Zaterdag 22/01/2022

Antwerpen

De Wever wil burgers inzetten als vrijwillige agenten bij Antwerpse politie

Bart De Wever was vanmiddag te gast in 'Demeulemeester in Debat'. Beeld Medialaan
Bart De Wever was vanmiddag te gast in 'Demeulemeester in Debat'.Beeld Medialaan

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever pleit ervoor na te denken over de inzet van vrijwilligers bij de politie in zijn stad. Dat zei hij vanmiddag in 'Demeulemeester in Debat' bij VTM Nieuws. Concreet denkt hij aan oud-politiemensen, ex-militairen, maar ook boekhouders, fiscalisten of informatici.

TT

Volgens De Wever kunnen burgers perfect ingezet worden om taken van politie-agenten over te nemen, mits daarvoor een goed kader wordt uitgewerkt. Het Antwerpse politiekorps heeft de handen nu al vaak vol met hun standaardtaken, daarom is hulp bij bijvoorbeeld evenementen, meer dan welkom. Door vrijwilligers in te zetten zou de politie zich dan ook beter kunnen concentreren op haar kerntaken."Op die manier kan ik mijn politiekorps met 10 procent versterken tijdens evenementen", aldus De Wever.

De vrijwilligers zullen, na een screening en een korte opleiding, een uniform krijgen en de professionele politie mogen bijstaan. Ze zouden onder het bevel van de commissaris vallen. Bovendien moet er een duidelijke aflijning komen van de politietaken die ze mogen uitoefenen in de wet op het politieambt.

Jonggepensioneerden

De Wever denkt onder meer aan de inzet bij nadarhekken of de verkeersbegeleiding bij evenementen, boekhouders die ingezet worden bij onderzoek naar zwartwerk, of fiscalisten en informatici voor speurwerk naar specifieke vormen van criminaliteit. "Er is een grote cohorte van jonggepensioneerden binnen de bevolking die graag voor korte tijd willen werken voor de politie", aldus de N-VA-voorzitter.

Er zijn verschillende formules mogelijk: ofwel opereren ze ongewapend, ofwel met de wapenstok. "Maar ik zou ze steeds met een inspecteur laten werken, nooit alleen." Hij heeft de zaak reeds doorgesproken met zijn korpschef. Ook heel wat andere politiezones zouden achter het idee staan.

Buurlanden

De mosterd ging De Wever halen in onze buurlanden. In Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bestaat het systeem al. "In Nederland moeten de vrijwilligers een opleiding van een jaar volgen. Dat is een zware opleiding. Het Franse systeem bevalt me beter, daar is de opleiding korter", zegt De Wever. In Frankrijk mogen de citoyens réservistes de la Police nationale maximaal 90 dagen per jaar vrijwillig voor de politie werken.

De Antwerpse burgemeester benadrukt dat de politievrijwilligers boven op het huidige politiekader komen als een versterking van het korps. Hij wil het idee tijdens de volgende legislatuur verder uitwerken.

Stad van angst

Lijsttrekker van Samen in Antwerpen, Wouter Van Besien (Groen), is niet bepaald gewonnen voor het idee. "Als burgemeester Bart De Wever een burgerpolitie wil naar buitenlands voorbeeld en de vrijwilligers bewapenen, dan zeg ik resoluut nee", reageert hij aan VTM Nieuws. "Zoiets draagt alleen maar bij tot een angstcultuur in de stad."

"Met dit voorstel geeft de burgemeester toe dat er kerntaken zijn die op dit moment niet goed genoeg draaien", zegt Van Besien nog. "De problemen die er zijn, moeten worden aangepakt, maar dat doe je niet door in het wilde weg vrijwilligers in te schakelen als extra agenten." Volgens Van Besien moet het monopolie van veiligheid en ordehandhaving bij de overheid blijven en kan het inschakelen van - gewapende - vrijwilligers bij politietaken dus niet. "Zowel wijkwerking, het openhouden van kantoren en slachtofferonthaal kunnen veel beter", zegt hij nog over de situatie in Antwerpen. "Dat zijn kerntaken van de politie waar wij meer investeringen in willen zien. Maar dit zijn geen taken die je aan vrijwilligers kan overlaten."

Kristof Calvo, fractievoorzitter van Groen in de Kamer, reageert eveneens fors. "Politiewerk is specialistenwerk met opleiding en loon. Zeker een burgemeester zou dat moeten weten", sneert hij.

Sp.a-voorzitter John Crombez is het ook niet eens met het voorstel van zijn N-VA-collega Bart De Wever. Crombez stelt in een bericht op Twitter dat het voorstel oneer doet aan het politieambt. "Vandaag en in periode van terreurdreiging: 4.000 politiemensen tekort. Onwerkbaar voor de politiemensen", stelt Crombez. "Antwoord van Bart De Wever: zet vrijwilligers in. Antwoord Jan Jambon: privatiseer politietaken. Allebei doen oneer aan het politieambt."

Fantasietjes

Ook politievakbond VSOA is niet opgezet met het voorstel van de burgemeester. "Men zou zich beter bezighouden met de essentie. In België is er groot tekort aan politiemensen. Men moet aanwerven en dat de komende tien jaar blijven doen, in plaats van fantasietjes als deze uit te vinden", zegt woordvoerder Vincent Houssin aan VTM Nieuws. "In tijden van terreur opnieuw onbewapende agenten op straat sturen. Waar is men eigenlijk mee bezig?"

Open Vld zegt niet nee tegen het voorstel van De Wever. Dat laat staatssecretaris en Antwerps Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer, al benadrukt hij niet te willen inboeten aan de standaarden van het huidig politiekorps. "De expertise, ervaring en kennis van burgers kunnen een pluspunt zijn, maar dan wel om het niveau van de dienstverlening te verhogen", aldus De Backer. "Het is dus belangrijk dat we duidelijke standaarden uitwerken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234