Dinsdag 29/11/2022

NieuwsPolitiek

De Wever sluit coalitie met Vlaams Belang in 2024 uit: ‘Jammer dat ze zoveel stemmen krijgen, want het is nutteloos’

Bart De Wever bij The Cooke & Verhulst Show Beeld Play4
Bart De Wever bij The Cooke & Verhulst ShowBeeld Play4

Als er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden in Vlaanderen, dan zou Vlaams Belang de grootste partij zijn, gevolgd door de N-VA. Maar een verbreking van het cordon sanitaire in 2024 is geen optie. Dat vertelde N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Cooke & Verhulst Show.

Redactie

“Als je gaat kijken wat uiterst links en uiterst rechts aan de mensheid hebben bijgedragen, dan is dat redelijk pover. Als je kijkt naar landen waar die mensen echt besturen, daar wil je echt niet naartoe. Je wil daar zelfs niet op vakantie, laat staan daar wonen. Dus ik vind dat de kiezer niet altijd gelijk heeft. Extremisme is een verkeerd idee, punt,” aldus Bart De Wever.

De N-VA-voorzitter gaat ermee akkoord dat ook extremistische partijen de kans moeten krijgen om deel te nemen aan het beleid als ze het merendeel van de stemmen binnenhalen, maar dan moeten ze wel andere partijen kunnen overtuigen tot een samenwerking.

“Je moet partners vinden en dan is mijn vraag: als zoveel mensen daarvoor stemmen, dan kan de leiding van zo’n partij misschien eens moeite doen om zich niet op te stellen als een partij die constant anderen vernedert, beledigt, aanvalt, met de grond gelijk maakt, uitscheldt,...," aldus De Wever. “Zowel de communisten als uiterst rechts doen dat zeer goed en halen daar veel stemmen mee, maar je bereikt daar helemaal niks mee. Dat is volstrekt nutteloos.”

De uitspraak van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken enkele weken geleden, dat hij de N-VA komt “leegeten als de partij in 2024 haar principes nog eens verloochent”, getuigt daar nog maar eens van, klinkt het. “Het is jammer dat ze zoveel stemmen halen, want het is nutteloos. Het gaat nergens toe leiden,” reageert De Wever.

De uitspraken van De Wever zijn volkomen onterecht volgens Van Grieken. “Het was Bart De Wever die mij uitschold als paljas, die zei dat Open Vld onbetrouwbare huichelaars zijn en het was Bart De Wever die vond dat het Vlaams Belang op de vuilnisbelt van de geschiedenis thuishoort. Als er een politicus is die iedereen de laatste jaren heeft uitgescholden, is het Bart De Wever.”

Van Langenhove

Nog volgens De Wever zijn er voor enkele figuren bij het Vlaams Belang die een samenwerking echt onoverkomelijk maken. “Als ik bijvoorbeeld kijk wat die Dries Van Langenhove allemaal online zet, ik kijk daar liever niet naar, dan denk ik, ja sorry, maar daar doet een fatsoenlijk mens geen zaken mee. Als je ziet hoe die over holebi’s spreekt... dat gaat gewoonweg niet. De agressie die er ook van uitgaat. Dat gaat echt niet.” Van Grieken reageert kort en zegt dat het maar een “saaie wereld” zou zijn als iedereen hetzelfde zou denken.

De Wever heeft er begrip voor dat mensen “het beu zijn en kwaad zijn”, omdat ze bijvoorbeeld verontrust zijn door de toenemende migratie en door de maatregelen tegen de klimaatverandering die ze in eigen buidel voelen. “Ik snap dat mensen dan extremistisch stemmen, maar het draagt echt niks bij.”

Volgens de Vlaams Belang-voorzitter zullen de uitspraken van De Wever zich nog wreken. “Hoe harder De Wever iets roept dat hij niet wil vóór de verkiezingen, hoe groter de kans dat het erna toch gebeurt.” Hij zegt ook nog dat stemmen op N-VA eigenlijk een “verloren stem” is omdat Bart De Wever toch enkel met centrumpartijen samenwerkt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234