Donderdag 09/12/2021

Gemeenteraadsverkiezingen

De Wever: "We zullen onze afspraak met de geschiedenis niet missen"

Bart De Wever. Beeld Artur Eranosian
Bart De Wever.Beeld Artur Eranosian

"We zullen onze afspraak met de geschiedenis niet missen." Dat heeft N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever benadrukt tijdens de laatste verkiezingsmeeting van zijn partij, vanmorgen in Antwerpen.

In zijn toespraak voor een volle Koningin Elisabethzaal zette De Wever de verschillende N-VA-burgemeester nog eens in het zonnetje. Uiteraard kon hij ook niet zwijgen over zijn eigen realisaties in Antwerpen, waar hij morgen zijn sjerp verdedigt.

"N-VA heeft deze stad veel veiliger, veel welvarender en veel zorgzamer gemaakt dan zes jaar geleden. De criminaliteit zakte met 30 procent, het aantal vacatures verdubbelde en de sociale uitgaven per hoofd zijn de hoogste van Vlaanderen", zei De Wever. "Bovendien staat de stad van morgen letterlijk en figuurlijk in de steigers."

Somers

Zo goed het in de geel-zwarte steden en gemeenten gaat, zo slecht worden de andere Vlaamse gemeenten bestuurd volgens De Wever. De N-VA-voorzitter maakte van de gelegenheid gebruik om de concurrentie nog eens door de mangel te halen.

Zo heeft de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) "stiekem de bodem van onder zijn stadskas geslagen: après moi le déluge". In Hasselt en Oostende leek het de afgelopen jaren vooral over de "achterkamers" te gaan. In Genk steunt het stadsbestuur op "extremistische" stemmen uit de Turkse gemeenschap.

"En in Gent leven we nog in de republiek van de rood-groene kameraden: onbewoonbare krotten zijn er goed genoeg als sociale woningen terwijl betere panden bewoond worden door kameraden van het stadsbestuur", aldus De Wever.

Het is de ambitie van De Wever om lokaal opnieuw vooruit te gaan met de N-VA en om "zijn verantwoordelijkheid op te nemen in zoveel mogelijk gemeenten".

Onder kerktoren

Ook staatssecretaris Theo Francken, minister Jan Jambon, Gents kopstuk Anneleen Van Bossuyt en Vlaams 'MP' Geert Bourgeois kregen het woord vanmorgen.

Zij schetsten allemaal het beeld van de N-VA als de grote Vlaamse volkspartij, een partij die uitgaat van rechten en plichten, die de Vlaamse identiteit beschermt.

"Onze historische strijd voor Vlaamse ontvoogding voeren wij in de Wetstraat, op het Martelarenplein en in Brusselse paleizen. Maar onze Vlaamse identiteit: die leeft in onze wijken, in onze dorpen en in onze steden", zei Francken.

"Onze tegenstanders doen wel eens smalend over het ‘Vlaanderen onder de kerktoren’. Maar die kerktoren is ook de sportvereniging, de jeugdclub, het buurthuis, de school… overal waar mensen samenkomen, daar groeit die identiteit."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234