Donderdag 25/02/2021

De Wever slikt dreigementen in

Brussel

De N-VA wil zo vermijden dat de andere partijen hen de zwartepiet kunnen toeschuiven. De Wever: ‘We willen de federale regering niet blokkeren.’

Tijdens het post-verkiezingsdebat van Terzake09 kreeg N-VA-voorzitter Bart De Wever, één dag na zijn grote verkiezingsoverwinning, al bijzonder sterke tegenstand. Toen de Vlaams-nationalist begon te pleiten voor een ‘assertief’ Vlaams beleid en zei dat er desnoods ‘buiten de lijnen’ van de officiële bevoegdheden moet gekleurd worden, kreeg hij de wind van voren. Vooral het dreigement van De Wever om de federale regering “onder curatele” te plaatsen, viel erg slecht.Zowel CD&V-voorzitster Marianne Thyssen, haar sp.a-evenknie Caroline Gennez als Open Vld’er Dirk Van Mechelen namen de N-VA’er onder vuur. Ze vrezen dat hij het land wil plat leggen. Thyssen noemde De Wevers uitspraken onomwonden “grove praat”.Het versterkte bij de Vlaams-nationalisten de indruk dat CD&V, sp.a en Open Vld het liefst van al zouden voortdoen met hun klassieke tripartite, zelfs als de grootste winnaar van de verkiezingen daarbij naar de oppositie verbannen moet worden. Meteen veranderde de N-VA-top het geweer van schouder: geen stoere verklaringen meer. Kamerlid Jan Jambon, die zondag en maandag ook niet aarzelde om het federale niveau ‘onder curatele’ te zetten, nam gisteren zijn telefoon niet meer op.

‘Niet in de rol van zondebok’

De Wever maakte van zijn ontmoeting met CD&V-formateur Kris Peeters gebruik om een ‘krachtig tegensignaal’ te geven en het beeld te ontkrachten als zou de N-VA zélf liever naar de oppositie willen. “Wij hebben ongelooflijk veel zin om te gaan regeren”, klonk het na het onderhoud in Hotel Errera. “Dat lijkt me logisch als overwinnaar van de verkiezingen. De kiezer heeft ons sterk gelegitimeerd.” De N-VA-voorzitter benadrukte ook dat zijn partij bereid is om “water bij de wijn” te doen.De N-VA’ers die wel bereikbaar waren, wezen allemaal op het feit dat hun partij (en hun minister Geert Bourgeois) tussen 2004 en 2008 een betrouwbare partner in de Vlaamse regering was. “Het zou dom zijn om ons nu al te makkelijk in de rol van zondebok te laten duwen”, zegt Vlaams parlementslid Piet De Bruyn. “Daarom is het belangrijk om de campagnetaal die vlak na de verkiezingen misschien nog te veel gebruikt werd achterwege te laten. We moeten nu een andere woordenschat hanteren.”Erg belangrijk is dat de N-VA de dreigementen aan het adres van de regering-Van Rompuy niet meer herhaalde. Vóór de verkiezingen beriepen de Vlaams-nationalisten zich wél erg graag op de zogenaamde ‘Maddens-doctrine’, die eigenlijk neerkomt op een destabilisering van het federale niveau (zie kaderstuk). De partijwoordvoerder ontkent dat dat ooit de bedoeling was. “Het is onzin dat wij de sociale zekerheid willen ontmantelen zoals Gennez zegt, en het klopt al evenmin dat we de federale regering willen droogleggen”, klinkt het. “Het klopt wél dat we vaststellen dat de federale overheid met grote tekorten zit en dat er dus dringend ingegrepen moet worden, dat er saneringen nodig zijn.”Dat klinkt al een stuk onschuldiger. Toch blijft de schrik er goed inzitten bij de N-VA. “Ik schat de kans dat men ons finaal aan de kant schuift nog altijd op 60 tot 65 procent”, stelt senator Louis Ide. Dat de CD&V-partijtop in de aanloop naar de verkiezingen nauwelijks contact opnam met de N-VA, sterkt de Vlaams-radicalen niettemin in de overtuiging dat eigenlijk alles klaar ligt voor een doorstart van de klassieke CD&V-sp.a-Open Vld-tripartite.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234