Woensdag 06/07/2022

Snelle Respons Team

De Wever over schietincident: "Wat hadden de heren in Brussel dan gedaan?"

Antwerps burgemeester Bart De Wever. Beeld PHOTO_NEWS
Antwerps burgemeester Bart De Wever.Beeld PHOTO_NEWS

Antwerps burgemeester Bart De Wever blijft achter de aanpak van het Snelle Respons Team (SRT) staan dat tijdens in interventie in een jeugdinstelling op een 14-jarig Syrisch meisje schoot met een kunststof kogel. Vanuit de welzijnssector en de oppositiepartijen Groen en sp.a kwam eerder forse kritiek. Maar "het SRT heeft de situatie heel succesvol en professioneel afgerond. Ik heb dus geen kritiek, integendeel, zij hebben dit heel goed aangepakt", reageerde De Wever op Radio 1.

TT

Het meisje in kwestie gedroeg zich vorige week zondag bijzonder agressief en dreigde daarbij zichzelf en omstaanders te verwonden met een glasscherf. Omdat de begeleiders in de jeugdinstelling Jacob Jordaens het meisje niet konden kalmeren, riepen ze de hulp in van de politie, die op haar beurt beroep deed op het Snelle Respons Team. De leden van het SRT schakelden het meisje uiteindelijk uit met een zogeheten "less lethal weapon", een kunststof projectiel dat volgens de politiewoordvoerder vergelijkbaar is met de kogels van een paintballgeweer.

Burgemeester De Wever verdedigt die aanpak, zo zegt hij. "Ik heb het verslag gelezen en op basis van wat ik weet, heb ik geen aanleiding om te zeggen dat de politie fouten heeft gemaakt. Zij zijn opgeroepen omdat de situatie niet onder controle was en hebben vastgesteld dat het meisje dreigde zichzelf te verwonden met een wapen. Op het moment dat zij zich effectief begon te snijden, was dit de beste maneir om de situatie te neutraliseren."

Blauwe plek

Volgens De Wever komt het SRT enkel tussen bij wapengeweld. "Zij zijn ervoor getraind en hebben maar één missie: wapengeweld met de minst mogelijke gevolgen oplossen. En dat is wat hier is gebeurd. Het meisje heeft aan de politie-actie enkel een blauwe plek overgehouden en is naar het ziekenhuis gebracht voor de verwondingen die ze zichzelf heeft aangedaan."

Het is ook jammer dat er zoveel commentaar komt op de actie, aldus De Wever. "Wat ik mis in de commentaren van al de heren achter hun bureau in Brussel is wat zij dan gedaan zouden hebben in die situatie? Het is net het hulpverleningscentrum zelf dat de politie heeft opgeroepen omdat het de situatie niet meer onder controle had. Wat had de media gezegd als dat meisje levensgevaarlijk gewond was geraakt?"

Kinderrechtencommissaris: "Onaanvaardbaar"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen neemt geen genoegen met de uitleg van de Antwerpse burgemeester. Het is volgens hem de eerste keer dat er een schietpartij plaatsvindt binnen de jeugdzorg. "Nu zomaar zeggen 'Bon, alles is verlopen zoals het is verlopen, de discussie is gesloten'. Neen, de discussie is pas geopend."

Vanobbergen begrijpt dat in bepaalde situaties de politie opgeroepen wordt, maar is geweld met geweld beantwoorden nooit een goed idee tegenover kinderen, met wat voor een pistool dan ook. "Te meer omdat je te maken hebt met een meisje van 14 jaar in nood dat al verschillende trauma's heeft opgelopen, dat nog maar een half jaar in ons land verblijft en in een problematische opvoedingssituatie zit. Het SRT heeft enkel gekeken naar het uitwendige, het gedrag, en heeft daar zeer kordaat op willen reageren."

"De bedoeling van de jeugdzorg is een veilige omgeving te zijn, maar dit was bepaald geen veilige omgeving. Heel veel instellingen hebben een intern plan rond afzondering, isolatie en vormen van geweld. Dat wordt altijd heel nauwgezet opgevolgd, geregistreerd en geëvalueerd, ook met de jongere zelf en het personeel. Dat zijn allemaal stappen binnen het zorgkader die hier niet werden afgewogen door het SRT."

De Wever verweet de critici vandaag ook dat ze geen alternatieven konden voorleggen. Maar dat doet Vanobbergen wel. "Je hebt in Groot-Brittannië bijvoorbeeld interventieteams bij de politie die tussenkomen zonder geweld te gebruiken en zonder zichtbare wapens. Die zijn er op getraind om op mensen te blijven inpraten. Dat lijkt mij een veel efficiëntere manier van werken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234