Politiek
De Wever zet communautaire strijd opnieuw op de agenda
N-VA-voorzitter Bart De Wever wil "een project uitwerken om het institutionele terug te operationaliseren". Dat zegt hij in een persmededeling. Zo moet het confederalisme in wetteksten worden gegoten. De Wever reageert op die manier op de kritiek op het ideologische profiel van de partij die de voorbije weken naar buiten kwam vanuit de Vlaamse Beweging.
"De afgelopen weken hebben verschillende prominenten binnen de Vlaamse Beweging hun bezorgdheid geuit over het ideologische profiel van de partij. Ik aanvaard deze kritiek ten dele. Bij de toetreding tot de federale regering heeft elke partij haar offer moeten brengen", zo klinkt het in een persbericht van de partij.
"Voor de N-VA betekende dat offer dat wij geen nieuwe communautaire ronde zouden krijgen. Enkel zo kon de MR - als enige Franstalige partij - toetreden tot de federale regering om werk te maken van broodnodige sociaaleconomische hervormingen."
De Wever belooft dat de partij het gegeven woord zal blijven respecteren, maar "na gesprekken met de partijtop en enkele sleutelfiguren uit de Vlaamse Beweging, ben ik tot de conclusie gekomen dat wij niet in passiviteit mogen blijven steken".
"Institutionele operationaliseren"
Wat de N-VA precies van plan is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar "de ideeënstrijd moet niet gestaakt worden", zo vinden de Vlaams-nationalisten. Daarom heeft De Wever aan Kamerfractieleider Hendrik Vuye en Kamerlid Veerle Wouters gevraagd "een project uit te werken om het institutionele terug te operationaliseren. Vuye als professor staatsrecht en Wouters als expert in de Bijzondere Financieringswet zijn daarvoor de best geplaatste figuren."
Het project moet "krachten binnen en buiten de partij verzamelen om te discussiëren over de verdere stappen in de Vlaamse ontvoogding. En om met mensen van allerlei gezindten samen de institutionele toekomst van Vlaanderen voor te bereiden."
De Wever geeft ook aan dat zijn partij de congresteksten rond confederalisme in wetteksten zal vertalen en het communautaire discours zal verdiepen. "Zij (Vuye en Wouters, red.) moeten ook nieuwe en academische voorstellen formuleren, die breder gaan dan de partijpolitiek. En waarmee zij in dialoog treden met de samenleving."
Vuye en Wouters, nu nog fractieleider en ondervoorzitter van de fractie in de Kamer, stellen "omwille van de werklast" hun mandaat ter beschikking. De N-VA-fractie zal volgende week hun opvolgers kiezen. Binnen de N-VA-fractie was hier en daar al langer wrevel te horen over de optredens van Vuye. Sommigen kijken naar Peter De Roover als mogelijk alternatief. Zijn Vlaams-nationalistisch profiel zou de huidige koerswijziging in elk geval extra in de verf zetten.
MR reageert kalm: "N-VA is altijd loyale partner geweest"
Coalitiepartner MR was vooraf niet op de hoogte van de communautaire demarche van N-VA, die er kwam ondanks de belofte van vijf jaar communautaire stilstand. In MR-regeringskringen reageert men echter kalm. De Franstalige liberalen noemen het geen grote verrassing, al hadden ze het misschien wat later in de legislatuur verwacht.
Bedoeling was om de MR vandaag te briefen en pas morgen te communiceren, luidt het in de entourage van De Wever. Lekken naar de pers maakten dat de partijtop naar eigen zeggen de vlucht vooruit moest nemen. "Zij vielen natuurlijk uit de lucht en waren compleet verrast, wat begrijpelijk is", aldus De Wevers woordvoerder. "Maar onze afspraak leven wij strikt na: er komen deze legislatuur geen communautaire eisen op tafel."
Die boodschap lijkt ook goed doorgekomen bij de MR. "We hebben het persbericht goed gelezen. Dit gaat om een inhoudelijke denkoefening die los staat van het regeringswerk", klinkt het bij een MR-topper. "Het regeerakkoord voorziet een communautaire stilstand van vijf jaar en N-VA heeft zich steeds een loyale partner getoond in de uitvoering van het regeerakkoord."
Een echte verrassing is de demarche voor de Franstalige liberalen niet. Al reageert men wel wat verwonderd dat ze er nu al komt, terwijl de verkiezingen van 2018 en 2019 toch nog veraf zijn.