Dinsdag 26/10/2021

De Wevers geloof in oplossing op dieptepunt

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Voor Bart De Wever is het duidelijk. Alles wordt in het werk gesteld om zijn partij buitenspel te zetten. Mij niet gelaten, lijkt de N-VA-voorzitter te zeggen. 'Zonder financiële responsabilisering, zonder hervorming van justitie en zonder strenger asiel-en migratiebeleid is dit verhaal wat ons betreft afgelopen.'

Veel verwacht De Wever niet van de bemiddelingsopdracht van sp.a'er Johan Vande Lanotte. 'Ik vertrouw het niet en voel mij niet gebonden aan de formule.'

"Misschien wel de moeilijkste opdracht van mijn politieke loopbaan." Zo omschreef koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte vorige week de missie die hem was toevertrouwd. Zijn eerste consultatieronde is nog niet afgerond of hij moet al vaststellen dat zijn inschatting de juiste was.

Bij N-VA werd de verongelijkte houding die de partij had ingenomen nadat De Wevers nota was afgeschoten door de Franstalige partijen, enkel nog versterkt. "Di Rupo is niet mogen slagen, dus De Wever ook niet", kloeg Kamerfractieleider Jan Jambon in deze krant. "Men is achter onze rug bezig", citeerde De Standaard Jambons collega in de Senaat, Liesbeth Homans. In Het Nieuwsblad onthulde Vlaams minister Bourgeois dan weer dat "de sossen ons en masse aanvallen". In de tv-studio's van VRT en vtm ging partijvoorzitter Bart De Wever verder met het ontwikkelen van de complottheorie die zijn partij ontwaart. "Het ABVV valt ons aan en noemt ons leugenaars en bedriegers. Louis Tobback zegt dat als ze het lang genoeg rekken de mensen de N-VA wel beu zullen worden. Dat is toch duidelijk", klonk het in De zevende dag.

Volgens De Wever stelt de PS al wekenlang alles in het werk om een (nood)regering zonder N-VA op de been te brengen. Bij de PS ontkent men, maar dat er in de Keizerslaan gisteren verheugd werd gereageerd op de mededeling van sp.a, Groen! en Open Vld dat ze in de Kamer niet zullen instemmen met de hoogdringende behandeling van de B-H-V-splitisingsvoorstellen, is niet meteen van die aard om de vrees die N-VA koestert weg te nemen. Ook de uitdrukkelijke boodschap van de andere Vlaamse partijen dat zij niet willen meewerken aan een scenario zonder de N-VA kon De Wever niet geruststellen. Daarnaast beschouwt hij het feit dat hij niet geconsulteerd werd door het Paleis over de aanstelling van Johan Vande Lanotte nog steeds als een teken van minachting tegenover zijn partij. De Wever trekt er dan ook een harde conclusie uit.

Gisterenavond moest hij langslopen bij Vande Lanotte, maar de N-VA-kopman gaf alvast aan zich "niet meer gebonden te voelen" tot de werkwijze die de koning had uitgetekend. "Ik vertrouw dit niet. De situatie, de opdracht en de duur bevallen mij niet en de omgevingsfactoren zijn ronduit negatief, maar dat wil niet zeggen dat ik mijnheer Vande Lanotte ga boycotten", klonk het gisteren.
Soep met balletjes
De Wever herhaalde wel dat er, op enkele amendementen na, niet valt af te dingen op het voorstel dat hij zelf op tafel legde. "Het gewicht moet hetzelfde blijven. Die nota is als soep met balletjes. Je kan er de balletjes niet uit halen en ze dan weer op tafel zetten. Dan is het niet meer te vreten", klonk het. De voormalige 'clarificateur' was ook opnieuw erg scherp voor de PS en Franstalige partijen in het algemeen "Men gaat er van uit dat de werkloosheid in Wallonië altijd even hoog zal blijven. Er is blijkbaar een natuurwet die zegt dat ze het economisch slecht moeten blijven doen" en Elio Di Rupo in het bijzonder "Ik ben de eerste geweest om een compromis op papier te zetten. Normaal maakt iemand die premier wil worden dat soort teksten. We hebben echter iemand die dat niet wenst te doen." (Thomas Mels)

Lees het volledige verhaal vandaag in De Morgen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234