Dinsdag 25/01/2022

Politiek

De Wever: "Niemand heeft ooit om een Guantánamo in België gevraagd"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat "het geen zin heeft om te reageren op iets wat niemand vraagt". Hij reageert daarmee op de uitspraak van premier Charles Michel (MR), die zich kritisch had uitgelaten over de voorstellen van N-VA over een noodtoestand met extra bevoegdheden voor de veiligheidsdiensten. "Ik wil geen Guantánamo in België", zo zei Michel eerder vandaag.

TT

In het VRT-journaal reageerde Bart De Wever met de boodschap dat het niet de bedoeling is van zijn partij om een Guantanomo in België te creëren. "Dat heeft niemand ooit gevraagd. Ik zou iedereen willen vragen om even te wachten tot onze voorstellen op tafel liggen. Die voorstellen worden juridisch uitgewerkt en dan denk ik dat we daar binnen de meerderheid de discussie kunnen opstarten. Het heeft geen zin om te reageren op iets wat niemand vraagt", zei De Wever.

De N-VA-voorzitter blijft er wel van overtuigd dat er een kader voor een noodtoestand moet komen. "Elk land in Europa dat ik ken, heeft een wettelijk kader voor de noodtoestand. Frankrijk, Duitsland, Nederland hebben zo'n kader. Het lijkt me niet onlogisch dat wij dat ook zouden aannemen."

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Patriot Act

N-VA is dus voorstander van een Belgische versie van de Patriot Act, maar alvast CD&V en Open Vld staan op de rem. Ook premier Michel liet zich kritisch uit over bijvoorbeeld de noodtoestand. "Het is bijvoorbeeld altijd nodig dat een magistraat betrokken is een telefoontap. Ik wil geen Guantánamo in België. Maar het staat vrij aan elke minister om een tekst en voorstellen te verdedigen, maar dan wel op basis van concrete argumenten."

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) toonde zich een koele minnaar van de N-VA-standpunten, bijvoorbeeld wat betreft aparte rechtbanken voor terreurverdachten. "Ik ben niet geneigd om op die discussie terug te komen. In het buitenland stelt men nu vast dat dat wel leuk is op het moment zelf, maar nadient ontdekt men dat men onschuldigen heeft opgesloten. Dit verbaast mij van de N-VA. Ik dacht dat onze rechters en magistraten op dit moment een zeer goeie job deden. We moeten vooral kijken naar wat we al verwezenlijkt hebben en niet voortdurend ballonnetjes oplaten."

Hervorming vennootschapsbelasting

Michel herhaalde voorts dat een hervorming van de vennootschapsbelasting in een neutraal budgettair kader moet gebeuren. Na afloop van een ontmoeting met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, herinnerde de eerste minister aan de beslissing die enkele maanden geleden tijdens de begrotingscontrole werd genomen. "We zullen zien of we de waarborgen hebben dat een hervorming wel neutraal is", aldus Michel.

Eerder op de dag raakte bekend dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in zijn nieuw voorstel voor de hervorming van de vennootschapsbelasting, niet meer spreekt over de invoering van een meerwaardebelasting en hogere roerende voorheffing op dividenden. De minister wil het belastingtarief voor bedrijven tegen 2020 verlagen naar 20 procent. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) maakte zich meteen al zorgen over hoe zijn collega de hervorming "in hemelsnaam" budgetneutraal kan organiseren.

Premier Michel meent dat een lagere vennootschapsbelasting positief zou zijn voor de versterking van de jobcreatie en ook een vereenvoudiging en meer juridische zekerheid voor de bedrijven, in het bijzonder de kmo's, zou kunnen teweegbrengen. Zonder op concrete cijfers in te gaan, merkt de premier wel op dat moet worden bekeken wat financieel mogelijk is. "Men moet realistisch blijven", luidt het.

Hij herinnert eraan dat bij de vorige begrotingscontrole de minister van Financiën een mandaat heeft gekregen om een voorstel uit te werken "in een neutraal budgettair kader". "We zullen zien of we de waarborgen hebben dat een hervorming wel neutraal is".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234