Zaterdag 29/02/2020

De Wever speelt op de man

In een vlammend stuk op de partijwebsite gaat N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever frontaal in de aanval tegen de krant De Standaard en journalist Bart Brinckman. Dat een politicus publiek en uitdrukkelijk zijn onvrede over één bepaalde journalist laat horen is nieuw. Of niet?

"Wie de voormalige kwaliteitskrant De Standaardregelmatig leest - wat ik helaas niemand nog kan aanbevelen - zal vastgesteld hebben dat de heer Bart Brinckman van deze krant een vrijgeleide heeft om een persoonlijke vendetta tegen mij te voeren." De eerste zin van het stuk dat gisteren op de N-VA-website verscheen maakt meteen duidelijk waar het De Wever om te doen is: de reputatie van zowel De Standaard als die van zijn politiek commentator Brinckman zo veel mogelijk schade toebrengen.

Aanleiding is een stuk van Brinckman over de ruzie tussen De Wever en justitieminister Geens over wie nu precies verantwoordelijk is voor de ontsnapping van twee criminelen tijdens hun overbrenging naar de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling. Bij De Standaardlaten ze weten niet op de provocatie van De Wever te willen ingaan. "We blijven achter onze journalist staan", laat adjunct-hoofdredacteur Lieven Sioen weten.

Dat politici het af en toe niet eens zijn met de berichtgeving over hun persoon is niet nieuw. Dat ze daar lucht aan geven ook niet. Vraag maar aan Luc Van der Kelen, politiek commentator bij Het Laatste Nieuws. Liberale politici probeerden tot twee keer toe de poten vanonder zijn stoel te zagen, omdat hij hun project in zijn commentaarstukjes niet uitgesproken genoeg steunde. Wijlen Roger Van Houtte werd aan de kant geschoven als commentator bij de Gazet Van Antwerpenomdat sp.a-voorzitter Steve Stevaert hem te rechts vond. En premier Charles Michel wil tot nader order geen interviews meer aan deze krant kwijt. Maar waar die grieven tot voor kort achter de schermen bleven, kiest De Wever nu voor een andere, openbare aanpak.

"Omdat het over een voor De Wever heel gevoelig onderwerp gaat", denkt politicoloog Nicolas Bouteca. "Veiligheid is een van zijn stokpaardjes en net op dat thema wordt hij nu door Brinckman aangepakt." Zijn collega-politicoloog Carl Devos ziet een duidelijke strategie in wat De Wever doet. "Hij probeert zowel de krant als de journalist naar beneden te halen. Brinckman schrijft opinies, vindt De Wever. Die niet op feiten zijn gestoeld. Zo trekt hij hem weg uit de vierde macht en voedt hij het gevoel dat bij veel mensen leeft, dat de media niet objectief en betrouwbaar meer zijn."

En daar schuilt een groot gevaar in, vindt Van der Kelen. "Door de discussie openbaar te maken zet je een enorme druk op de krant en de journalist in kwestie. In tijden waarin de vrije pers in landen als Polen en Turkije wordt bedreigd, lijkt dat me niet iets wat je als verantwoordelijk politicus moet doen."

Ivo Belet, Europarlementslid voor CD&V, gaat nog een stapje verder. "Erdogan aan de Schelde", tweette hij als reactie op het stuk van De Wever. "De gelijkenis met wat in Turkije gebeurt, is frappant", vindt hij. Al is Belet de eerste om toe te geven dat politici ook vroeger al probeerden berichtgeving bij te sturen. "Tijdens mijn VRT-jaren lag ik geregeld in de vuurlinie." Alleen wordt de druk nu zowel achter als voor de schermen opgevoerd. "Dat baart me grote zorgen."

Goud voor de reputatie

De vraag is hoe het nu verder moet. "De journalist is geen bedreigde diersoort. Het is politici toegelaten een mening over bepaalde specimens te hebben", vindt Bouteca. "Dat ze die uiten kun je dat ook als een vorm van transparantie zien", vult De Vos aan. Alleen is zo'n frontale aanval misschien niet de juiste aanpak. De Vos vreest dat het voor zowel krant als journalist wel heel moeilijk werken wordt. "Alles wat Brinckman nu nog schrijft kan als een wraakactie tegen De Wever worden gezien."

Al hoeft de frontale botsing tussen De Wever en Brinckman niet per se slecht uit te draaien voor die laatste. "Zo'n persoonlijke aanval is goud waard voor je reputatie", weet voormalig Knack-directeur Rik Van Cauwelaert. "Kijk maar naar wat Luc Van der Kelen overkwam na de mislukte putsch van de liberalen. Plots werd hij onaantastbaar. Hij zou al zijn vader en moeder moeten vermoorden om bij Het Laatste Nieuws aan de deur te worden gezet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234