Woensdag 02/12/2020

De Wever spuwt de media uit

Bart De Wever spreekt de pers toe op het N-VA-congres in Antwerpen. Toen kon er nog een lachje af.Beeld Jonas Lampens

'Geen hond gelooft de journalisten nog. Mochten ze buiten komen, ze zouden het zelf kunnen vaststellen.' De media zijn hun laatste greintje geloofwaardigheid kwijt, concludeert Bart De Wever. Bijt de N-VA-voorzitter in de hand die hem te eten geeft?

Pek en veren stort Bart De Wever uit over de media en, met naam en toenaam, over journalisten Luc Van der Kelen en Gui Polspoel. "Van der Kelen kan je met de beste wil van de wereld toch geen journalist meer noemen?", hekelt hij op de nieuwssite Apache. "Dat is een politiek activist pur sang. Hij heeft ooit in een column een halve oproep om me uit de weg te ruimen neergeschreven. Moet ik met zo'n man dan eens gaan eten om het uit te praten? Uit schrik dat ik anders niet meer in zijn gazet kom? Geloof me, ik ben lang niet de enige politicus die dat vindt. De media worden uitgespuwd, maar niemand durft het luidop te zeggen. Allemaal hebben ze schrik. Schrik voor een slechte pers. Schrik om niet meer geïnterviewd te worden." Het Laatste Nieuws-journalist Van der Kelen en zijn hoofdredacteur Paul Daenen wensen niet te reageren en verkiezen "zich ver weg te houden van deze polemiek".

Gui Polspoel krijgt ervan langs omdat hij in het VRT-praatprogramma Reyers laat openlijk twijfelde of hij nu nog wel vrienden "is" dan wel "was" met Pol Van Den Driessche, tot twee weken terug kandidaat-burgemeester van Brugge voor de N-VA. "Wat hij doet - een vriendschap voor de tv-camera's opzeggen -, dat is niet enkel van een ongeziene menselijke laagte, het getuigt ook van een stuitend gebrek aan professionalisme en van het soort verhevenheid die de media kenmerkt: wie doet ons wat?" Polspoel doet die kritiek af als onzin. "Wie doet ons wat, typisch een reactie voor een politicus. Al wat ik gedaan heb, is mijn hart op tafel leggen. Het enige wat je kunt zeggen is dat ik dat misschien niet had moeten doen."

Scheldtirade
Aan de telefoon blijft De Wever ongemeen scherp. Wie durft te insinueren dat hij zelf groot werd dankzij de media, krijgt een scheldtirade over zich heen. "En dan? Dit is nonsensicaal." Het was toch De Wever die zijn kinderen opvoerde in Dag Allemaal? Die met plezier deelnam aan De slimste mens ter wereld en daar een heuse BV-status aan overhield? Die een boek laat schrijven over zijn dieet? "Wat heeft dat ermee te maken? Het gaat niet om de BV-isering en popularisering van de politiek. Dat een politicus zichzelf maakt via de media, is een tautologie. Ik ken geen andere politici. Wij hebben de media nodig. Uiteraard doe ik daaraan mee, als kind van mijn tijd.

"Wat ik aanklaag, is iets totaal anders. Ik zeg dat er een probleem is met de geloofwaardigheid van de media. De media zijn essentieel voor de politiek, de media hebben de democratie verdiept en verbreed, maar ook versneld. De prijs die ze daarvoor betalen, is hun geloofwaardigheid." De Wever verwijst naar de Thorbeckelezing die hij vorige week gaf in Den Haag over media en politiek(DM 25/4). "Denk dus niet dat ik mij onheus behandeld voel en daarom uithaal. Ik reflecteer graag over zaken, ik heb met plezier die lezing gegeven. Er zijn niet veel politici die dat vandaag de dag nog doen."

Twitter
Het bewijs van de kortzichtigheid van media en politiek werd ook weer vandaag geleverd, merkt De Wever op. "Binnen de vijf minuten reageren allerlei mensen op Twitter. Hoe kunnen die dat? Zij doen niet aan reflectie, enkel aan verontwaardiging. Ik stel vast dat men alles maar door de sluizen laat, dat men mensen live van strafrechtelijke misdaden mag beschuldigen op televisie en dat de beklaagden niet worden gehoord. De grootst mogelijke nonsens wordt online gezet." Is het dan de zaak-Pol Van Den Driessche of Jos Ghysen die hem woest maakt? "Maar neen, dit is geen persoonlijk verhaal. Ik wil oproepen tot zelfreiniging van de media. Al maak ik mij geen illusies."

Flip Voets, secretaris-generaal en ombudsman van de Raad voor de Journalistiek, weerlegt dat enige zelfregulering de media vreemd is. "Ik stel voor dat Bart De Wever dan eens een kijkje neemt op onze site. Van de 150 klachten die we de afgelopen tien jaar behandeld hebben, is ongeveer de helft gegrond bevonden. Zeggen dat er van zelfregulerend vermogen geen sprake was, is dus gewoon fout."

Slotvraag: waarom De Wever altijd maar weer de Calimero lijkt te spelen? "(cynisch) Alle analisten schrijven dat ik dat ben, dan zal het wel waar zijn, zeker? De publieke opinie en die van de journalisten vormen een omgekeerd spiegelbeeld. Als de N-VA werkelijk 30 procent haalt, dan zeker niet bij de journalisten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234