Zaterdag 26/09/2020

Radicalisering

De Wever: "Nog geen Aziatische migrant ontmoet die zich slachtoffer van racisme voelt"

"Maatschappelijk zijn we er niet in geslaagd om het talent dat in elke gemeenschap zit voldoende te exploiteren." Dat verklaarde N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever vanavond in Terzake. Volgens hem is vooral het "opengrenzenbeleid" van de afgelopen 40 jaar de oorzaak van racisme in Vlaanderen. Ook situeren die problemen zich enkel bij bepaalde groepen migranten. "Ik heb nog nooit een Aziatische migrant ontmoet die zegt slachtoffer van racisme te zijn. Ook in de criminaliteitscijfers zie ik hen nauwelijks."

De Wever haalde afgelopen weekend fel uit naar het Vlaamse migratiebeleid uit het verleden, dat voor hem een van de oorzaken is voor de hoge mate van radicalisering bij het hoge aantal Syriëstrijders uit Antwerpen. "Mochten wij een ander migratie- en integratiebeleid hebben gevoerd, mochten wij de problemen van racisme eerder hebben aangepakt, dan hadden we er vandaag zo slecht niet voorgestaan." Onder andere directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen en CGKR-voorzitter Jozef De Witte waren blij dat De Wever de link legde tussen het integratiebeleid en radicalisering.

Toch noemt De Wever hen vanavond "een selectieve verstaander". "Ik heb in eerste instantie gewezen op het integratiebeleid: we hebben eigenlijk een opengrenzenbeleid gevoerd en massaal geregulariseerd, en daar plukken we nu de zure vruchten van. Dat deel hebben zij blijkbaar niet gehoord." Voor De Wever is racisme een gevolg van het mislukte integratiebeleid, en niet de oorzaak van alle problemen. "De optelsom van heel veel negatieve percepties en ervaringen - terecht of onterecht - maakt dat je naar een cultuur gaat van wantrouwen, en dat kan zich vertalen in een negatieve attitude tegenover migranten."

"Natuurlijk is racisme relatief"

De Wever erkent dat racisme bestaat, maar noemt het net als zijn partijgenoot en minister van Inburgering Liesbeth Homans "relatief, zoals alle -ismes". Volgens hem heeft het geen zin te ontkennen dat er "reële problemen zijn met bepaalde bevolkingsgroepen, mensen van Noord-Afrikaanse afkomst, vooral de Marokkaanse gemeenschap en vooral Berbers. Dat zijn zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid."

"Ik zeg niet dat je racisme zomaar moet pardonneren. Je moet daar elke dag aan werken. (...) Maar zeggen: 'We gaan het bestraffen en dan is het opgelost', dan duw je heel veel dingen onder water. (...) Je moet oorzaak en gevolg niet met elkaar verwarren, dan bereik je niets."

Voor De Wever moet de overheid als oplossing negatieve ervaringen counteren moet positieve ervaringen met migranten, en hij klopt daarvoor ook zichzelf op de borst. "18 procent van het stadspersoneel in Antwerpen is van allochtone origine, ik denk dat ik de grootste werkgever ben van mensen van allochtone origine in heel het land."

"Verkeerde soort migranten toegelaten"

Flagrante gevallen van racisme moeten aangepakt worden, maar structureel kan volgens de N-VA-voorzitter enkel een opwaartse sociale mobiliteit het probleem van racisme in Vlaanderen oplossen.
"Maatschappelijk zijn we er niet in geslaagd om het talent dat in elke gemeenschap zit voldoende te exploiteren. Ik ben geen racist, dus ik ga er van uit dat elke mens en elke gemeenschap evenveel talent heeft. Dan zie ik dat dat voor sommige migrantengroepen heel goed gaat, voor andere minder goed, en voor andere gaat dat ronduit slecht. Kijk wie er in onze gevangenissen zit."

Het grote probleem is voor De Wever dan ook dat we "de verkeerde soort migranten massaal toegelaten" hebben en hebben we er daarna nooit iets mee gedaan. Pas sinds zijn partij in de regering zit is er volgens De Wever werk gemaakt van een integratiebeleid geënt op insluiting in plaats van uitsluiting.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234