hij bij het stadhuis kwam, hoe meer volk er op straat samenpakte. In de Hoogstraat die uitgeeft op de Grote Markt, werd een erehaag gevormd. Ondertussen was de politie ook uitgerukt. Dat was nodig om de ingang van het Stadhuis vrij te maken.

De Wever stapte binnen, riep nog even Liesbeth Homans - nummer twee op de lijst -, Koen Kennis - nummer drie -, Ludo Van Campenhout - nummer vier - en Nabilla Ait Daoud - nummer vijf - bij zich. Samen stapten ze de trappen op richting 't Schoon Verdiep. De Wever speechte er opnieuw. Deze keer duidelijk voor de Antwerpenaar. "Ik wil een burgemeester zijn van alle Antwerpenaren", zei hij. De poging om verzoenend te klinken. "Ook van zij die niet voor mij hebben gestemd. Ik begrijp dat er ongerustheid heerst na een harde campagne. Maar het is mijn doel om Antwerpen, de schoonste stad van de wereld, te verenigen."

Boeroepers

Over coalities wilde hij nog niets zeggen. De volgende dagen zal hij alle partijen spreken. De vraag rijst of er andere mogelijkheden zijn dan een monstercoalitie te sluiten met de Stadslijst van Patrick Janssens. Dat zou dan een afspiegeling zijn van de Vlaamse regering. Een coalitie met PVDA lijkt bijzonder onwaarschijnlijk vanwege de ideologische verschillen. Blijft over: Groen en Open Vld. Die laatste zijn allicht te klein om een stabiele coalitie te vormen. De Wever maakte echter al meer dan eens, en gisteren nog eens uitdrukkelijk, duidelijk dat hij de socialisten van de macht wil verdrijven. Misschien kan dat door de CD&V los te peuteren van de Stadslijst. Zij vormen immers straks een aparte fractie in de gemeenteraad. Dat hebben ze zo aangekondigd. Maar dan nog.

"Werk voor morgen (vandaag dus), nu is het feest", zei De Wever wel nog voor de duidelijkheid. Hij stapte daarop naar het balkon van het Stadhuis om al wie was verzameld op de Grote Markt te groeten. "Ik voel mij precies Sinterklaas." Maar hij had ook gehoord dat enkelingen ook 'boe' in zijn richting riepen. Het maakte gisteren even niet te veel indruk op hem.

De Wever reed naar Brussel voor een debat met de andere partijvoorzitters, want ook dat is hij vandaag natuurlijk nog altijd. Tot 2014. Nadien keerde hij terug naar de Zuiderkroon. Voor het feest. Iedereen was er tegen dan al terug. Voor een lange nacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234